教育王國

標題: 軒尼詩道官立上午小學 (A.M.)家長分享區 [打印本頁]

作者: angela1122    時間: 07-1-22 19:29     標題: 軒尼詩道官立上午小學 (A.M.)家長分享區

有沒有人真的是在軒尼詩道官小(A.M)讀書?     

作者: cheungjen    時間: 07-1-26 03:16     標題: Re: 有沒有人真的是在軒尼詩道官小(A.M)讀書?

作者: kings3388    時間: 07-1-29 09:58     標題: Re: 有沒有人真的是在軒尼詩道官小(A.M)讀書?

我兒子讀1年級
作者: cherubic    時間: 07-2-19 23:34     標題: Re: 有沒有人真的是在軒尼詩道官小(A.M)讀書?

Hello,

I want to know the number of assignments each day for a P.1 student.  How many tests each month?

Thanks.
作者: ry    時間: 07-2-25 16:53     標題: Re: 有沒有人真的是在軒尼詩道官小(A.M)讀書?

係咪冇兄弟姊姊或父母讀過通常都入唔到, 因為係咵區唔想"sign"左個機會
作者: cheap    時間: 07-3-6 15:11     標題: Re: 有沒有人真的是在軒尼詩道官小(A.M)讀書?

ry
你可以帶你個仔/女去考~~插班生咪得囉!
作者: cheap    時間: 07-3-6 15:19     標題: Re: 有沒有人真的是在軒尼詩道官小(A.M)讀書?

cheungjen,

我個仔仔係插班生, 現讀緊3年級, 以前係讀英文小學
作者: clintonma    時間: 07-8-7 15:57

本人係, 不過畢左業N年

打算個仔都去番軒官讀, 應該有分加吧
作者: yi    時間: 07-8-20 21:08

請問各位,軒小是否很少GIRL?男女比例多少?

By the way, cheap, do u mind telling me why change from an eng primary school to 軒小?
作者: cherrynequ    時間: 07-8-23 12:35

yi
我個仔升小四了, 聽佢講男仔比較多.
我個仔都有提到有些同學係插班來讀, 有些係聖心, 我估係因為軒上壓力無咁大, 而且升中都比較有保証, 因為有聯繫中學, 當然成績唔可以太差啦.

原文章由 yi 於 07-8-20 21:08 發表

By the way, cheap, do u mind telling me why change from an eng primary school to 軒小?

作者: calvinB    時間: 07-8-28 18:24

原文章由 cherrynequ 於 07-8-23 12:35 硐表
yi
我個仔都有提到有些同學係插班來讀, 有些係聖心, 我估係因為軒上壓力無咁大, 而且升中都比較有保証, 因為有聯繫中學, 當然成績唔可以太差啦.

...

Hi cherrynequ,

我仔仔都係升小四,好想問下你知唔知有無人退學,我想下學期考下插班,可否開學後分享下? thanks!

ch
作者: cherrynequ    時間: 07-8-29 11:35

hello calvinB,
照我所知, 一直都唔多人退學, 反而會有插班生入來, 通常開左學, or 下學期都會有, 我都有聽個仔講過, 佢個 best friend 都係二年班插過來, 係讀 st. joseph. 其實邊個退左學D小朋友未必知 EXCEPT 佢地嘅 FRIEND. 因為每年都係 MIXED, 唔會原班升上 GA, SO 我都話唔到你知, 你可以試下打電話問下.
我覺得依到好係因為學校讀書壓力唔大, 但讀書風氣都幾濃, 我個仔同 d friend 都係一小息就走去 library 借書, 佢有兩個小息, 通常另一個小息就會食野, 我個仔成日話, 小息好忙, 因為去完 LIBRARY 又要排隊去 toilet, 因為學校比較多男仔.
佢一至三年班都唔多功課, 好快做完, 但我聽人講四年班開始就辛苦 d, 因為要準備升中. 學校要谷下佢地 d 成績, 如果唔係點有咁多人入皇仁?
你可以上學校 website, 佢有講想插班要點做.
http://mail.hrgps.edu.hk/%7Eamit/webnotice/spp2.htm

希望可以同你個小朋友做同學仔啦.

原文章由 calvinB 於 07-8-28 18:24 硐表

我仔仔都係升小四,好想問下你知唔知有無人退學,我想下學期考下插班,可否開學後分享下? thanks!

ch

作者: calvinB    時間: 07-8-29 12:25

原文章由 cherrynequ 於 07-8-29 11:35 硐表
hello calvinB,
照我所知, 一直都唔多人退學, 反而會有插班生入來, 通常開左學, or 下學期都會有, 我都有聽個仔講過, 佢個 best friend 都係二年班插過來, 係讀 st. joseph. 其實邊個退左學D小朋友未必知 EXCEPT 佢 ...

hi cherrynequ,

唔該晒!

