用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST. CAT. 定 HKPS好呢? 煩請各有經驗家長提供意見 ...
go

ST. CAT. 定 HKPS好呢? 煩請各有經驗家長提供意見 [複製鏈接]

小女有得到ST. CAT. HKPS既取錄, ST. CAT.就係中英上午班, HKPS就係英普下午班, 真係唔知點揀其實自己完全對各幼稚園沒有甚麼認識, 只是從BK及同事口中知道KLN TONG的名校名單, 再跟著大家去報讀就是如此

自己都有諗過究竟想鋪一條點樣既路比囡囡, 聽好多人既意見係你想小朋友入讀邊間中學, 再由中學推算相關既小學同幼稚園…OMG, 真係一步一驚心, 機關算盡

黎到依家, 以我所知既, ST. CAT. 係比較COMMERCIAL, 學生多, 老師對小朋友既照顧會相對較少, 但派位較好, 名氣大, 較適合傳統小學

HKPS就學生少D, 老師對小朋友既照顧足D, 類似活動教學, 但派位一般, 較適合國際小學

我所知既就係咁少, 希望各位可比多D資料及意見我

我自己較傾向HKPS, 但我老公話ST. CAT. 出名D穩陣D, 向我施加左D壓力

又有D家長話ST. CAT. 適合女仔多D, 我真係頭都大埋

0    0    0    0

如果大家都係英普班﹐ 我會選 St Cat
但係 St Cat 係英中﹐ 我會偏向HKPS

My fd advice: 英普 or 英中.......choose StCat
My fd chose among KV and SC......HKPS not applied.  He said StCat can provide a good foundation to overal development ...That is his experience...

HKPS能提供一個很好的語境給小朋友, 而SC由K2開始每日只有大約20-30分鐘是由NET任教的

Thanks for all your advice!

St Cat每屆學生有500-600人,實會有考得好及無咁好,睇業績,除了睇absolute figure, 仲有%。

HKPS is small class..teacher have more time to take care of each child

派位主要睇住址同彩數, 同讀邊間幼稚園無關. HKPS考直資同私校成績一定唔會比St.Cat差.

咁知唔知有關既%? THANKS~
原帖由 kyliema2006 於 09-1-9 09:17 發表
St Cat每屆學生有500-600人,實會有考得好及無咁好,睇業績,除了睇absolute figure, 仲有%。

有家長話30人一班
原帖由 alwaysbear 於 09-1-9 11:08 發表
HKPS is small class..teacher have more time to take care of each child

3 個老師,1: 10

原帖由 pingbaby 於 09-1-9 14:23 發表
有家長話30人一班

回覆 # 的文章

for HKPS, the 3rd teacher mainly works as a helper... and i don't think he/she equals a teacher

在我個 class 1個native english  加 2 個 native PTH, 佢地是叫 2 個 班主任 + 1 個assistant,   3  個老師都係教野的, 因為佢地是會 3 組活動. 而且我在window 見佢地上堂, assistant 果個在教./ 同小朋友唱歌

當講到學生比例時, 佢都是老師(只是可能年資小d) 會計, 所以都是 1:10

原帖由 Mamusia 於 09-1-9 17:12 發表
for HKPS, the 3rd teacher mainly works as a helper... and i don't think he/she equals a teacher

謝謝你們的資料~

pingbaby,

我小朋友不是讀這兩間學校,但看了您的提問想分享一點點。
1) 上下午校應不是您的concern,因st cat k2也是pm的。
2) st cat的英中班歷史悠久,課程穩定。HKPS的英普班好出名,但普通話老師"聽說"流失率也不少。(請指正這傳聞。)
3) 兩間幼稚園都是獨立學校,不能說那間商業一點,只能看看那間營運起來專業一點。我會說hkps的行政好幼嫩,校監是趙曾XX,曾試過在家長會上尋找公關公司幫忙向家長解畫,嚇死人!
4) 兩間學校都是30人一班,ST CAT分組上堂的情況要請教他們的家長詳細解畫,才能知道究竟1: ? 幾多。
5) 每間學校都有人叻有人唔叻,小學升學及派位的情況要小心分析。
6) 點解唔聽老公一次呢???

Radiomama,

先多謝你既分析同資料呀!

1)
係呀, 上午定下午班唔係我既concern, 無咩所謂, 可以自己調節小朋友既時間, 問題不大
2)
law, 就係有幸入到英普班, 唔想咁易放棄, 如果st. cat都係英普班, 我都會揀st. cat
3)
我都有聽過hkps行政好混亂, 但這不是我最care, 應該可以忍受

4)
原來大家都係30人一班, hkps就一班3個老師, st.cat一班幾多個老師呢?
5)
就係搵唔到有關數據, 唔知有無mami知呢?
6)
嘻嘻, 如果hubby有道理, 我當然聽啦, 但唔可以一句話st.cat出名d就要揀law, 根本佢都係咩都唔知….咁你係咪都覺得揀st.catd?

本人子女两間也讀過, 会選st. cat.
原帖由 pingbaby 於 09-1-11 19:16 發表
Radiomama,

先多謝你既分析同資料呀!

1)
係呀, 上午定下午班唔係我既concern, 無咩所謂, 可以自己調節小朋友既時間, 問題不大
2)
係law, 就係有幸入到英普班, 唔想咁易放棄, 如果st. cat都係英普班, 我都會揀st. ...

點解呀, 可唔可以講多d...thanks~
原帖由 LilaHui 於 09-1-11 21:54 發表
本人子女两間也讀過, 会選st. cat.

give me your email or phone number to talk in detail.
原帖由 pingbaby 於 09-1-11 21:58 發表
點解呀, 可唔可以講多d...thanks~

Hi LilaHui,
Could you also PM me your comment in details, pls.
Thank you.

原帖由 LilaHui 於 09-1-12 22:49 發表
give me your email or phone number to talk in detail.
‹ 上一主題|下一主題