用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 生眼瘡-要全身麻醉做小手術, 有無更好的方法? ...
go

生眼瘡-要全身麻醉做小手術, 有無更好的方法?

生眼瘡已十日, 睇過專科和普通科都無好轉, 今日在養和睇眼科, 點知講唔夠三句就叫護士check手術室, 講到明天就做咁!  

但在決定前想再攞2nd opinion.  除了手術費高昂外, 最重要喺是否真的有必要身麻醉做, 和對七歲小朋友是否最好.

我現時心大心細, 好怕做錯決定, 累他受苦挨刀.

Thanks!
TTJTMAMA

回覆 # 的文章

我個女3歲,前幾日先至係養和度做完,手術大約30分鐘.做完見到我同老 到七彩.由於要等到佢vv同食嘢無嘔先可以出院,阿女要老公抱足幾個鐘.

其實阿女生眼瘡都有睇普通科,醫生都話可以試吓比佢自己好,不過要日日用暖毛巾同佢敷幾次.但係成個月都未好,仲大到好似眼肚,同埋我揭開佢眼皮見到好似就嚟爆,就即刻去搵專科同安排做手術.

由於太細個,一定要全身麻醉,醫生話唔會有long-term side effect,只不過麻醉未過會有啲wing wing 地.

出院前阿女已經好似無事,返到屋企仲同阿哥打交.跟住touch wood 呢幾日都無事,係唔肯滴眼藥水.

我有保險可以claim足,所以住semi-private room,找數$17,000.如果standard room 都可以平啲.

回覆 # 的文章

i really understand your feeling as it just happened to me few days b4. u can pm me your contact if you want to ask more details.

Hi TTJTmaMa,

我已是一位媽媽,大約10天前都是生眼瘡,那粒瘡會慢慢大和含"農".醫生說如果自已不能爆就須要在眼皮位置cut一刀放"農"。

如小朋友太細和有"農"不能擠出來的話,讓醫生替排出,而打麻醉針是不想小朋友郁身和放農的時侯是頗痛的.

祝你的小朋友快的好噃

原帖由 TTJTMaMa 於 09-1-10 02:26 發表

生眼瘡已十日, 睇過專科和普通科都無好轉, 今日在養和睇眼科, 點知講唔夠三句就叫護士check手術室, 講到明天就做咁!  

但在決定前想再攞2nd opinion.  除了手術費高昂 ...

上次考試時, 我小朋友生了眼瘡,腫到張唔開眼
又痛,之前睇左兒科醫生開左抗生素同眼膏都唔得,
考試前一日我同佢去威記睇急症,目的希望醫生肯為他放膿,通常放完膿後就會舒服好多..慢慢好.因為身體其它部位都生過.點知急症室醫生話唔會用刀,要寫紙上眼科跟進,上到去眼科過百人,囉紙埋窗口感覺係要再排期0黎睇過..我同那些小姐講,我仔明天考呈分試張唔開眼又痛可否讓醫生看看呢..再等一陣,又排入去見護士作初步評估...無奈窗口再叫名話落去交費再上來登記處,和公公婆婆一齊等了幾個鐘頭終於輪到見醫生.醫生說小兒眼瘡近眼角頭的淚管,如果開刀有機會碰到淚管,那麼有可能會成世眼淚注注的,另外面部不同其它身體部位,有疤痕會有損儀容..當時,我帶埋兒科醫生處方的抗生素同眼膏比佢睇,佢建議我轉用另一隻較強抗生素和眼膏,2天後才覆診,如果食左抗生素無任何明顯進展才考慮動手術.touch wood小兒眼瘡慢慢消腫所以無再返去覆診0拿.我都好感激那位細心的眼科醫生囉.,

我覺得去到私家醫院就係唔係都話開刀, 但係見 alice 的回覆, 我又覺得真係可能無呢個必要喎

My son got an eye stye many times between 2yrs old and now (6 yrs old).  At the first time, we arranged him to have an operation in a private eye clinic.  Since the stye was small and at the lower part of the eyelid, a simple operation was ok.  After a few months, he got another eye stye.  That time, we sought help from his pediatrician.  He gave is an eye drop (I think it is a special one with antibiotic).  After a few days of using that eye drop, the stye disappeared.  Thereafter, we use the same eye drop to cure his stye.

I remember, at one time, we were in Japan, and I found a stye in my son's eye.  So we went to buy an eye drop.  We showed the problem to the man in the shop, and he gave me an eye drop.  That one also works.

