用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET 89, 您地點選? 請給意見
go

NET 89, 您地點選? 請給意見

NET 89共有11間小學:

聖若瑟
禧年
靈糧
純陽(X)
泰伯
信義(X)
莊啟程
雨川
循道
主風
陳元喜

基本上(X)既學校我唔會選, 頭3志願循道,禧年同陳元喜, 有D擔心陳元喜唔知會唔會殺校?  我亦都有一間私校BACK UP, 不過,始終希望讀到間好D既津校.

您地有無嘜野其他意見,分享吓? 謝謝

無人係net 89住呀? 俾d意見啦

原帖由 Cathleen 於 09-1-12 21:41 發表
無人係net 89住呀? 俾d意見啦

我唔係住呢區, 亦都無小朋友要小一選校。但奇怪點解你唔將主風擺頭幾位呢?

daddycheung,
因為有朋友個仔係度讀,佢話個校長唔好. 而且我亦唔特別喜歡,  所以係自行都無報佢.

原帖由 dabbycheung 於 09-1-12 22:00 發表

我唔係住呢區, 亦都無小朋友要小一選校。但奇怪點解你唔將主風擺頭幾位呢?

雖然我不是89區, 但我知道陳元喜的潛力很好, 因我丈夫認識該校的校長, 是有心辦學的人。或許之前幾年需要整頓台山小學的問題, 沒有太多人選, 但是以後就可以全力發展, 校長有意將此校發展為學業與品行兼備, 而且有鄭榮之中學為聯繫中學, 前景應該不錯的。

原帖由 Cathleen 於 09-1-7 19:39 發表

聖若瑟
禧年
靈糧
純陽(X)
泰伯
信義(X)
莊啟程
雨川
循道
主風
陳元喜

基本上(X)既學校我唔會選, 頭3志願循道,禧年同陳元喜, 有D擔心陳元喜唔知會唔會殺校?  我亦都有一間私校BACK UP, 不過, ...

thank you for your advice.

原帖由 cwaisum 於 09-1-13 22:31 發表
雖然我不是89區, 但我知道陳元喜的潛力很好, 因我丈夫認識該校的校長, 是有心辦學的人。或許之前幾年需要整頓台山小學的問題, 沒有太多人選, 但是以後就可以全力發展, 校長有意將此校發展為學業與品行兼備, 而且有鄭 ...

Add oil!!!! Cathleen...

醒目開學勳章

我個仔讀禧年小一, 如果比我再排過, 我會
1. 禧年
2. 陳元喜
3. 純陽
4. 主風

原帖由 Cathleen 於 09-1-7 19:39 發表

聖若瑟
禧年
靈糧
純陽(X)
泰伯
信義(X)
莊啟程
雨川
循道
主風
陳元喜

基本上(X)既學校我唔會選, 頭3志願循道,禧年同陳元喜, 有D擔心陳元喜唔知會唔會殺校?  我亦都有一間私校BACK UP, 不過, ...

我是新搬來馬鞍山的,想為小女找一間校風好及老師有耐心教導小孩子的學校, 我初步想選禧年,靈糧和陳元喜在頭三位, 不知靈糧是否是這類學校, 又不知他的中學派位好嗎? 及小孩子讀得辛苦嗎?請比些意見.

km1357,

So which school is you son now studying?  And why you have these choices now?

Thanks

我同您所選差不多.  有同事個女係靈糧讀, 不算太辛苦.

原帖由 KAnn 於 09-1-15 15:02 發表
我是新搬來馬鞍山的,想為小女找一間校風好及老師有耐心教導小孩子的學校, 我初步想選禧年,靈糧和陳元喜在頭三位, 不知靈糧是否是這類學校, 又不知他的中學派位好嗎? 及小孩子讀得辛苦嗎?請比些意見. ...

跟據小一自行收生階段, 陳元喜首輪只收左22個小朋友.
我想如果選佢頭3甲, 應該好大機會入.

原帖由 cwaisum 於 09-1-13 22:31 發表
雖然我不是89區, 但我知道陳元喜的潛力很好, 因我丈夫認識該校的校長, 是有心辦學的人。或許之前幾年需要整頓台山小學的問題, 沒有太多人選, 但是以後就可以全力發展, 校長有意將此校發展為學業與品行兼備, 而且有鄭 ...

如果照您排, 入主風機會係"0".
不過我想第3位會排靈糧機會較大.  點解您讀禧年? 係自行定統一入?

現在甲部首一志願會排培基, 第2會排禧年
唔知入禧年機會大唔大呢?

