用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 想問讀培小係咪唔一定可以上培中?
go

想問讀培小係咪唔一定可以上培中?

如果係甘上唔到考其他好中學又有冇優勢?

另倍中係咪好高評價?

唔該晒

現時的培小生唔係一定可以上培中, 但2012年後的就要睇佢接唔接龍!

但老實講, 如果連培中都上唔到的培小生, 佢已經係BAND2/3的學生, 你覺得對考其他更好的中學有何優勢可言?  如果你問如果個小朋友本身在培正已名列前茅, 咁佢再去考更好的學校, 有無優勢, 反而還可以討論!

原帖由 cy36baby 於 09-1-10 18:27 發表
如果係甘上唔到考其他好中學又有冇優勢?

另倍中係咪好高評價?

唔該晒

原帖由 Alexismama 於 09-1-10 20:46 發表
現時的培小生唔係一定可以上培中, 但2012年後的就要睇佢接唔接龍!

但老實講, 如果連培中都上唔到的培小生, 佢已經係BAND2/3的學生, 你覺得對考其他更好的中學有何優勢可言?  如果你問如果個小朋友本身在培正已名列 ...

OK ..Tks..so if the acadamic result is good..has the child got advantage to apply other sec. school?? I mean the brand of PC primary school  has advantage to apply other sec. school compare to other brand 1 primary school.

如果個小朋友係名列前茅, 當然有優勢啦, 中文, 培正一定比其他學校好, 英文我都唔覺得佢淺喎, 數學都係好架喎!  學校又多參加校外比賽, 又鼓勵小朋友多元化發展!  如果..........我話如果.......個小朋友真係係培正可以名列前茅, 一定有實力可以和其他好學校的學生競爭。

但係咁喎, 培正好似有份魔力咁, 讀開的小朋友好有歸屬感, 你問佢想唔想轉校, 佢都未必想轉, 因為好多同學仔都係由k1讀到小六, 小朋友當然唔想無哂d朋友仔而轉去一個新環境啦。

原帖由 cy36baby 於 09-1-10 20:51 發表

OK ..Tks..so if the acadamic result is good..has the child got advantage to apply other sec. school?? I mean the brand of PC primary school  has advantage to apply other sec. school compare to other ...

原帖由 Alexismama 於 09-1-10 21:00 發表
如果個小朋友係名列前茅, 當然有優勢啦, 中文, 培正一定比其他學校好, 英文我都唔覺得佢淺喎, 數學都係好架喎!  學校又多參加校外比賽, 又鼓勵小朋友多元化發展!  如果..........我話如果.......個小朋友真係係培正 ...

Many thanks ah...your advice is useful...btw..you child studying in PC???

yes, my girl is studying in PCPS.

原帖由 cy36baby 於 09-1-10 21:25 發表

Many thanks ah...your advice is useful...btw..you child studying in PC???

原帖由 Alexismama 於 09-1-10 21:46 發表
yes, my girl is studying in PCPS.

Than can you share the school life to me, please?

路過想答句,其實我個仔都係由培幼上培小的.老實說,培幼的教學相對其他幼稚園應該係較淺,但d同學仔就讀得好開心.

升上小學呢,d小朋友就好有歸屬感,因為每班都有自己識既幼稚園同學,少左好多適應上既問題,小息時又可同各班既同學一齊玩.以我個仔為例,佢係好倚賴既,但上左小學幾日,佢就可以在午膳後自己一個人走去電腦室上網,因為佢知道係果度隨時會撞到識既同學,我覺得呢d都係因為佢地對呢間學校好熟識既原因.

至於學術方面呢,我覺得佢地各科都教得好有系統,尤其係中文同英文.如果你睇佢地既筆記呀,工作紙呀,你就會發覺學習方面係做得唔錯既,學科知識都好全面,由淺入深,對同學打好個根基係好有幫助既.

而我最中意培正就係佢校風好淳樸,d細路好有禮貌同規矩,我覺得咁樣既學習環境好啱我既需要.

A ma,

我好同意你呢句呀

"個小朋友真係係培正可以名列前茅, 一定有實力可以和其他好學校的學生競爭。"

事實真係有部分好叻既小朋友係度, 好醒的!

原帖由 Alexismama 於 09-1-10 21:00 發表
如果個小朋友係名列前茅, 當然有優勢啦, 中文, 培正一定比其他學校好, 英文我都唔覺得佢淺喎, 數學都係好架喎!  學校又多參加校外比賽, 又鼓勵小朋友多元化發展!  如果..........我話如果.......個小朋友真係係培正 ...

回覆 # 的文章

我都是喜歡培中/培小校風,選校時都會在校放學/午飯時間去留意學生,你真感受到培正生很淳樸、很乖。