用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我個仔無一間收
go

我個仔無一間收

我個仔無一間收,仲有邊間可以面試呢?好唔開心

how old is he?

兩歲半,0606bb
原帖由 twins_daddy 於 09-1-10 15:12 發表
how old is he?

我都係一樣, 培正唔收. 很是失望. 沒有了"一條龍"的美夢.. 再努加啦, 俾多些心機給仔仔, 相信讀邊度都差唔多....

唔好唔開心啦,只要比心機培育,間間學校都會出到好學生呢。

我報咗10間  8間都waiting 最差係培正直頭係唔收 維記收咗先知4千幾學費唉......最後自己放棄 慘......... 2間都要等消息 如果都係壞消息就要唯有讀番迦南

原帖由 terecyy 於 09-1-10 14:28 發表

我個女都係呀!!!!!!

遲d可能有好多學位會放番出來架.. 加油 !

原帖由 terecyy 於 09-1-10 14:28 發表

唔好唔開心,我個囡囡都一樣。
有三間Waiting list
有一間rejected
有二間未interview
有二間未出結果
得一間收就是國際國校(唔係SC)
唔會冇書讀嘅出年K2再揾過!!千萬唔好甘Down係佢地唔識貨啫。加油!

可以試下鲗魚涌柏恵苑躍思, 老師好有愛心, 小朋友上學好開心, 但因為學校細不太出名, 應該有位. 可以用學券

可以試吓York,又一村吖,因我有個friend很惨諗住係大仔0602於是只報咗KV同HKPS,點知兩間都唔收咁佢咪即刻打咗去問,幸好依家呢兩間都收咗佢先冇咁"仇"咋!

你住邊區?
附近有冇其他學校,不如去問下.
其實唔係一定要讀名校,
有時屋村學校,都會有好好ge老師ga.
加油呀!

我自己比較好彩,我個係0610bb,
可能我揀ge都係二線學校,唔係出名ge名校,
全部都收,不如你問下你果區ge媽咪,睇下幫唔幫到手.

我都好後悔唔幫囝囝報多幾間呀,
報左五間得一間收,兩間等緊結果
唉~依種心情真係好難受,等依段時間好似好漫長咁!
如果等緊個兩間唔收,咁就讀番迦南囉!
各位家長,努力呀,我地仲要同小朋友一齊迎接好多挑戰嫁!!
唔好咁快"涉"氣

原帖由 stone940828 於 09-1-11 09:56 發表
你住邊區?
附近有冇其他學校,不如去問下.
其實唔係一定要讀名校,
有時屋村學校,都會有好好ge老師ga.
加油呀!

我自己比較好彩,我個係0610bb,
可能我揀ge都係二線學校,唔係出名ge名校,
全部都收,不如你問下你果區ge ...

There is not much difference between those famous / non-famous kg if you prefer joining the lucky draw.

你可以試吓金巴倫, 佢地好易收生。

Try Cannan KG.  They still have vacancies in some campus.

http://www.cannan.edu.hk/enrolment/enrolment_frame.html

躍思開始無學卷啦!!!!

原帖由 RabbitDog 於 09-1-10 23:16 發表
可以試下鲗魚涌柏恵苑躍思, 老師好有愛心, 小朋友上學好開心, 但因為學校細不太出名, 應該有位. 可以用學券

金巴倫今年都好搶手哦, waiting都有百幾人.

原帖由 Big-Mouth 於 09-1-11 15:51 發表
你可以試吓金巴倫, 佢地好易收生。

2006 - 有65000個BB出世
2007 - 有70000個BB出世
<資料來自政府統計處>

我囡囡都考得唔好,IN左10幾間有3間收佢,但全都係你有交表,有去IN,有交留位費就有得讀既學校,可能出年做大B會考得好D啩!!!!!!!

各位06媽咪,加油!!!!