用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無家長比小朋友參加過大力游泳會? ...
go

請問有無家長比小朋友參加過大力游泳會?

如題,想請問意見如何?

囝囝近3歲,極怕水,希望可克服。

原帖由 fatsin 於 09-1-8 14:49 發表
如題,想請問意見如何?

我自己這個月學游泳時,隔鄰線便是大力泳會。教練是一個肥佬,教得很專業,會示範,做得不好的會個別教一陣。我想那些小朋友應該是操水班了。除了沒有租泳線之外,其他的沒問題。

謝謝

原帖由 君媽 於 09-1-8 15:13 發表

我自己這個月學游泳時,隔鄰線便是大力泳會。教練是一個肥佬,教得很專業,會示範,做得不好的會個別教一陣。我想那些小朋友應該是操水班了。除了沒有租泳線之外,其他的沒問題。 ...

大力係kowloon bay 有專池, 我自已覺得ok 的

即係去九龍灣上堂?交通方便嗎?另外,想請問下囝囝3歲係咪上班會比私人教授的適合呢?因為有群體壓力,嘻!

原帖由 rabbitpiggy 於 09-1-8 16:02 發表
大力係kowloon bay 有專池, 我自已覺得ok 的

原帖由 fatsin 於 09-1-8 16:26 發表
即係去九龍灣上堂?交通方便嗎?另外,想請問下囝囝3歲係咪上班會比私人教授的適合呢?因為有群體壓力,嘻!

大力好有幾個上課點, 九龍灣展貿是其中一個, 交通應該算是不方便的了, 那是他們的室內warm water專池, 不過通風搞得好差, 我估可能為了慳錢, 只是開幾部fans, 沒有通風系通的, 亦有家長不覺得這個問題.

你可以上佢地web site 了解詳程.

http://www.daliswim.com/

我自已覺得3歲上泳班較好些, 因為大家一齊玩玩開心d, 同埋大家可以互相學習.

唔該晒呀。

原帖由 rabbitpiggy 於 09-1-9 08:41 發表

大力好有幾個上課點, 九龍灣展貿是其中一個, 交通應該算是不方便的了, 那是他們的室內warm water專池, 不過通風搞得好差, 我估可能為了慳錢, 只是開幾部fans, 沒有通風系通的, 亦有家長不覺得這個問題.

你可以上 ...

fatsin

1-3月的泳班已經開始了,如果您小朋友未上過泳班,我認為應選4-6月 or 7-9月才開始學!

因為:
1) 雖說是暖水池,幼兒在水中仍會覺得凍,要買長袖保暖衣及背心等。(最平的牌子around$250一套,要買fit size,不要買大一碼以為可穿兩年,會不暖的!)
2) 初學者通常是站在水中先學吹bubbles、呼吸和探頭入水,夏天暖和點對幼兒較舒服。
3) 1-3月是全年最凍的一季,長輩/hubby勸您不要帶幼兒去游水的機會較大!(eg昨日我hubby就有此concern。)

我仔仔是去年7月(3.5歲)在大力開始上習泳預備班(1:3),一直游到依家,他不是游得好好,這一季仍是level 1 (12月做評核不達標! )。但為了身體健康,所以要他keep住游水。

大力的更衣室ok,池面通風ok啦,冬天大人一定要脫大衣。

原帖由 fatsin 於 09-1-8 14:49 發表
如題,想請問意見如何?

hi Radiomama,

Where can I buy 長袖保暖衣及背心?  Thank you.

原帖由 Radiomama 於 09-1-10 13:58 發表
fatsin

1-3月的泳班已經開始了,如果您小朋友未上過泳班,我認為應選4-6月 or 7-9月才開始學!

因為:
1) 雖說是暖水池,幼兒在水中仍會覺得凍,要買長袖保暖衣及背心等。(最平的牌子around$250一套,要買fit size,不要買大一 ...

I bought it at Emax.  There's a shop near the swimming pool.
Someone said you could also buy it from Jusco or sportwear shop.

Radiomama,

唔該晒你呀,想請問下你係邊個池游呀,知唔知邊個較適合小朋友呢,死啦,一開始就探頭入水,佢見到沙灘都會驚,唔知d教練會唔會嫌呢?另想請問預備班係咪即係無家長架?咁會唔會上親子班先好少少,謝謝你。

原帖由 Radiomama 於 09-1-10 13:58 發表
fatsin

因為:
1) 雖說是暖水池,幼兒在水中仍會覺得凍,要買長袖保暖衣及背心等。(最平的牌子around$250一套,要買fit size,不要買大一 ...