用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 請問聖心係咪唔收超大女
go

請問聖心係咪唔收超大女

即係今年K1無2004年尾既小朋友, 因為我個女係11月女, 我諗住如果唔收佢, 出年再報過, 但今日睇返報名表個GUIDELINE好似只收2006年出生既小朋友
人 若 賺 得 全 世 界 、 賠 上 自 己 的 生 命 、 有 甚 麼 益 處 呢 . 人 還 能 拿 甚 麼 換 生 命 呢 。

原帖由 新手008 於 09-1-6 20:56 發表
即係今年K1無2004年尾既小朋友, 因為我個女係11月女, 我諗住如果唔收佢, 出年再報過, 但今日睇返報名表個GUIDELINE好似只收2006年出生既小朋友

舊年都仲收架喎,今年收到結果後都可以問下的呀

我都有識朋友個小孩是2004年尾生的
今年仲去報名聖心K1
想她重讀一年

下04年尾都報k1, 咁咪大我個女成2年咁濟...咁我地想入到都好難囉......
因為果日老師問佢野, 佢雖然有答但係無望老師咖

原帖由 lin624 於 09-1-7 21:21 發表
今年仲去報名聖心K1
想她重讀一年
人 若 賺 得 全 世 界 、 賠 上 自 己 的 生 命 、 有 甚 麼 益 處 呢 . 人 還 能 拿 甚 麼 換 生 命 呢 。

醒目開學勳章

又真係大左D,我個女2004年尾,9/09都K.3囉!
今年仲去報名聖心K1
想她重讀一年

醒目開學勳章

佢唔係超大女,而根本唔適齡,哩點,哩間學校係唔會收佢今年9月入K.1
今年仲去報名聖心K1
想她重讀一年

醒目開學勳章

一直都收架BOR,唔通改左,我個女係0411BB,佢07年9月K.1,佢果班都有幾個男生女生係03年尾B,仲要考第一攞學業獎添!
話時話,我當日都係此諗住俾個女做大B,淨係同佢報左1間聖心俾佢試下面試咋,咁有間好學校收又無理由唔讀架,咁就做左幾乎係全級最細果個!
原帖由 新手008 於 09-1-6 20:56 發表

你個女咁醒既, 你記唔記得佢IN果陣係點呀, 同埋佢宜家有無比人輸蝕D

原帖由 candietweety 於 09-1-8 18:39 發表
一直都收架BOR,唔通改左,我個女係0411BB,佢07年9月K.1,佢果班都有幾個男生女生係03年尾B,仲要考第一攞學業獎添!
話時話,我當日都係此諗住俾個女做大B,淨係同佢報左1間聖心俾佢試下面試咋,咁有間好學校收又無理由唔讀 ...

醒目開學勳章

老C就話無,當然佢唔會係全班最叻個幾個啦,但係跟到晒,今年寫字都OK,係體能輸D,因為大佢成年同年幾嘅同學係高佢一個頭架!

IN果陣係放到成地生果圖畫,要佢收拾,跟住去磁板度將D唔同嘅生果貼上相對嘅樹,有D生果係無相對嘅樹,跟住老C問佢哩D係點用架,佢拿起一張扮放入口!跟住坐好,老C問佢我係邊個,我地星期日去邊,跟住佢地話BYE BYE, 個女起身自己泊好張椅走.
原帖由 新手008 於 09-1-8 19:09 發表
你個女咁醒既, 你記唔記得佢IN果陣係點呀, 同埋佢宜家有無比人輸蝕D

你個女真係好醒, 如果佢遲一年讀, 我諗攞獎表演實有佢份, 不過佢跟到都好, 起碼唔使好似我個朋友咁, 個女跟唔上都唔知繼續讀定REPEAT好, 我地今年IN易好多, 傳下波, 問下名字年齡性別呢D野, 如果好似你地咁, 我個女實唔識, 因為佢未識將相同既野放埋一齊

原帖由 candietweety 於 09-1-8 19:58 發表
老C就話無,當然佢唔會係全班最叻個幾個啦,但係跟到晒,今年寫字都OK,係體能輸D,因為大佢成年同年幾嘅同學係高佢一個頭架!

IN果陣係放到成地生果圖畫,要佢收拾,跟住去磁板度將D唔同嘅生果貼上相對嘅樹,有D生果係無相 ...

醒目開學勳章

其實佢好好彩,果日考果D佢全部N班,玩慣做慣,不過果陣佢就唔係好叻廣東話,因為響VICTORIA係英文多,所以有D都係用動作同英文答,老C臨走仲叫我地要同佢講多D廣東話,因為入到去係主要用廣東話!

聖心D老C係好好心機,同埋唔會成王敗寇,淨係鍾意D叻學生,我個女功課一般,但係老C都惜佢,佢地有德育之星,每月有唔同主題,如敬師,常常喜樂....唔係淨係D大仔大女攞架,我個女都有攞過,對於D non-top student very encouraging
原帖由 新手008 於 09-1-8 21:10 發表
你個女真係好醒, 如果佢遲一年讀, 我諗攞獎表演實有佢份, 不過佢跟到都好, 起碼唔使好似我個朋友咁, 個女跟唔上都唔知繼續讀定REPEAT好, 我地今年IN易好多, 傳下波, 問下名字年齡性別呢D野, 如果好似你地咁, 我個女 ...