一直好想比仔仔轉校,現校太自由,功課太少,紀律麻麻,驚佢上到中學會好無規矩,好懶,太放肆

想問學校會唔會好嚴,例如小息可唔可以玩,上堂可唔可以問問題(我知有d學校係唔可以問嘅),校後有咩活動?sorry,咁多問題!

thanks!

calvinB
作者: cherrynequ    時間: 07-8-30 08:55

calvinB,
我覺得學校唔係好嚴, 小息係可以玩, 上堂都可以問問題, 我聽個仔講, 只係轉堂時比較嘈, 不過, 有班長睇住, 都唔可以太嘈, 我個仔都做過班長, 會記低太  naughty 嘅同學, 基本上都係一間普通學校, 唔算好嚴.
放學後, 係有課外活動, 都幾多, 有些係學校入面上堂, 但大部分都係出面上, 因為地方有限. 係自費, 要自行湊放學 (無校車), 所以我無同佢報過, 如果住附近, 或者有人湊, 都可以諗諗, 因為唔貴.

係呢, 你介唔介意講係邊間學校讀緊? 而家先轉, 你個仔會唔會唔 like?

原文章由 calvinB 於 07-8-29 12:25 硐表

唔該晒!

一直好想比仔仔轉校,現校太自由,功課太少,紀律麻麻,驚佢上到中學會好無規矩,好懶,太放肆

想問學校會唔會好嚴,例如小息可唔可以玩,上堂可唔可以問問題(我知有d學校係唔可以問 ...

作者: calvinB    時間: 07-8-30 21:14

原文章由 cherrynequ 於 07-8-30 08:55 硐表
calvinB,
我覺得學校唔係好嚴, 小息係可以玩, 上堂都可以問問題, 我聽個仔講, 只係轉堂時比較嘈, 不過, 有班長睇住, 都唔可以太嘈, 我個仔都做過班長, 會記低太  naughty 嘅同學, 基本上都係一間普通學校, 唔算好嚴. ...

thank you for your sharing,

my son studing in TKO 優才書院,學校太自由,老師好有經驗教d gifted child,但有時太放肆,我仔仔數學比較好,3年來基本上無上過數學堂,但放學後就老師同佢一對一資優培訓,雖然機會難得,但我仔仔就成日都好懶散,唔得積極,試過小測得54分,因為做左一半卷就唔做,我好擔心佢將來唔知會點,所以想快d轉校

而家轉校,仔仔都唔係太想,不過我應承佢搬去佢嫲嫲度住,佢就好開心話ok,佢好嚮往大家庭,好想多d人一齊住(特別係爺爺嫲嫲),其實可能佢好寂寞,想多d人愛,所以寧願放棄d同學,有時都唔知點取捨

我仔仔鍾意數學及英文,但係就好驚中文,你仔仔鍾意邊科?

keep contact!

calvinB
作者: cherrynequ    時間: 07-8-31 09:47

calvinB,
oic, 我有個朋友係做醫生, 佢好開心因為個仔入左你個仔果間學校, 係今年小一. 不過, 我自己認為太自由其實唔係幾好. 如果個小朋友都比較懶散, 反而會無左個學習嘅動力.
我聽個仔講, 佢都有一d同學係住 tko, 自己坐 mtr 返學, 不過都係工人湊, 我話, 下, 咁遠都來讀, 個仔話, mtr 好快 ga.

我覺得個仔好 like 依間學校, 佢一放長假, 就會覺得好空虛咁, 下個星期就返學, 佢都唔知幾開心呀.
不過, 真係唔知啱唔啱你個仔讀, 因為學校無特別話點樣培訓, 我個仔亦都唔係什麼資優, (我無 test  過), 但佢讀書一直以來都會自己攪掂. 好彩佢都一直 keep  住喺個黃榜度, 佢地無精英班, 只係每次 test 完 and exam 完, 學校都會出一張黃榜, list out 全校所有成績係班中嘅 top 5 or top6 左右個  name 出來, 我個仔每次見到自己個  name 都好 happy.
我覺得佢地同d 同學仔相處都唔錯, 我諗你個仔都會like. 因為真係幾多男仔讀, 而且好多都係幾活躍.
你就好啦, 個仔數學咁叻, 你都可以煩少樣, 我個仔就無話邊樣特別叻, 佢都係唔 like 中文, especially comprehension.
如果你真係想轉, 你要諗下係唔係啱你個仔.