原帖由 km1357 於 09-1-15 12:05 發表
我個仔讀禧年小一, 如果比我再排過, 我會
1. 禧年
2. 陳元喜
3. 純陽
4. 主風

Cathleen,

我想主風和禧年是很多馬鞍山人的頭志願, 而且只有50-57個位在統一分配,所以只可選其一. 我喜歡禧年是因為上次他的開放日,我感覺幾好,是一所会幫助小孩子解決他們問題的學校, 主風我都喜歡,他的校舍和學生很斯文.

靈糧有70幾個,加上小女學校的老師介紹給我,說這裹的老師很好, 不過真不知他們學生的派位.

我都有想過放培基在甲部首一志願,但自行分配的人數使我覺得不要太進取,我是20分選培基在自行分配的,當然不成功,加上我也不想帶孩子去叩門,選一間可以的好學校便可,到時再和收了小女的私校比較. 再看環境作最後決定.

原帖由 Cathleen 於 09-1-15 15:45 發表
不過我想第3位會排靈糧機會較大.  點解您讀禧年? 係自行定統一入?

...

醒目開學勳章

原帖由 Belinda 於 09-1-15 15:35 發表
km1357,
So which school is you son now studying?  And why you have these choices now?
Thanks

呀仔家下讀禧年小一, 經過幾個月小一生涯同其他家長分享, 都覺得揀禧年係一個正確選擇. 之前一直都想揀主風, 不過入唔到(家下亦唔覺得可惜), 睇返轉頭如果一早揀禧年就唔駛煩唔耐. 至少呀都讀得幾開心 (老師同校長,連d校工都好好人) , 當然功課都唔係少, 但又唔算太迫.
馬主我都去過幾次, 正如其他家長講, 真係唔見d老師笑, 不過我鐘意佢地方大同新, 所以點都放佢第四..
至於升中(英中), 主風大概係55%, 禧年59%, 就算係中中都好, 超過30%都去band 1 中中.
不過每個家長要求唔同, 小朋友既性格/能力唔同, 你可以到"小學一覽", 睇下其他學校家長d意見.

醒目開學勳章

原帖由 Cathleen 於 09-1-15 15:45 發表
...

我都好鍾意培基, 不過太隔zip, 如果我住火炭果頭都一定揀佢. 呀仔都係統一派入禧年.

Does anybody know the 英中派位 of 循道
衛理?  If compare of 禧年, which one is better?  My son is studying in Kowloon Tong's kindergarten and used to have homeworks and the kindergarten's standard is quite high.  I'm headache of which school suits him.

My sister's daughter and son are studying in 純陽 and she said it is very good.  But why there are so few class from P1 to P4.  Seems the parents do not like it??

記得開放日當天,副校長帶我們一隊家長參觀時,有不同的家長發問他們担心的問題,副校長的回答,有一句另我記憶尤深是, 你們放心交你們的小孩子給我們,我們會盡心教他們. 這是我參觀不同學校感覺最好的地方. 尤其小女是那種受軟不受硬的人,老師的鼓勵一定會激發她的長處.

上次自行分配應該選他,但老公喜歡主風, 故選家人建議的培基,免傷和氣,今次他說隨便,我便会放他第一,但不知今次幸運與否.

原帖由 km1357 於 09-1-16 10:24 發表

呀仔家下讀禧年小一, 經過幾個月小一生涯同其他家長分享, 都覺得揀禧年係一個正確選擇. 之前一直都想揀主風, 不過入唔到(家下亦唔覺得可惜), 睇返轉頭如果一早揀禧年就唔駛煩唔耐. 至少呀都讀得幾開心 (老師同校長 ...

醒目開學勳章

原帖由 Belinda 於 09-1-16 10:58 發表
Does anybody know the 英中派位 of 循道
衛理?  If compare of 禧年, which one is better?  My son is studying in Kowloon Tong's kindergarten and used to have homeworks and the kindergarten's standard is  ...

佢無公佈相信只有佢地自己知, 不過我朋友個女係沙循, 佢自己都話沙循唔掂(指升中派位), 我估馬循都唔會特別高.加上去年參觀學校, 個校長真係好唔掂, 可能即將退休掛.
其實禧年d程度一d都唔淺, 同呀仔表哥(新油天)唔差幾多, 不過好彩佢地唔算太谷, 亦對成績追唔上既學生有比較多照顧.
至於純陽真係一間好學校, 好多家長都贊佢地,不過個個都驚殺校所以無揀, 真係好可惜.

最後試填完份表:

甲部: (一) 培基  (二) 禧年

乙部:
(一) 禧年  (二)陳元喜 (三)靈糧
(四)主風  (五)循道 (六)雨川
(七)泰伯 (八) 純陽 (九) 聖若瑟
(十) 莊啟程

希望頭3志願有機會入到就好啦.  如果唔係好大機會讀私小.

祝各位好運