04年競爭無咁激烈, 沙士之後我老公個同事話去邊間讀都有位, 但05已經無咁易, 06仲恐怖, 晨早交FORM都鬼咁多人, 我個女考早上, 都問左6-7條問題, 但都好EASY, 如果叫佢配對, 我都唔知佢識唔識, 有時以為佢唔識既野, 點知佢又做到, 有時諗住一定得, 佢又偏偏唔做,真係估佢唔到

你覺得聖心D英文會唔會好深, 不過你個女一早就講到咁多英文應該深都唔係問題
我英文唔掂就算入到呢D學校都要搵人幫下佢至得
原帖由 candietweety 於 09-1-8 22:48 發表
其實佢好好彩,果日考果D佢全部N班,玩慣做慣,不過果陣佢就唔係好叻廣東話,因為響VICTORIA係英文多,所以有D都係用動作同英文答,老C臨走仲叫我地要同佢講多D廣東話,因為入到去係主要用廣東話!

聖心D老C係好好心機,同埋 ...

醒目開學勳章

課程就一D都唔深,
但係你預左哩D學校,
唔係淨係要求課內野,
課外都好多,
K.1已經係個個禮拜做讀書報告,
一個WEEK中,一個WEEK英,
書係學校借,當然要陪睇,
亞女係有能力自己完成報告,
另外亦要教佢有公德心珍惜書本;
每個禮拜要同佢剪報做新聞分享,
哩個唔係必要,不過有剪有得PRESENT,無剪無得PRESENT,
D小朋友要由細開始學習公開演說!

K.2再加一個月一本親子閱讀,
比平日D讀書報告D書淺1D,
不過係要教識佢自己成本讀晒;
(記住佢地K.2上學期先開始學寫字架,
哩個係教署指引)
有媽咪話教到"喉癌咁滯"

當然唔少得其他學校都會有嘅愛牙運動,
一人一花.......

總之亞媽唔會得閒!

絕對同意, 媽媽比囡囡忙碌.

原帖由 candietweety 於 2009/1/10 14:45 發表
課程就一D都唔深,
但係你預左哩D學校,
唔係淨係要求課內野,
課外都好多,
...
Sandy(Jady)

講真
讀聖心~是辛苦過讀其它間的
但是慣左就ok

我仔係讀其他間~
我囡囡就讀聖心
兩間我比較過~聖心係難滴~~指課程~
但我囡囡~認為好簡單囉~

但~~~媽媽比囡囡忙碌
~~~~非常之同意~~~
所以~有D後悔讓囡囡入聖心~^_^

原帖由 jadysandy 於 09-1-10 23:35 發表
絕對同意, 媽媽比囡囡忙碌.

我又無咁大壓力喎...........一個月一本閱讀樂,唔駛個個字識既,學得幾多得幾多,閱書報告(一個week一本),一個week同佢睇一次,有時間先睇多幾次,無要求個小朋友識,只係訓練佢地閱讀興趣,我個仔到而家uk,都仲係畫緊公仔咋,無乜寫字(閱書報告度),至於新聞,我呢個唔合格既阿媽,記得就做,唔記得就唔做......至於會唔會無得講野?係唔會架,佢地會有好多野可以做架,例如叫佢地講下有咩特別事發生啦,或者對人地既新聞點睇啦(當然係細路仔既角度,仲唔係好深入咁講啦),所以唔會唔比機會佢地講野架,而家到我仔uk啦,唔駛個個都帶新聞返去,老師話,咁多新聞,都聽唔晒啦,佢地就個別發表意見啦

老實講,學校老師同校長,都好鼓勵親子活動,父母除左工作外,最好以子女為重(唔係話唔比大人去抖氣),所以都多野做,入黎時,真係要睇清楚自己個理念同學校合唔合,唔係大家都唔舒服

原帖由 candietweety 於 09-1-10 14:45 發表

課程就一D都唔深,
但係你預左哩D學校,
唔係淨係要求課內野,
課外都好多,
每個禮拜要同佢剪報做新聞分享,
哩個唔係必要,不過有剪有得PRESENT,無剪無得PRESENT,
D小朋友要由細開始學習公開演說!

K.2再加一個月一本親子閱讀,
比平日D讀書報告D書淺1D,
不過係要教識佢自己成本讀晒;
(記住佢地K.2上學期先開始學寫字架,
哩個係教署指引)
有媽咪話教到"喉癌咁滯"

當然唔少得其他學校都會有嘅愛牙運動,
一人一花.......

總之亞媽唔會得閒!

原帖由 candietweety 於 09-1-8 22:48 發表

聖心D老C係好好心機,同埋 ...

關於德育之星,早兩年係人都有,不過唔同月份拎,我發覺,曳果d就最尾個月,呢個目的係提高小朋友既自信心,有人話佢乖,就算曳都好,佢地都會扮都扮乖,或者控制下,因為佢地得左獎,好好架,我個仔年年都係年尾先拎(佢真係幾曳),拎左獎果個月,真係乖d,佢一曳,我就話你今個月拎左獎,應該都係好乖先比你架,但你而家有小小就黎曳,所以我提下你,唔係你無得拎架啦, 咁佢又乖返

不過今年好似唔多同咁,佢今個月就有啦,佢話全班都好乖,所以人人都有獎喎 佢拎住個獎好寶貝咁.....聖心好多時都有正面既鼓勵,我覺得好好