原文章由 calvinB 於 07-8-30 21:14 硐表

thank you for your sharing,

my son studing in TKO 優才書院,學校太自由,老師好有經驗教d gifted child,但有時太放肆,我仔仔數學比較好,3年來基本上無上過數學堂,但放學後就老師同佢一對一資優 ...

作者: calvinB    時間: 07-8-31 10:13

原文章由 cherrynequ 於 07-8-31 09:47 硐表
calvinB,
oic, 我有個朋友係做醫生, 佢好開心因為個仔入左你個仔果間學校, 係今年小一. 不過, 我自己認為太自由其實唔係幾好. 如果個小朋友都比較懶散, 反而會無左個學習嘅動力.
我聽個仔講, 佢都有一d同學係住 tko, ...

cherrynequ,

你就好啦,個仔科科都叻,我個仔淨係數學同英文好d,其他科就麻麻地,最慘係學你話斎,無左個學習嘅動力,佢成日都話唔溫書,考試都唔溫,最後要我拿滕條出黎先就範

我唔係住tko,我住西貢d村屋,要兩程車先到優才,所以如果考到軒小,仲遠,到時就要搬去筲箕灣,樣樣都好煩,但依家諗住考到先算,考唔到就唔使煩,無得煩

可否分享下功課,默書,測驗多唔多,
另,上下午校其實有咩分別?

thanks

calvinB

[ 本文章最後由 calvinB 於 07-8-31 10:15 編輯 ]
作者: cherrynequ    時間: 07-8-31 12:45

calvinB,
唔使客氣, 希望幫到你啦.
咁你真係都幾辛苦喎, 因為咁大個仔都好難要佢聽哂自己話, 而家仲細喎, 再大 d 真係攪唔掂.
軒上
係兩測兩考, 每個星期都有dictation, 但只有中文 or 英文, 讀書壓力真係無 mud, 平時功課唔多, 但我聽人講, 四年班就唔會咁樣, 實際係點, 都要等開左學先知, 又或者如果有其他家長知道, 分享下.
你住西貢呀, 又真係好遠喎, 我就住 shaukiwan .
你不如真係試下寫信去, 問下有無機會考插班.
至於下午校, 我就無 mud idea, 因為好少接觸到, 當初都只係諗住上午班 d 時間好安排, 同埋考慮到成績 (年年聽校長講, 都係比下午校多人入皇仁), 所以就無諗過下午班, 只係知道佢地下午班有精英班.

原文章由 calvinB 於 07-8-31 10:13 硐表

cherrynequ,

你就好啦,個仔科科都叻,我個仔淨係數學同英文好d,其他科就麻麻地,最慘係學你話斎,無左個學習嘅動力,佢成日都話唔溫書,考試都唔溫,最後要我拿滕條出黎先就範

我唔係住tko,我住西貢d村屋, ...

作者: calvinB    時間: 07-9-1 18:13

原文章由 cherrynequ 於 07-8-31 12:45 硐表
calvinB,
唔使客氣, 希望幫到你啦.
咁你真係都幾辛苦喎, 因為咁大個仔都好難要佢聽哂自己話, 而家仲細喎, 再大 d 真係攪唔掂.
軒上係兩測兩考, 每個星期都有dictation, 但只有中文 or 英文, 讀書壓力真係無 mud, 平 ...

你住skw家,我99都係住skw main street,我地幾乎個個星期日都過去同佢地食飯, 如果遲d考到,我地會搬過去一齊住,到時可能會成日見到,如果嘅話,,,,,,:( ,我聯絡過學校,冇位,遲d再打去問下

keep in touch

calvinB

ch
作者: cherrynequ    時間: 07-9-2 17:46

calvinB,
oic. 我諗你開左學之後, 寫定信去, 如果佢有位, 就可能叫你去 interview.
keep in touch and I hope you can success. 如果你都同我地一齊就好啦, 可以大家多些見面.
cheers
cherrynequ

原文章由 calvinB 於 07-9-1 18:13 硐表

你住skw家,我99都係住skw main street,我地幾乎個個星期日都過去同佢地食飯, 如果遲d考到,我地會搬過去一齊住,到時可能會成日見到,如果嘅話,,,,,,:( ,我聯絡過學校,冇位,遲d再打去問下 ...

作者: Mans    時間: 07-9-4 09:42     標題: 想子女有機會升讀皇仁中學?

