用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41NET GIRL 2nd choice in Part B
go

41NET GIRL 2nd choice in Part B

41網女仔, part b第二位放"聖家"有否機會? 九龍城聖家與九龍塘聖家..那一家熱門, 還是差不多?

有. 去年小女同班幼稚園同學有兩位是以第二和第三志願入聖家的.

去年派位中心是九龍塘聖家, 所以變得比較熱門.

請問今年派位中心是那一所學校??

原帖由 CHP 於 09-1-8 13:28 發表
41網女仔, part b第二位放"聖家"有否機會? 九龍城聖家與九龍塘聖家..那一家熱門, 還是差不多?

我啱啱打去問過,今年派位中心係九龍塘基華小學

原帖由 nicolemummy 於 09-1-9 07:24 發表

...

有關係架咩 ?

因為九龍塘聖家的校舍是千禧校舍, 好鬼靚.

通常41網女仔, 如果一心一意讀女校, 第二同第三志願都會填聖家二校. 家長心中兩間聖家都係差唔多(問心講, 我無咁好心機去分析邊間聖家好d). 但佢地眼前見到九龍個間既校舍咁靚, 而佢地一係未去過九龍城校舍, 一係知道九龍城校舍的確好舊. 自自然然會填九龍塘第二, 九龍城第三.

原帖由 jywbb 於 09-1-10 11:46 發表

有關係架咩 ?

如果今年派位中心是基華, 基華校舍是以前英華校舍, 附近是dps, mcs, 何官等學校, 都係好鬼靚. 我估計今年如果第二第三志願唔填齋校(男校或女校), 基華都會變得幾熱門.

我都想在派位申請日去看看該校舍. 以便幾年後亞仔報學校...

原帖由 nicolemummy 於 09-1-10 14:38 發表
因為九龍塘聖家的校舍是千禧校舍, 好鬼靚.

通常41網女仔, 如果一心一意讀女校, 第二同第三志願都會填聖家二校. 家長心中兩間聖家都係差唔多(問心講, 我無咁好心機去分析邊間聖家好d). 但佢地眼前見到九龍個間既校 ...

原帖由 nicolemummy 於 09-1-9 07:24 發表
有. 去年小女同班幼稚園同學有兩位是以第二和第三志願入聖家的.

請問今年派位中心是那一所學校??

...

第二和第三志願揀聖家都有機?
係唔係住41網嘅女仔大部份都揀mcs第一

9成9啦. 餘下0.1成可能報DPS.

原帖由 kcityma 於 09-1-12 17:04 發表

去年我第一mcs,第二聖家,結果派了一間無選的樂善堂,好彩考了私校back up

Are you living at net 41?

原帖由 LKMC 於 09-1-12 22:55 發表
去年我第一mcs,第二聖家,結果派了一間無選的樂善堂,好彩考了私校back up

原帖由 kcityma 於 09-1-12 17:04 發表

Yes, MCS is the majority and with Holy Family being 2nd and 3rd choice.

多謝各位.

LKMC, 你既case真係值得參考. 我唔想2nd & 3rd choice都填聖家, 想choice 3 搵一間冷門d又ok既學校. 所以2nd choice填其中一間聖家.

41net真係99%填mcs, 搏一搏運氣.

thanks

原帖由 LKMC 於 09-1-12 22:55 發表

大家又覺得聖加好D還是聖羅撤好呀?

聖羅撤不是41net.  聽朋友講, 校長幾好.

原帖由 nicolemammy 於 09-1-13 12:11 發表

我家2間都有人讀, 我覺得差不多level.  適合接受傳统教學的小朋友.  測考範圍貼近教材, 大量worksheet

1. SR 較多功課.  HF考試排位有肥佬的排尾.  
2. HF 小升中要2間小學争位, 辛苦D
3. HF 中學location好D
4. SR 中學去年出咗狀元, 名氣又高番D.  今年自己kinder都好多20分入唔到, 唔知有冇影响?
5. SR小學個校長年青+aggressive, 重建小學, 又進行了很多改革, 近年比較high profile.  

原帖由 nicolemammy 於 09-1-13 12:11 發表

回覆 # 的文章

THANKS martina.

大家對41網既討論好好, 對我很有幫助.

You are welcome, CHP.
BTW  I want to tell you that the girl that studied in HF was actually put MCS #1, HF#2,
and she finally allocated to 2nd choice years ago.

原帖由 CHP 於 09-1-13 12:42 發表
THANKS martina.

大家對41網既討論好好, 對我很有幫助.

回覆 # 的文章

另一話題, 大家知不知mcs今年OPEN DAY係邊日?

我去年甲部只填一間,乙部就只填甲一的那間再加多一間,一心想派不到mcs就讀考到的私校,我仔仔之前幾年都係咁,好彩入到爭崩頭的學校,但囡囡就無哥哥咁好運,不過佢而家讀得好好,只係要付學貴罷了!

原帖由 LKMC 於 09-1-13 16:53 發表
我去年甲部只填一間,乙部就只填甲一的那間再加多一間,一心想派不到mcs就讀考到的私校,我仔仔之前幾年都係咁,好彩入到爭崩頭的學校,但囡囡就無哥哥咁好運,不過佢而家讀得好好,只係要付學貴罷了! ...

咁......介唔介意講最後您囡囡分派咗邊間津貼小學?