用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 想請教讀緊禮賢幼稚園既家長
go

想請教讀緊禮賢幼稚園既家長

各位好,我囝囝昨日IN完禮賢呀.
我覺得囝囝表現唔多好.老師問佢叫咩名又唔答
望一望老師就玩磁石玩具,跟住老師同我傾計,
其間都有俾架消防車囝囝玩,老師一教佢玩,囝囝即刻
識得按製玩,老師剩係話我小朋友好專注,叫我同囝囝
玩下,問下佢眼耳口鼻係邊,之後就去同其他家長傾計
咁我就同囝囝玩車車,問下佢眼耳口鼻係邊喇.
兩母子係咁玩,但我就見老師們去同其他小朋友傾計
好似無咩理我地咁 !!
請問各位小朋友讀緊禮賢既家長,
大家知唔知禮賢既收生標準係點呢??

因為我見老師不停去同其他小朋友傾計,問問題
就唔問我小朋友?? 會唔會我小朋友表現太差,所以放棄左問佢呢??

想問下有經驗既禮賢家長, 係咪冇讀過nursery既機會會微d呢? 因老師有問囝囝有冇讀nursery, 但我囝囝冇讀.

原帖由 wendy_y 於 09-1-5 11:43 發表
想問下有經驗既禮賢家長, 係咪冇讀過nursery既機會會微d呢? 因老師有問囝囝有冇讀nursery, 但我囝囝冇讀.

我覺得係..我個仔都無讀..因為in個時佢都係得2歲1個月...當先生咁問我我都知道係衰硬...

咁又未必既,可能老師會將有讀N1及無讀N1分開評分
可能咁樣會公平D麻!
好緊張呀,不過我諗我囝囝機會都好微嫁喇!唉~~

原帖由 jojoplanet 於 09-1-9 16:09 發表

我覺得係..我個仔都無讀..因為in個時佢都係得2歲1個月...當先生咁問我我都知道係衰硬...

我果日in禮賢,老師都有問我囝囝現在有冇返緊學,我話冇,但有返playgroup,宣道我都未in,要17上午9:00,對我來說太早了.

可能我個仔係大仔嘅關係啦,我上星期去in嘅時侯,佢同我個仔都傾咗好耐,我仲反而奇怪點解佢唔問我嘢喎。

緊張緊張仲要等到20號,呢間係仔仔最後既機會喇,唔得既話就碟埋心水喇.果日見時見得幾開心架,仔仔同老師都好似幾開心咁,不過...唉仔仔考學校都幾黑仔架....肥左好多次喇

原帖由 fc1668 於 09-1-10 01:18 發表
緊張緊張仲要等到20號,呢間係仔仔最後既機會喇,唔得既話就碟埋心水喇.果日見時見得幾開心架,仔仔同老師都好似幾開心咁,不過...唉仔仔考學校都幾黑仔架....肥左好多次喇mouth:" /> ...

呢個都係我個仔最後機會喇,祝大家好運喔

jojoplanet,
當日我就同你一樣有衰硬既feeling

可能我個仔係大仔嘅關係啦,我上星期去in嘅時侯,佢同我個仔都傾咗好耐,我仲反而奇怪點解佢唔問我嘢喎。

eycyw,

咁你囝囝有冇讀nursery

eycyw, fc1668

你地有冇其他後補既幼稚園? 禮賢都好多人考, 我諗囝囝機會真係唔多大

eycyw
你囝囝一定係好多野講喇, 我囝囝平時就多野講到死!
個日就唔答老師野, 仲衰過in 宣幼!唉~好擔心佢唔得
呀,因為太多人in宣幼,競爭好大!如果禮賢唔得我都幾頭痕!!

原帖由 eycyw 於 09-1-9 23:34 發表

我個囝都係最後機會喇!無學校in喇! 禮賢唔得就要等宣幼
唉~仲難.....所以...
祝大家好運,希望大家既囝囝囡囡可以係禮賢做到同學仔喇!
原帖由 eycyw 於 09-1-10 12:11 發表

wendy_y
我囝囝考左5間
禮賢 (等緊結果)
宣幼 (等緊結果)
又一村(收左上午班)
創價 (reject)
學之園(reject)

囝囝依家讀緊金馬倫道迦南

原帖由 wendy_y 於 09-1-10 12:43 發表

你地有冇其他後補既幼稚園? 禮賢都好多人考, 我諗囝囝機會真係唔多大

我仔仔都係喇,呢個係最後喇, 等埋結果搵學校既旅程就完喇~
原帖由 eycyw 於 09-1-10 12:11 發表

咁有一間比左錢架喇,如果禮賢無份就讀果間囉.不過兩年後又係煩小學~~~
原帖由 wendy_y 於 09-1-10 12:43 發表

原帖由 wendy_y 於 09-1-10 12:24 發表

eycyw,

咁你囝囝有冇讀nursery

我個仔啟思讀緊nursery,所以佢都非常活躍下架。
我冇同佢考好多間喔,淨係報禮賢同培正,機本上,培正都冇乜希望呀,大多人in 喔,加上佢地要求獨立in,唔比家長陪,所以我個仔係喊住出番喔。
所以禮賢係我最大希望啦,祝大家都好運喔

原帖由 fc1668 於 09-1-10 16:43 發表
咁有一間比左錢架喇,如果禮賢無份就讀果間囉.不過兩年後又係煩小學~~~

我個仔啟思讀緊,如果到最後,禮賢唔收的話我都係埋心水讀番啟思喔,因為我都一早交留位費囉,不過同你一樣啦,到時又要煩小學囉,唔知佢大抽獎抽成點架嘛,如果排得唔好,就又要煩,又要叩門呢

我囝囝考左5間
禮賢 (等緊結果)
宣幼 (等緊結果)
又一村(收左上午班)
創價 (reject)
學之園(reject)

囝囝依家讀緊金馬倫道迦南

car817ho, eycyw, fc1668, jojoplanet

囝囝都有考宣道, 不過咁多人考, 真係冇咩信心. 禮賢我真係好想囝囝能夠入到, 因為我外姪係禮賢既畢業生, 知道禮賢老師個個都好有愛心, 而且又有小學唔駛兩年後又煩過. 今年考幼稚園都咁激烈, 如兩年後考小學咪仲難

如真係依兩間都唔收, 我囝囝會讀金巴倫道迦南.

希望我地既囝囝囡囡都可以一齊入到禮賢做2009 K1學生 我地可以一齊做禮賢家長

20號快啲到啦