作者: laomaysum    時間: 07-9-19 08:12

My child in Hess.AM. I like this school because the Principal really loves all student. 老帥又好.不過唔好expect 官小程度太高.都是一段.中文較多.不要以為入到就可以一定入皇仁,反而多加考慮吔開不開心.校長較重視德,智.
作者: hpgclass    時間: 07-10-11 09:50

我幾應同校長的說法. 談讀書不是求分數, 最重要是理解和德育. 軒小好鼓勵學生多閱讀. 但可能老師大忙.不大配合.作為家長在這方面要多下功夫.
作者: hinhinmummy    時間: 07-10-18 14:30

因為學校無特別話點樣培訓, 我個仔亦都唔係什麼資優, (我無 test  過), 但佢讀書一直以來都會自己攪掂. 好彩佢都一直 keep  住喺個黃榜度, 佢地無精英班, 只係每次 test 完 and exam 完, 學校都會出一張黃榜, list out 全校所有成績係班中嘅 top 5 or top6 左右個  name 出來, 我個仔每次見到自己個  name 都好 happy.

---------- 軒小上, 有契尖計劃, 每次test/exam 成績最優異既幾個(exactly幾多個吾sure), 會每個星期有一日留係學校, 有d 拔尖class 比呢班小朋友上, 每次10堂(無記錯既話)

完成之後還會有一張証書, 雖然呢d course看黎好似吾係有乜野用, 但總好過乜都無

另外, 每年全級每科最top既3個, 會有該科既獎學金
作者: hinhinmummy    時間: 07-10-18 14:32

至於閱讀風氣, 我吾知其他學生, 但我個女就變左書不離手, 每week 要同佢去圖書館借小說看, 佢依家作文分數, 係全級第一
作者: hinhinmummy    時間: 07-10-18 14:41

原文章由 yi 於 07-8-20 21:08 硐表

軒小上, 男生多過女生, 一班30人計, 大約20個男生, 10個女生........
作者: 曲曲    時間: 07-11-27 10:47

作者: drewnamom    時間: 08-1-31 21:17     標題: 有沒有讀軒尼詩官立上午小學

有沒有讀軒尼詩官立上午小學的家長可以傾吓
作者: cherrynequ    時間: 08-2-1 13:33

有 mud 想傾? 我個仔係四年班.

原文章由 drewnamom 於 08-1-31 21:17 發表
有沒有讀軒尼詩官立上午小學的家長可以傾吓

作者: drewnamom    時間: 08-2-5 21:20

我個仔現讀一年級,想問學校幾時會派成績表和老師見家長

原文章由 cherrynequ 於 08-2-1 13:33 發表
有 mud 想傾? 我個仔係四年班.

作者: laiwai    時間: 08-2-6 10:49     標題: interest to know your son's school

hi calvin b,

can you tell me your son's school name?
作者: cherrynequ    時間: 08-2-11 18:36

Mar 1, 2008

原文章由 drewnamom 於 08-2-5 21:20 發表
我個仔現讀一年級,想問學校幾時會派成績表和老師見家長

作者: drewnamom    時間: 08-2-12 22:01

Thanks a lot!
作者: mable77    時間: 08-2-19 20:52

Mar 01, 2008 next Sat
作者: mable77    時間: 08-2-19 21:05

我個仔上年九月入左小一.因為我係n年前既畢業生,所以學校自行收生時已被取錄.一年級既功課真係唔多,佢地讀得好輕鬆.每朝都見到d小朋友開開心心地返學,就知係軒小讀係幾咁開心
作者: mable77    時間: 08-2-19 21:05

我個仔上年九月入左小一.因為我係n年前既畢業生,所以學校自行收生時已被取錄.一年級既功課真係唔多,佢地讀得好輕鬆.每朝都見到d小朋友開開心心地返學,就知係軒小讀係幾咁開心
作者: drewnamom    時間: 08-2-20 18:12

原文章由 mable77 於 08-2-19 21:05 發表
我個仔上年九月入左小一.因為我係n年前既畢業生,所以學校自行收生時已被取錄.一年級既功課真係唔多,佢地讀得好輕鬆.每朝都見到d小朋友開開心心地返學,就知係軒小讀係幾咁開心 ...

