用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in基督教服務處 同考kln tong名校差不多
go

in基督教服務處 同考kln tong名校差不多

我個waiting王女...12月中去in埋基督教服務處(旺角)幼兒學校...我以為這種機構的幼兒中心好容易考...點知同去考socalled名校是一樣..
一去到他們(老師)叫小朋友在playground度隨便玩..鐘意玩乜都就玩乜啦...老師會走埋來同小朋友玩呀講呀..看個小朋友理唔理他們..
入去時有3個小朋友一起in的...要識得拉chair, 配對, 串珠仔, 叠高高...
之後再去一間好多小玩具的地方..才同媽咪傾計..小朋友可以自己玩或同埋一起坐...
我在想乜好似去in 九龍塘d kg咁...若個女無去過in kln tong 嗰d kg 都唔識咁多野.....因我見其他2個小朋友無個識串珠仔..
原來這些幼兒學校都咁認真......

I also interview yesterday in 救世軍, but it totally different
no testing no matching...
just a teacher come and play w/ girl..and principle come and start talking to me and introduce their teaching practice and method
and said the result will be sent you a month later.
I have heard many people said 救世軍 is very good KG, but i wonder why they don't take any testing in applicants. How do they select the student?

基督教服務處收咗我個女..到現在我又在煩留不留位..
好像好多人都只是讀n1開始才去讀..好少如我咁去in k1.

唔知點算...下星期六就要比錢..仲要比埋校服書包等...
如果別的有offer, 咪無咗成千幾元..

基督教服務處係好学校, 我囝去觀塘那間面試都係咁認真, 我都好suprise。相比名校(宣X)真係認真好多。

我朋友個女在銅鑼湾時代那間讀, 很開心。

原帖由 lro14sheung 於 09-1-7 13:57 發表
基督教服務處收咗我個女..到現在我又在煩留不留位..
好像好多人都只是讀n1開始才去讀..好少如我咁去in k1.

唔知點算...下星期六就要比錢..仲要比埋校服書包等...
如果別的有offer, 咪無咗成千幾元.. ...

NathanMAMA
咁你覺得課程淺唔淺呀? 定啱啱好呀?
因我是working 媽媽..又想個女讀到書,又無咁多時間follow佢...
所以想知多些...
其他的成2月尾3月頭才知道結果....

醒目開學勳章 王國長老

我仔都係時代wor
我大女係讀真光的, 比較之下, 基督教服務處雖然名氣無咁大, 但質數真係唔差, 我仔而家k2, 寫既中文字唔比真光少(真光出名中文好的)
英文用phonics教, 唔錯, 如果無記錯, 英文老師應該係大學major英文的, 而家k2, 會要求學校認得英文生字, 例如book, table, face, father (唔要求識串但要識運用phonics拼讀)
我仔而家每日要做一版中文功課+一版英/數+一張工作紙, 每星期有"週記"同剪報
而老師愛心真係一流, 由於係全日班, 學生人數少(全校好似唔夠100人), 上至校長下至嬸嬸, 熟晒每個學生, 邊個學生有咩特別需要照顧, 一清二楚, 而學生每日要o係學校食早餐, lunch, 茶點, 訓覺等等, 會養成自理既好習慣
佢地一般係4:30-6:00接放學, 可以extend到7pm even 8pm, 星期六都有託管, 我真係覺得佢地d老師好犀利, 點解可以唔休息既
學校每日都有email俾家長講返當日學左咩, 上課程況, 唱左咩兒歌, 早午茶點食左咩, 學生講過咩特別野等等, 非常有交帶, 老師亦間中有打電話交代特別事情
而基督教服務處有"秉收位", 即政府派位收一d特別需要小朋友(例如語言障礙, 自閉), 每間學校有6個位, 學校除左有秉收老師extra照顧呢6個小朋友同做訓練, 平時老師上堂亦有特別留意佢地同有special安排(例如叫佢地坐到最近老師方便照顧), 所以老師都係身經百戰, 對付小朋友零舍有耐性同場面控制都好有經驗同包容, 所以唔需要擔心學校對小朋友無愛心(無愛心點頂得順丫!)
原帖由 NathanMaMa 於 09-1-7 03:02 PM 發表
基督教服務處係好学校, 我囝去觀塘那間面試都係咁認真, 我都好suprise。相比名校(宣X)真係認真好多。

我朋友個女在銅鑼湾時代那間讀, 很開心。

...

回覆 # 的文章

Charlotte_mom,

可否分享你的大女現讀那間小學?
笑一笑世界更美妙

醒目開學勳章 王國長老

港大同學會
原帖由 tongbetty 於 09-1-7 10:22 PM 發表

可否分享你的大女現讀那間小學?

咁我是咪應該留位呀?我好煩呀! 其他的不是waiting就係成個月後才有消息
唔留位到時間間都waiting就死得
救世軍都要下個月才知道結果不知同基教邊間好些呢?
現在我聽到好多人都話基教好..又好多話救世軍好….
要留位又要買定校服書包各樣….都好貴..
比些意見各位媽咪

醒目開學勳章 王國長老

而家應該只係要幾百蚊留位費? 應該唔駛咁早買書包住wor, 你問清楚先啦
原帖由 lro14sheung 於 09-1-8 02:35 PM 發表
咁我是咪應該留位呀?我好煩呀! 其他的不是waiting就係成個月後才有消息…
唔留位到時間間都waiting就死得…
救世軍都要下個月才知道結果…不知同基教邊間好些呢?
現在我聽到好多人都話基教好..又好多話救世軍好….
...

