用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 D官又有新野攪出黎.............
go

D官又有新野攪出黎.............

今日新聞話2010年中學又無左中中同英中之分, 攪敢多嘢出黎,不如去番以前敢樣, 所有學校都要考入學試(筆試+面試), 唔夠quali既學生學校可以唔收, 好似無而家敢有D歧視校內英文水平唔夠既學生,要將佢地分開去中文班

支持。

最好行埋教育券,得番個考試局,由市场经济行為决定學校生死。

更可简化教育官僚体制。

我都讚成, 考個公開試黎決定.
而家有抽獎成份就會有錯配問題.

讚成!  我覺得最好用番升中試就最公平。

原帖由 LittleKidult 於 09-1-9 08:59 發表
我都讚成, 考個公開試黎決定.
而家有抽獎成份就會有錯配問題.

I once heard people said,
'The government creates so many new policies because there are too many staff in the Education Bureau. The ratio of these staff to student is too high.  How can they keep their job if they do nothing at all.  Cut the staff of EB to half and life of students and teachers will be easier.'

原帖由 hogwarts 於 09-1-9 04:02 發表
支持。

最好行埋教育券,得番個考試局,由市场经济行為决定學校生死。

更可简化教育官僚体制。

非常讚成,每個學生有12張免費學券,如果留班而又要完成到中六,咁家長要補貼學費,教育局每年會少好多支出!

非常讚成。升中派位關師兄師姐什麼事,要用佢地D成績作準則,考入學試係最好,做人最好係靠自己。

原帖由 mom5354 於 09-1-9 00:21 發表
今日新聞話2010年中學又無左中中同英中之分, 攪敢多嘢出黎,不如去番以前敢樣, 所有學校都要考入學試(筆試+面試), 唔夠quali既學生學校可以唔收, 好似無而家敢有D歧視校內英文水平唔夠既學生,要將佢地分開去中文班 ...

原帖由 小鹿斑比 於 09-1-9 12:56 發表
非常讚成。升中派位關師兄師姐什麼事,要用佢地D成績作準則,考入學試係最好,做人最好係靠自己。

其實最好係所有學校自己全部招生,好似中六咁,收唔到先至報大抽獎!

根據師兄師姊成績,我覺得幾客觀,這確實反影你小學的水平,另外,當然最重要是你子女的成績,如果自無成績,小學爭取到有幾多位都無用,所以最終都都靠自己!

而新政策只是修正以前的錯而已,無大不了,給有機會提升學生水平的學校更上一層樓,不好嗎?標籤效應?如果你自己心裡無此觀念,那有不公平的世界,那有高低呢?要注意的是一些妄護學生水平,為博校譽及少部份家長要求的學校,一定要好好監管。

原帖由 mom5354 於 09-1-9 00:21 發表
今日新聞話2010年中學又無左中中同英中之分, 攪敢多嘢出黎,不如去番以前敢樣, 所有學校都要考入學試(筆試+面試), 唔夠quali既學生學校可以唔收, 好似無而家敢有D歧視校內英文水平唔夠既學生,要將佢地分開去中文班 ...

mom5354
贊成。

原帖由 漢堡飽 於 09-1-10 12:42 發表
根據師兄師姊成績,我覺得幾客觀,這確實反影你小學的水平,另外,當然最重要是你子女的成績,如果自無成績,小學爭取到有幾多位都無用,所以最終都都靠自己!

而新政策只是修正以前的錯而已,無大不了,給有機會提升學生水平的學校更上 ...

客觀?唔多覺喎, 我都支持回復升中試, 攪咁多因素出黎做乜?始終成績係靠自己, 依家咁攪法只會產生更多標籤效應, 越攪越大獲

hi bkfriend,

非常同意你的意見, 我也聽了不少小六生特意考壞,或無心機考分班試的故事,因為与個人利益沒太關係。而且学年都完了,重要考什么勞什子試?俾人放暑假好唔好!

官腦袋真不是常人可以猜度。

原帖由 hogwarts 於 09-1-11 18:47 發表
hi bkfriend,

非常同意你的意見, 我也聽了不少小六生特意考壞,或無心機考分班試的故事,因為与個人利益沒太關係。而且学年都完了,重要考什么勞什子試?俾人放暑假好唔好!

官腦袋真不是常人可以猜度。 ...

咁就慘la,D師弟妹真係多得呢班友唔少,俾佢累死!

特登考得差的一班,只是一些不負責任及不是band 1 的學生們。凡成績好的都應該入到唔錯的學校,我相信無一個學生敢在編班試放軟手腳,將自己俾人踩。放心啦!ccspy!

原帖由 漢堡飽 於 09-1-11 22:04 發表
特登考得差的一班,只是一些不負責任及不是band 1 的學生們。凡成績好的都應該入到唔錯的學校,我相信無一個學生敢在編班試放軟手腳,將自己俾人踩。放心啦!ccspy! ...

兜兜轉轉, 說不定十年後又重回 升中試 之路!!

說回分班試, 你們的小朋友所讀之中學不會按 分班試成績來分班的嗎?? 哪按什麼來編班?? 似乎分班試也關乎小朋友本身吧??

原帖由 EChing 於 09-1-12 00:03 發表

兜兜轉轉, 說不定十年後又重回 升中試 之路!!

說回分班試, 你們的小朋友所讀之中學不會按 分班試成績來分班的嗎?? 哪按什麼來編班?? 似乎分班試也關乎小朋友本身吧?? ...

分班試通常用來編輔導班,照顧會好D。如果學生本身想入這種小班教學,咁可能會放軟手腳!

同意在 normal distribution 的情況上,分班試会反映学校实力,但特登或"失手"考差就一定有。這不会是 band 2 & 3 才有的情況。Band 1 不是代表事事都勝過 band 2 & 3 學生,這个 label 衹代表在某個特定时空和條件下的学力。

分班試是個壞壞壞東西在於:

1.  分班試令原已是相對平均的一羣學生,再被细分精英及非精英,當然有学校会平均分班,但在微調後,你話 band 2 头学校的選擇会是如何?

2.  是的,根據 1. ,大部学生都会用心,而且小学為 banding 比例还会對学生多加操練,但升中前的準備,应該是這样的嗎?

如果行学劵制,家長可以从学校办学理念、自己孩子學力及性向决定考那间學校。学校也有選擇权去選学生,分班試就不會是一個全港政策了。

支持!

原帖由 bkfriend 於 09-1-11 18:24 發表

客觀?唔多覺喎, 我都支持回復升中試, 攪咁多因素出黎做乜?始終成績係靠自己, 依家咁攪法只會產生更多標籤效應, 越攪越大獲

攪咁多野出黎,過5關斬6將, 除左要睇自己成績又要睇其他人成績,加埋自己運氣好先可以入到心儀學校, 點知依家又分中文/英文班, 最後臨門一腳,分班試考得差一樣冇英文讀, 真可憐...
與其攪咁多野都係要考試分班,咁倒不如一次定生死回復返升中試咪重好過,起碼唔使比人影響到自己成績
其實最需要再教育既係教育局個班狗官,誤人子弟

支持!!