My son also studies in P1. He likes to go to school and the teachers. I am glad to see that. Which class your son are studying?
作者: 小魚魚媽    時間: 08-2-20 21:13

原文章由 mable77 於 08-2-19 20:52 發表
Mar 01, 2008 next Sat

係呀, 我18號收到通告話下星期六家長日, 我小朋友話老師講可以唔洗帶埋佢哋返學校攞喎,
作者: drewnamom    時間: 08-2-21 11:52

你的小朋友讀幾年級?
作者: daisymak    時間: 08-2-21 19:26

原文章由 drewnamom 於 08-2-21 11:52 發表
你的小朋友讀幾年級?

我小兒將在今年9月唸小一, 想問課程是否很深? 唸活動教學的幼稚園難跟上嗎?
是否有一班是普通話教學?
作者: daisymak    時間: 08-2-27 18:46

原文章由 daisymak 於 08-2-21 19:26 發表

我小兒將在今年9月唸小一, 想問課程是否很深? 唸活動教學的幼稚園難跟上嗎?

有人回應嗎?
作者: drewnamom    時間: 08-2-27 21:05

原文章由 daisymak 於 08-2-21 19:26 發表

上午校沒有普通話教學班,暫時我覺得課程不是很深,你個仔應該沒有問題
作者: daisymak    時間: 08-3-3 16:31

原文章由 drewnamom 於 08-2-27 21:05 發表

上午校沒有普通話教學班,暫時我覺得課程不是很深,你個仔應該沒有問題

tks. 那我就很放心了!
作者: leeleelumlum    時間: 08-7-11 14:17

.............................................................

[ 本文章最後由 leeleelumlum 於 08-7-20 22:53 編輯 ]
作者: chansm8    時間: 08-8-8 14:11     標題: 點解咁無人講下am的校內情況

如題, 真的想聽多些軒上的好與不好, 其他兩間男名校D人就很踴躍, 請多多發言,感激感激!

作者: 貞貞    時間: 08-10-13 10:35

原帖由 hpgclass 於 07-10-11 09:50 發表
我幾應同校長的說法. 談讀書不是求分數, 最重要是理解和德育. 軒小好鼓勵學生多閱讀. 但可能老師大忙.不大配合.作為家長在這方面要多下功夫.
我都發覺。  我囡囡今年剛剛入讀小一, 唔知會唔會係我仲未太理解學校制度, 只知校長講過幾次要提倡閱讀風氣, 不過配合度又略嫌不夠, 其實好需要學生自已去主動.......
作者: 貞貞    時間: 08-10-13 10:37

請教下各位家長, p1 的測驗、考試要點準備?  第1個小朋友讀小學, 唔知學校會考d乜
作者: MdmFung    時間: 08-10-14 19:10

p.1 唔使太擔心, 讀L.S., 作業同工作紙就OK, 1st test 好easy
作者: MdmFung    時間: 08-10-14 19:15

原帖由 貞貞 於 08-10-13 10:35 發表
我都發覺。  我囡囡今年剛剛入讀小一, 唔知會唔會係我仲未太理解學校制度, 只知校長講過幾次要提倡閱讀風氣, 不過配合度又略嫌不夠, 其實好需要學生自已去主動....... ...

十分同意, 學校非常提倡閱讀風氣, 但都係要生自已去主動, 所以都係睇學生自已
作者: 貞貞    時間: 08-10-15 10:37

原帖由 Randjfung 於 08-10-14 19:15 發表

十分同意, 學校非常提倡閱讀風氣, 但都係要生自已去主動, 所以都係睇學生自已

唯有家長都多d鼓勵&配合.......肯睇書都係好嘅!  好過睇電視
作者: MdmFung    時間: 08-10-15 17:11

請問知唔知道where買中文的"老鼠記者"?阿仔話學校圖書館好難先借到...

仲有半個月就測驗, 但係仲未有正式測驗範圍?!
作者: 貞貞    時間: 08-10-15 17:27

老鼠日記--> 政府圖書館。  亦可以用 $2.50 預約。

一般書局都有得賣。  3聯, 商務 etc。  好普遍。  深圳書城都有 rmb15 本, 係簡體字。
作者: MdmFung    時間: 08-10-15 22:27

原帖由 貞貞 於 08-10-15 17:27 發表
老鼠日記--> 政府圖書館。  亦可以用 $2.50 預約。

一般書局都有得賣。  3聯, 商務 etc。  好普遍。  深圳書城都有 rmb15 本, 係簡體字。

Thanks
作者: hinhinmummy    時間: 08-10-16 10:58

原帖由 Randjfung 於 08-10-15 17:11 發表
請問知唔知道where買中文的"老鼠記者"?阿仔話學校圖書館好難先借到...

仲有半個月就測驗, 但係仲未有正式測驗範圍?!