你地D醫生有無話點解會生眼瘡?

我個囝5歲, 上個禮拜第一次生眼瘡,
問個朋友洗唔洗睇醫生, 佢話唔洗住,
可能係熱氣, 咁我就買佐樽涼茶比阿囝飲,
飲左之後, (連續飲左幾日), 真係慢慢退左.
而家得番小小.

我個仔仔小時候都生過,但我就系去看中醫,食左6日葯就退左啦.

原帖由 minmin 於 09-1-10 23:48 發表
你地D醫生有無話點解會生眼瘡?

我個囝5歲, 上個禮拜第一次生眼瘡,
問個朋友洗唔洗睇醫生, 佢話唔洗住,
可能係熱氣, 咁我就買佐樽涼茶比阿囝飲,
飲左之後, (連續飲左幾日), 真係慢慢退左.
而家得番小小. ...

原帖由 cherubic 於 09-1-10 21:25 發表
My son got an eye stye many times between 2yrs old and now (6 yrs old).  At the first time, we arranged him to have an operation in a private eye clinic.  Since the stye was small and at the lower par ...

請問eye drop是什麼牌子呀?

可查看"旺角-眼科專科中心" 好專業!
不需要入院做!

原帖由 rabbitpiggy 於 09-1-12 11:13 發表

Dear All,

Many thanks for all of your comments.  I have tried many things to remove it during one month period - but still no used.  I have booked the hospital already and the operation will arrange on Sat morning.

Regards,
TTJTmama

原帖由 c.chan 於 09-1-12 11:35 發表
可查看"旺角-眼科專科中心" 好專業!
不需要入院做!

醒目開學勳章

一發現有眼瘡就用熱毛巾敷, 一連幾晚就會好架啦, 要盡熱喎, 咁當然要自己受到果個熱度啦, 根本唔需要食藥同做手術~

唔好食咁多肥膩野同高膽固醇食物, 如果唔係, 就算好番都會成日生架~

Please check pm.

原帖由 rabbitpiggy 於 09-1-12 11:13 發表

原帖由 cherubic 於 09-1-12 22:20 發表
Please check pm.

收到了, thank you

原帖由 newcook 於 09-1-12 16:58 發表
一發現有眼瘡就用熱毛巾敷, 一連幾晚就會好架啦, 要盡熱喎, 咁當然要自己受到果個熱度啦, 根本唔需要食藥同做手術~

唔好食咁多肥膩野同高膽固醇食物, 如果唔係, 就算好番都會成日生架~ ...

thank you.  乜同食物有關的嗎? 我問醫生, 他說是因為手dirty 搞到落隻眼上才會生眼瘡的.  誰對呢?

醒目開學勳章

原帖由 rabbitpiggy 於 09-1-13 08:39 發表

thank you.  乜同食物有關的嗎? 我問醫生, 他說是因為手dirty 搞到落隻眼上才會生眼瘡的.  誰對呢?

我講我個case你知, 你就明啦....

話說我有一輪成日生, 割完又生成日番發, 咁我睇開個醫生見我生得咁密, 就話可能係我膽固醇有點偏高, 建議我去驗下血, 咁我就走去驗呢樣野, 個醫生無講錯, 真係高左d, 於是我就食藥同開始戒口, 之後都生過1-2次, 但我都繼續戒口, 高膽固醇唔食or少食, 跟住之後真係生少左好多, 近呢幾年係無生過....

至於你話dirty, 都有可能, 但你話果隻就只係發炎only, 我果隻, 粒眼瘡裡面d全係油黎架~

醒目開學勳章

我小朋友也曾經生過眼瘡,去睇普通家庭醫生比左d藥膏搽,同埋奶奶教用熟透的梅花點香蕉加入夏枯草一起煲45分鐘不用再落糖就可以飲啦,飲了幾日後,眼瘡就自動縮細了很多,然後就慢慢唔見了.

原帖由 newcook 於 09-1-13 09:47 發表

我講我個case你知, 你就明啦....

話說我有一輪成日生, 割完又生成日番發, 咁我睇開個醫生見我生得咁密, 就話可能係我膽固醇有點偏高, 建議我去驗下血, 咁我就走去驗呢樣野, 個醫生無講錯, 真係高左d, 於是我就食藥 ...

ic, thank you

醒目開學勳章

仲要勤力食多d生果, 蔬菜~