用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教怎樣預備張祝珊的申請文件
go

請教怎樣預備張祝珊的申請文件

回覆 # 的文章

我兒子也準備報此校,也是沒有運動,但有一些英文朗誦和數學獎!不知有無用?

原帖由 kenfu 於 09-1-10 09:01 發表
我覺得張祝珊在課外活動表現比較好的是一些朗誦, 辯論, 寫作等(學術性); 在運動方面比較弱.
該校在收生時會否著重申請人在學術性的課外活動表現多過運動方面的課外活動表現? 請給些意見怎樣預備申請文件, thanks!! ...

係學校網有張計分紙俾家長參考:
http://www.ccsc.edu.hk/s1dp.html

你可用來計下數。我睇無論點樣ge課外活動或獎項,都係照計可也!

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-1-10 13:31 發表
我兒子也準備報此校,也是沒有運動,但有一些英文朗誦和數學獎!不知有無用?

其實有D就得,最緊要係成績和操行好,兩樣佔成60%

ccspy,
想請教如女仔,中西區band 1(不知頭中或尾),操行A-,課外活動+獎項計分紙有102分,入讀的機會高唔高?有勞指點。  
原帖由 ccspy 於 09-1-10 19:51 發表

原帖由 ccspy 於 09-1-10 19:51 發表

個小學分佈圖都好有參考性,謝謝

原帖由 Q蝦毛joba 於 09-1-11 00:23 發表
ccspy,
想請教如女仔,中西區band 1(不知頭中或尾),操行A-,課外活動+獎項計分紙有102分,入讀的機會高唔高?有勞指點。  

以佢個分佈圖黎睇,每間學校自行收得幾個(三個內),如果唔係全級五名內,都無乜機會

原帖由 Q蝦毛joba 於 09-1-11 00:23 發表
ccspy,

首先估計港島區小學平均Banding排名:
1. 中西區
2. 灣仔區
3. 東區
4. 南區
5. 離島區
如果估計差唔多,咁Band 1的中西區學生會叻過東區D,(除左Band 1尾,因為會輸比人地勁過D Band 1),係張祝珊自行計50%教育局成績次第會有D著數,加上你個女課外活動同獎項一D都唔弱,機會唔會你想咁難。

原帖由 Sindy 於 09-1-11 00:25 發表

以佢個分佈圖黎睇,每間學校自行收得幾個(三個內),如果唔係全級五名內,都無乜機會

其實又未必,因為自行係所有學校都有機會,通常區內學生會比區外ge學生積極報名,如果間小學推薦多D學生去搏,咁可能會多D成功,因此,純數字計都會覺得幾散。只要知道自己係Band 1頭或中,搏一搏又何妨。我個女小六個時只係考十幾,但係好鍾意間學校ge校風,所以幾大都搏一鋪,好彩俾佢搏到。

知不知計分紙滿分多少?
ccspy,

原帖由 Mandy2002 於 09-1-11 18:26 發表
知不知計分紙滿分多少?

計分紙係唔會有滿分,係相對於競爭對手ge。如果成批學生都唔係好多活動,分數低D都冇問題。以往報張祝珊D學生通常都係讀書成績好,但係課外活動唔算勁個D。

Dear ccspy,

好多謝你的資料,兩次呈分後,小女排全級排第6,保守估計是Band 1中,而我又想她讀男女校(唔使比錢個種),請問除了張祝珊外,你有何意見呢?  

原帖由 ccspy 於 09-1-11 13:05 發表

首先估計港島區小學平均Banding排名:
1. 中西區
2. 灣仔區
3. 東區
4. 南區
5. 離島區
如果估計差唔多,咁Band 1的中西區學生會叻過東區D,(除左Band 1尾,因為會輸比人地勁過D Band 1),係張祝珊自行計50%教育局成績次第會有D ...

睇返個小學分布表, 我個仔間小學考第4果位學生應該係自行入去, 而另一位考約1x既應該係抽入去, 全級18x人既南區屋邨小學.

原帖由 Q蝦毛joba 於 09-1-12 08:49 發表
Dear ccspy,

好多謝你的資料,兩次呈分後,小女排全級排第6,保守估計是Band 1中,而我又想她讀男女校(唔使比錢個種),請問除了張祝珊外,你有何意見呢?  

...

如果全級排第六,好可能已係Band 1頭。你想個女中西區去邊間呢?

Dear ccspy,

中西區勁的小學太多了,雖然小女全級第6,但我估只係band 1中,因我想選男女校,但中西區派位的英中是沒有的,雖然高主教去年開始收女生,但始終未成氣候,所以只能跨區選。如唔想離開中西區,多數唯有選女校,SSGC 和Ying Wa Girls.mouth:" />  

原帖由 ccspy 於 09-1-12 20:16 發表

如果全級排第六,好可能已係Band 1頭。你想個女中西區去邊間呢?

去鄧肇堅囉,灣仔大把位。

Dear Marius,

Yes, 鄧肇堅當然是考慮中的其一,相對張祝珊還多一點認識。自行只會選一間區外,一間選番區內。

原帖由 marius 於 09-1-13 00:02 發表
去鄧肇堅囉,灣仔大把位。

原帖由 Q蝦毛joba 於 09-1-12 23:16 發表
Dear ccspy,

中西區勁的小學太多了,雖然小女全級第6,但我估只係band 1中,因我想選男女校,但中西區派位的英中是沒有的,雖然高主教去年開始收女生,但始終未成氣候,所以只能跨區選。如唔想離開中西區,多數唯有選女校,S ...

老實講,中西區至強ge男女校係直資ge聖保羅男女中學,其他都唔係勁得交關個D,反而中西區全女校就相當強。如果想誇區男女校,灣仔同東區係另外選擇,可以考慮中國婦女會、鄧肇堅、筲官等。