教協平好多

或者新華書城都平過商務果d
作者: MdmFung    時間: 08-10-16 12:16

原帖由 hinhinmummy 於 08-10-16 10:58 發表

教協平好多

或者新華書城都平過商務果d

Thanks a lot let me go to c c
作者: Macusmama    時間: 08-12-18 17:17

cherrynequ: do you still have the primary 2 pass paper can share to me to copy?please!
my email:[email protected]
thx
原帖由 cherrynequ 於 07-8-23 12:35 發表
yi

...

作者: Macusmama    時間: 08-12-18 17:34

Hi, 可否借我你仔仔的二年班試卷COPY,可以嗎?唔該哂...
原帖由 hinhinmummy 於 07-10-18 14:32 發表
至於閱讀風氣, 我吾知其他學生, 但我個女就變左書不離手, 每week 要同佢去圖書館借小說看, 佢依家作文分數, 係全級第一

作者: hinhinmummy    時間: 08-12-19 09:16

原帖由 Macusmama 於 08-12-18 17:34 發表
Hi, 可否借我你仔仔的二年班試卷COPY,可以嗎?唔該哂...

我女已經5年級, 二年級果d 已經吾知去左邊...........

同埋見你係甘問人拿past paper, 有用咩? 點解要past paper?

作者: cherrynequ    時間: 08-12-19 14:49

I'm sorry, now my son is p.5 and we usually not keep the past papers.
Don't worry about it. I'm sure you children can handle the study.

原帖由 Macusmama 於 08-12-18 17:17 發表
cherrynequ: do you still have the primary 2 pass paper can share to me to copy?please!
my email:[email protected]
thx

作者: Macusmama    時間: 09-1-7 16:13

CHEAP: 可否給我參考下你仔仔二年班的試題呢?可SCAN或借我COPY又可,你COPY左寄比我,我比返錢你...好嗎?唔該哂...
我EMAIL:[email protected]

原帖由 cheap 於 07-3-6 15:19 發表
cheungjen,

我個仔仔係插班生, 現讀緊3年級, 以前係讀英文小學

作者: Macusmama    時間: 09-1-7 16:34

Just only for reference, and let him do more similar exercise only.
原帖由 hinhinmummy 於 08-12-19 09:16 發表

我女已經5年級, 二年級果d 已經吾知去左邊...........

同埋見你係甘問人拿past paper, 有用咩? 點解要past paper?

作者: hinhinmummy    時間: 09-1-7 19:48

原帖由 Macusmama 於 09-1-7 16:34 發表
Just only for reference, and let him do more similar exercise only.

其實軒小的測驗同考試真係叫淺, 如果你有看/聽過其他學校的試卷題目, 我相信你都會同意我的講法

真係有留心上堂/有溫書, 都吾駛太擔心成績

同埋我習慣自己出試題比佢做, 甘就知道佢大約識d 乜, 有d 乜野吾識要再溫習

但個人覺得, 中英真係好看平時佢有無看課外書, 而常識真係有得溫, 數學就靠平時做得多

買d 數學exercise比佢, 教完果課書, 再做一次exercise都會有幫肋
作者: Sindy    時間: 09-1-10 20:36     標題: 代友問:軒官上午,舊年(現讀小一)

有無人乙部放第三入左呢?thanks
作者: hinhinmummy    時間: 09-1-12 11:15

原帖由 Sindy 於 09-1-10 20:36 發表
有無人乙部放第三入左呢?thanks

舊年難作準呀,  出生率低, 軒下都好似開得4班(無看錯的話)
作者: hinhinmummy    時間: 09-1-12 12:11

http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_class_stru.htm&school_id=554

小一概覽

上學年07-08年 (2008年4月8日的註冊人數)
小一班數 : 4學生人數 : 111
小二班數 : 5學生人數 : 139
小三班數 : 5學生人數 : 150
小四班數 : 5學生人數 : 155
小五班數 : 5學生人數 : 158
小六班數 : 5學生人數 : 162
總數 : 29總數 : 875

本學年08-09年 (以教育局在2008年3月批核的班級數目為準)
小一班數 : 5
小二班數 : 4
小三班數 : 5
小四班數 : 5
小五班數 : 5
小六班數 : 5
總數 : 29

作者: Sindy    時間: 09-1-12 18:27

thanks...其實111人,即係舊年都開始左小班架囉喎.....

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-12 12:11 發表
http://psp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_sch_class_stru.htm&school_id=554

小一概覽

上學年07-08年 (2008年4月8日的註冊人數) http:/ ...

