用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日見左老師,
go

今日見左老師,

今日見左老師, 之前我choose左培英同沙田祟真, 佢老師話佢中英數都係a-, 全級17511, 可以去曾肇添同呂明才/林求謀/沙田循道衙理/蘇折, 沙田祟真同培英可以攪珠先choose, 又要再諗過, 我驚甘進取去左曾記呂中讀吾來, 甘點算, 還是吾理老師意見, 照之前甘決定, 大家可以俾意見我嗎

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 牛咪咪 於 09-1-8 16:04 發表
今日見左老師, 之前我choose左培英同沙田祟真, 佢老師話佢中英數都係a-, 全級175排11, 可以去曾肇添同呂明才/林求謀/沙田循道衙理/蘇折, 沙田祟真同培英可以攪珠先choose, 又要再諗過, 我驚甘進取去左曾記呂中讀吾來 ...

跟老師。
咁好成績,曾呂都應該得。
E, 同個女傾掂啦。
你女小學係邊間......

回覆 # 的文章

曾記同呂中都甘top, 好吾好呂中同林記,or沙循同林記, 又或者有其他意見更好呢

原帖由 牛咪咪 於 09-1-8 16:40 發表
曾記同呂中都甘top, 好吾好呂中同林記,or沙循同林記, 又或者有其他意見更好呢

我本人覺得如果兩間都選曾記同呂中就太過進取了,唔知你小朋友有冇什麼課外活動呢,同埋係邊間小學呢,你唔方便係度公開可PM講,因為我覺得知道呢d資料後比意見會較中肯

牛咪咪 ,

傳聞要考全級1-3名先有機會,因認識一位小朋友考全級第4名都考唔到,不過唔知有無其他原因考唔到,所以不能作為準則,只好當參考.

你可否說說你小朋友是那一間小學?

Bye

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 牛咪咪 於 09-1-8 16:40 發表

好呂中同林記>>穩陣

沙循同林記》》十分穩陣

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 BabyMonchhichi 於 09-1-8 16:49 發表

我本人覺得如果兩間都選曾記同呂中就太過進取了,唔知你小朋友有冇什麼課外活動呢,同埋係邊間小學呢,你唔方便係度公開可PM講,因為我覺得知道呢d資料後比意見會較中肯 ...

自行可以進取D呀,
中央派位才穩陣D啊。
係呢,邊間小學都好重要。

回覆 # 的文章

睇pm呀, 因為呢到講吾方便

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 牛咪咪 於 09-1-8 17:36 發表

收到啦,其實學校有無上屆入中學的紀錄,
有某些中學係特別鐘意收某些小學咖,
都可以用來參考下。

我女學校呢兩年有1x入呂中,
不是聯繫小學,就算派唔到都叩到。
反而曾記就得好少。

原帖由 牛咪咪 於 09-1-8 17:36 發表

Please check PM la

吾該晒各位, 今日都亞女傾過, 佢想最好呂中同培英如果吾係就呂中同沙循, 大家又點睇?

冬日勳章 醒目開學勳章

但係呂中有聯系小學仲兩間添!
沙循以咁ge成績應該冇問題,(不過要睇邊間小學)
你有冇其他特長,獎項等?
所以如果我係你,我會選曾記十林裘謀!

牛咪咪,

我今年有些朋友的朋友的仔女(可信性90%),全級考3名內(沙田出名的小學),都報考"曾記",所以競爭都幾大,不過如果你女兒有自信和其他強項,都不妨一試.

預祝你女兒成功考到心儀的中學!

努力加油!

Flowerlam

回覆 # 的文章

曾記我吾啦, 可能會呂中同培英, 或者呂中同沙祟, 今日見到曾記跳樓新聞真係心都淡埋, 父母都係希望仔女健康成長, 點解會甘,

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 牛咪咪 於 09-1-9 10:49 發表
曾記我吾啦, 可能會呂中同培英, 或者呂中同沙祟, 今日見到曾記跳樓新聞真係心都淡埋, 父母都係希望仔女健康成長, 點解會甘,

當初我都想找一間少功課少考試,活動教學ge英中,但除左直資外,我相信在沙田係找不到,曾記如是,呂中沙崇甚至林漢光如是......

回覆 # 的文章

甘直資我都見左, 個女仲好like, 不過5月先知收吾收, 直資您又點睇

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 牛咪咪 於 09-1-9 11:10 發表
甘直資我都見左, 個女仲好like, 不過5月先知收吾收, 直資您又點睇

我有追看閣下文章,如以這個成績讀培基又係好side ga!
我識得幾個band 1尾band 2頭ga讀梗培基,好開心好滿意,但讀band 1英中尤其係頭幾間,你要預左競爭大,要好努力先可以keep到,睇你要什麼?
收到PM嗎?

回覆 # 的文章

收到啦, thank you, 其實可能受老師影響, 覺佢讀津校英中都ok, 其實真係好煩

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 牛咪咪 於 09-1-8 23:35 發表
吾該晒各位, 今日都亞女傾過, 佢想最好呂中同培英如果吾係就呂中同沙循, 大家又點睇?

我女個女同學上年派到呂中,
後來去左沙循讀,佢媽咪話唔想競爭太大,
你參考下啦!!
不過都有好多同學係度讀緊,
今日單事唔知會唔會影響曾記收生呢????

甘會吾會沙循同培英會好d呀, 蘇折同培英又點呢
原帖由 ZZdaphne 於 09-1-9 14:51 發表

我女個女同學上年派到呂中,
後來去左沙循讀,佢媽咪話唔想競爭太大,
你參考下啦!!
不過都有好多同學係度讀緊,
今日單事唔知會唔會影響曾記收生呢???? ...