用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五數學題
go

小五數學題 [複製鏈接]

想問, 一個三角形面積係36cm square

底是高的兩倍

求底同高

我就甘計, 就知道底是12, 高是6

但想問如果要列式, 條式應該係點寫

同埋點樣小朋友先會明?

最重要既是, 小朋友未學代數, 即係 a x 2a / 2 = 36 呢d 佢未學

應該點寫呢? 吾該
   0    0    0    0

吓!  唔用代數, 我唔識計, 我都想知有冇第二個方法,請高人指點下.

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-9 21:17 發表
想問, 一個三角形面積係36cm square

底是高的兩倍

求底同高

我就甘計, 就知道底是12, 高是6

但想問如果要列式, 條式應該係點寫

同埋點樣小朋友先會明?

最重要既是, 小朋友未學代數, 即係 a x 2a / 2 = 36 呢d  ...

在下會這樣解釋:

三角形面積是底乘高再除2, 如面積是36cm, 即x高是72cm(36x2啦).
跟住就叫小朋友找出72的恩數.
1x72, 2x36, 3x24....6x12.
12是6的2倍, 所以底是12cm, 高是6cm.

希望這個work啦!

在下會這樣解釋:

三角形面積是乘高再除2, 如面積是36cm, 即底x高是72cm(36x2啦).
跟住就叫小朋友找出72的恩數.
1x72, 2x36, 3x24....6x12.
12是6的2倍, 所以底是12cm, 高是6cm.

希望這個work啦!

我會這樣解釋:

將兩個三角形相對地合併就成為一個長方形,長方形的面績=兩個三角形即=36x2=72
由於底是高的兩倍,將長方形中間劃一直線一分為二,就有兩個正方形,而每個正方形的面績 = 長方形的一半,即72 /2 = 36
亦即=三角形面績,正方形的面績算式是邊長的二次方 (x^2), 那麼邊長就等於 36的開方 = 6 即是三角形的高度。

原帖由 HayBMum 於 09-1-10 00:31 發表
我會這樣解釋:

將兩個三角形相對地合併就成為一個長方形,長方形的面績=兩個三角形即=36x2=72
由於底是高的兩倍,將長方形中間劃一直線一分為二,就有兩個正方形,而每個正方形的面績 = 長方形的一半,即72 /2 = 36
亦即=三 ...

haybmun

我諗呢個方法呢, 小五真係未必識用啦

我個女對呢d 甘tricky 的題目係完全吾掂, 尋日解釋左好耐, 佢都吾明

我估公因數呢個解釋佢會明白多d

吾該晒甘多位媽咪
‹ 上一主題|下一主題