作者: hinhinmummy    時間: 09-1-13 09:25

原帖由 Sindy 於 09-1-12 18:27 發表
thanks...其實111人,即係舊年都開始左小班架囉喎.....

舊年未小班, 我估係收生不足, 如果我無計錯, 上年係吾係應該係沙士的後為症?

今年軒小有小班制, 但都係大班的小班制, 即係每班最多30人(依家35好似)
作者: Sindy    時間: 09-1-13 13:50

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-13 09:25 發表

舊年未小班, 我估係收生不足, 如果我無計錯, 上年係吾係應該係沙士的後為症?

今年軒小有小班制, 但都係大班的小班制, 即係每班最多30人(依家35好似) ...

沙士應該我仔而家呢年開始.....軒小係小班啦,朋友話佢有個s代號呀(即係每班25人)
作者: hinhinmummy    時間: 09-1-13 15:30

原帖由 Sindy 於 09-1-13 13:50 發表

沙士應該我仔而家呢年開始.....軒小係小班啦,朋友話佢有個s代號呀(即係每班25人)

軒官下我吾知, 但軒官上我打去問過主任, 佢話佢地學校係小班的大班制, 即係以每班最多收吾多過30人wor, 學額要求緊張wor

甘沙士係你仔果年, 甘上年軒小下可能真係收生不足, 講真, 灣仔區真係還有'好多好'選擇
作者: Macusmama    時間: 09-5-13 19:49

請問你們暑假有無在灣仔區報讀一些暑期班呢?可否介紹下呢?最好是平日啦.唔該哂...我仔仔都係讀呢間的...覺得唔錯同唔你太過深,同下午校唔一樣的...
作者: woodbaby    時間: 09-6-16 15:44

軒小上小息的時候秩序尚算不錯.
the teacher actually can control them
作者: JoJo    時間: 09-6-22 13:03     標題: 軒尼詩道官立上午小學(A.M.)家長分享區

各家長可以在這分享小朋讀書情況/作出題問!
作者: cylong    時間: 09-7-17 10:05     標題: 想請問軒官上午校小一數學科

想請問軒官上午校小一數學科係唔係用中文出題目?
作者: hinhinmummy    時間: 09-7-17 10:06

原帖由 cylong 於 09-7-17 10:05 發表
想請問軒官上午校小一數學科係唔係用中文出題目?

中文小學, 緊係用中文啦
作者: siuman1500    時間: 09-7-29 14:31

我對仔女都喺e到讀書, 我發覺都算係幾輕鬆!
作者: paltiBB    時間: 09-9-7 15:54

請問各位軒小(上)家長, 我囝囝今年報2010-2011年度小一, 請問軒小幾時開始接受1st round報名?? 謝 !!
作者: JoJo    時間: 09-9-7 22:54

paltiBB,
我試下答你. 你所講1st round, 我諗係第一輪自行收生.

過往幾年都係9月尾10月頭開始.

或者你先看看軒上舊年出既通告. 我相信大部份小朋友讀的幼稚園也會提及. 各小學也是按教育局指引去收生的. 不會提早/遲了收表既.

http://mail.hrgps.edu.hk/~amit/document/0809/0910p1.pdf

原帖由 paltiBB 於 09-9-7 15:54 發表
請問各位軒小(上)家長, 我囝囝今年報2010-2011年度小一, 請問軒小幾時開始接受1st round報名?? 謝 !!

作者: wen2wen    時間: 09-9-8 14:19

原帖由 paltiBB 於 09-9-7 15:54 發表

自行收生9月25, 28, 29, 30, 10月2  8:30AM-12:00 NOON.
11月23 公布.
作者: paltiBB    時間: 09-9-8 16:17

noted with thanks.

原帖由 wen2wen 於 09-9-8 14:19 發表

自行收生9月25, 28, 29, 30, 10月2  8:30AM-12:00 NOON.
11月23 公布.

作者: paltiBB    時間: 09-9-8 16:18

借問聲軒小有冇open day 介紹學校理念/學習模式....??
作者: candice001    時間: 09-9-10 20:48

我想請問下,如果家課冊上係 "pen" 一項寫上, 咁係唔係即係要用原子筆做?

謝謝!
作者: nancy    時間: 09-9-11 09:33

Pen = PENMANSHIP (writing )
作者: 小新媽媽    時間: 09-9-11 18:11

原帖由 candice001 於 09-9-10 20:48 發表
我想請問下,如果家課冊上係 "pen" 一項寫上, 咁係唔係即係要用原子筆做?