是基教封信寫明要當日註冊便要訂埋校服書包等開學用品..

醒目開學勳章 王國長老

咁奇? 話佢知唔訂, 有2手lor, 佢無可能迫你訂架! 最多第2時訂唔切, 自己去買之嘛(長沙灣+九龍城)
話時話我真係有2手校服, 不過係舊logo, 有無人要? (問左學校舊logo得唔得先......不過起碼條褲著得!)
原帖由 lro14sheung 於 09-1-8 03:25 PM 發表
是基教封信寫明要當日註冊便要訂埋校服書包等開學用品..

好多謝你咁詳細的回應, 每次見你回應都解除不少媽媽的疑慮, BK有你這些有心的媽媽真好。

觀塘都收咗我個仔, 但我仍1516是否交留位費(明天交$1000), 因我心很想培正收我仔(1/9寄信通知), 培正是一條龍, 如果哥哥收咗, 咁細佬下次讀書就不用煩。
我以前住港島, 对港島的學校比較熟, 觀塘的小學真是摸不着頭緒。所以如培正不收,哥哥將來考小學時我都會選港島區的學校。仔仔比較活躍, 坐不定, 所以港同也是我的選擇, 你仔仔會考什麼小學? 可以分享嗎? 謝謝!

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-7 21:51 發表
我仔都係時代wor
我大女係讀真光的, 比較之下, 基督教服務處雖然名氣無咁大, 但質數真係唔差, 我仔而家k2, 寫既中文字唔比真光少(真光出名中文好的)
英文用phonics教, 唔錯, 如果無記錯, 英文老師應該係大學major英 ...

我有新校章男仔校服.有興趣可以pm我.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-8 16:12 發表
咁奇? 話佢知唔訂, 有2手lor, 佢無可能迫你訂架! 最多第2時訂唔切, 自己去買之嘛(長沙灣+九龍城)
話時話我真係有2手校服, 不過係舊logo, 有無人要? (問左學校舊logo得唔得先......不過起碼條褲著得!)
...

醒目開學勳章 王國長老

唔好客氣啦
我都明既, 邊個家長唔想一條龍丫, 呢間學校唔係唔好, 不過唔係咩名校, 家長會擔心小學又好正常既

港同都好多東九龍既學生架, 將軍澳都有校車 幾年後你可以考慮下(藍田去學校20分鐘車程左右咋!), 我個仔........令人頭痛啦! 最簡單當然想佢入港同, 最近亦有留意另外幾間, 漢華, 真道等, 我都係target一d活動既學校架喇

原帖由 NathanMaMa 於 09-1-9 10:03 AM 發表

好多謝你咁詳細的回應, 每次見你回應都解除不少媽媽的疑慮, BK有你這些有心的媽媽真好。

觀塘都收咗我個仔, 但我仍1516是否交留位費(明天交$1000), 因我心很想培正收我仔(1/9寄信通知), 培正是一條 ...

各位媽咪如有校服書包外套等..留比我呀! 如你們不介意的話...pm我..
其實我都好大機會留位先...如啱用就可以節省多少...我個是女仔...但不是男女都一樣校服咩?

醒目開學勳章 王國長老

點會呀, 女仔著裙, 男仔著褲架嘛 校褸就一樣, 衫都分2隻色
原帖由 lro14sheung 於 09-1-9 11:59 AM 發表
各位媽咪如有校服書包外套等..留比我呀! 如你們不介意的話...pm我..
其實我都好大機會留位先...如啱用就可以節省多少...我個是女仔...但不是男女都一樣校服咩? ...

是咩?我仲以為好似一般幼兒學校咁, 一套運動衫褲搞掂tim.
你個仔讀緊, 咁你覺得佢反學是咪好開心又學到野呢?
我好怕有好多好多野要媽媽去follow. 因我要反工, 爸爸又什麼都不會....
好怕比咗留位費(1000)才收到其他的acceptance...到時又煩過...

醒目開學勳章 王國長老

係好開心的, 職員非常有愛心亦清楚每一個小朋友需要
功課..........我仔k2, 如果佢踩晒turbo, 5分鐘就做完啦, 佢自己拉拉扯扯之嘛
原帖由 lro14sheung 於 09-1-9 02:00 PM 發表
是咩?我仲以為好似一般幼兒學校咁, 一套運動衫褲搞掂tim.
你個仔讀緊, 咁你覺得佢反學是咪好開心又學到野呢?
我好怕有好多好多野要媽媽去follow. 因我要反工, 爸爸又什麼都不會....
好怕比咗留位費(1000)才收到其他 ...

係呀,基教的老師好有愛心,我囡現在係李鄭屋基教讀緊,哭左一個月後不知幾鍾意返學,唔比佢返都唔得,又學到好多野,連d阿嬸嬸都好好人,我囡好鍾意痴住佢地,返到屋企又會講番我知今日做左d咩,每日6點前我又會收到每日的日誌,我可以睇番佢當日食左d咩,做左d咩,學左d咩...不過阿囡下年要轉去KV讀啦...雖然佢係好好,但係我都想佢更加好...始終都係長沙灣區...將來派小學我想佢好D....

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-9 15:00 發表
係好開心的, 職員非常有愛心亦清楚每一個小朋友需要
功課..........我仔k2, 如果佢踩晒turbo, 5分鐘就做完啦, 佢自己拉拉扯扯之嘛mouth:" />