謝謝!
手冊依d 簡寫真係考起人. 舊年我都要估左好耐先至知道曬.
作者: woodbaby    時間: 09-9-11 23:47

小囡剛剛畢業
作者: candice001    時間: 09-9-21 19:24

Dear Nancy,
Thank you !

I got another problem, 中文拜, 有 "寫作(一)", 究竟有無野要做?  

請幫忙! 謝謝!
作者: nancy    時間: 09-9-24 10:31     標題: 回覆 85# candice001 的文章

Dear Candice,

Sorry for my late  late reply !!
Beacuse I didn't come to the topic these few days.
寫作 (一) >>> my son haven't but may I know that your children Class 1P ? Coz I heard one mami (1P) ask the other 1P mami the same question " "寫作(一)", 究竟有無野要做?  "
And the mami said that 寫作(一) already finished in school and wrote in the handbook is ask for the parents to CHECK !!

=^o^=
作者: cy2004mum    時間: 09-9-24 11:51

軒小的家長, 可否分享一下該校的老師如何? 有愛心及耐心嗎? 很多討論關於收生分數及功課量, 但較少談及老師, 希望可以了解多些.  謝謝
作者: wendywoo72    時間: 09-9-24 16:29

請問軒小幾時轉全日.

原帖由 cy2004mum 於 09-9-24 11:51 發表
軒小的家長, 可否分享一下該校的老師如何? 有愛心及耐心嗎? 很多討論關於收生分數及功課量, 但較少談及老師, 希望可以了解多些.  謝謝

作者: 爸爸超人    時間: 09-9-24 16:49

軒小下午校有最新通告, 徵詢家長對遷校的意見, 據說會最快在2012年搬到聖公會聖雅各小學現址, 如果是真的, 上午校可能會在原址實行全日制, 如果明年入學, 即是說都要等到小三才會變全日返學

原帖由 wendywoo72 於 09-9-24 16:29 發表
請問軒小幾時轉全日.

作者: candice001    時間: 09-9-24 17:43

Yes, my son is Class 1P!

我有時都唔知點做好, 例如詞語, 究竟每個要寫幾多次呢?

請問有無idea?

原帖由 nancy 於 09-9-24 10:31 發表
Dear Candice,

Sorry for my late  late reply !!
Beacuse I didn't come to the topic these few days.
寫作 (一) >>> my son haven't but may I know that your children Class 1P ? Coz I heard one mami (1P)  ...

作者: nancy    時間: 09-9-25 10:38

As I know that, the teacher is not the same and so the homework is not the same. My son's penmanship need to write 5 times. The teacher will tell them how many times they need to write. Sentences  <<< almost 1 times
Maybe you can ask the other 1P mami or call the teacher to ask her if you worry .
作者: 小新媽媽    時間: 09-9-25 15:14

"寫作" 如果我無記錯, 應該係"工作紙"來既. 不過上面個標題係有"寫作"2個字.

舊年都有向學校反應過依個問題, 請佢地出張紙仔比新生家長, 講解一下果d 簡稱係指咩野. 我知道第二間學校係有既.
作者: nancy    時間: 09-9-29 18:39

Any 1S parents here ?
May I know that the Word Bank how to do ?
Need to write the word from the book "I love my family" or from the LS (Learning Sheets)?

Thanks A Lots !!!

作者: Wing05    時間: 10-6-24 10:52

請問各位軒上的家長, 今個星期六要面試, 請問要注意什麼? 需吳需要in 家長? 好緊張, 請各位指教. 謝謝
作者: talent2000    時間: 10-6-25 12:12

作者: talent2000    時間: 10-6-25 12:18

作者: billyyanst    時間: 10-7-7 18:02

想請問軒上家長學校有沒有管絃樂團,如果有的話,活動多定少?

謝謝!
作者: shala    時間: 10-7-11 23:07

請問各位家長如想入軒小插班生難唔難?
thanks!
作者: CrabPincers    時間: 10-7-12 11:57

原帖由 billyyanst 於 10-7-7 18:02 發表
想請問軒上家長學校有沒有管絃樂團,如果有的話,活動多定少?

謝謝!

有管弦樂團, 但我見呀女吾駛點練, 但就係開放日同上次60周年晚會時, 會有一日放學留底練習, 同之前一個禮拜, 日日放學練個零鐘甘上下
作者: Macusmama    時間: 10-7-27 15:25

有無灣仔媽媽,仔仔女女又係讀軒小上午的,可否幫我湊我仔仔去中央圖書館附近的補習社嗎?當然會付錢的...只是帶去...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5