用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光幼稚園一問
go

大坑真光幼稚園一問

請問各位對大坑真光幼稚園有咩意見?
點解你們會選擇d間幼稚園呢?
除了一條龍好處外, 還有其他嗎?

學校要求學生多閱讀,K1開始每星期派一本書做親子閱讀,學校亦提供好多圖書、VCD、益智玩具比家長或小朋友免費借用。學校教小朋友只要有內在美(知識)就足夠,我囡囡返左4個幾月已經識唱真光校歌 ,D老師好有愛心係好有果隻(同我囝囝讀果間九龍塘名牌幼稚園比真光真係高幾班),校學同打工既分別。盧校長每日都會在遊戲場留意小朋友返學及放學既過程,佢地比到小朋友愉快地學習,亦學會學習。

My daughter is studying in TL Kindergarten.  I admire very much the school's way of educating the kids.  They are happy and yet learn much knowledge.  Say, when the kids learn about their own body, it's not only eyes, ears, hands and nose.  But, eye lids, eye brow, ankles, lung..... and even show the kids about the digestive system....

醒目開學勳章 王國長老

我女係真幼畢業的
我最欣賞的, 係佢地家校合作, 我係working mom, 女女搭校車, 一年真係無幾可返學校, 但每次返去, 都真係有種大家庭feel, 學校, 家長同學生關係好close(我女而家去左第2間讀p3了, 學校老師仲有同我聯絡呀!)
課程方面, 真光唔係坐定定的, 佢地俾小朋友好多去唸同去講既機會, 例如講馬路設施, 就叫家長weekend先去觀察, 小朋友返去分享, 跟住俾張紙佢地畫, 畫完再叫佢地唸點解會咁(eg點解要有天橋), 所以小朋友習慣用腦, 同埋習慣表達的
真光老師staff turnover都幾低的, 有d老師, 教左好多年了(d小朋友都升埋中學lu)
真幼係無測無考的, 小朋友o係無壓力情況下, 都可以學到好好既中文(我夠膽話好過好多學校), 實在難得!
俾個視學報告你睇, 睇完你應該會心動: http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeid=2657&langno=2#HK

Charlotte_mom,

pls advise if TL primary students have gurantee to be promoted to TL secondary school which is a subsidied one.  

with reference to TL secondary school web, only 46 discretionary places in 2009, are those from TL primary not included?

Thanks.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-12 14:11 發表
我女係真幼畢業的
我最欣賞的, 係佢地家校合作, 我係working mom, 女女搭校車, 一年真係無幾可返學校, 但每次返去, 都真係有種大家庭feel, 學校, 家長同學生關係好close(我女而家去左第2間讀p3了, 學校老師仲有同我 ...
笑一笑世界更美妙

回覆 # 的文章

請問你個女去左邊間小學呀?
係派去抑或自己叩門呀?
如果讀真幼, 又唔揀直升真小, 有其他出路嗎?咁多數會派去邊間架?
Thanks for your help. :loveliness:

醒目開學勳章 王國長老

你都知真光中學係津校, 無辦法, 政府規定, 一定要同出面爭了, 以我所知, 每年約有75%學生會原校直升, 當然有其他讀得叻既走左or出國, 亦有讀唔上既
原帖由 tongbetty 於 09-1-12 10:10 PM 發表
Charlotte_mom,

pls advise if TL primary students have gurantee to be promoted to TL secondary school which is a subsidied one.  

with reference to TL secondary school web, only 46 discretionary plac ...

醒目開學勳章 王國長老

我女去左港大同學會, 貪佢夠活動
每年約有1/3幼稚園唔選擇直升, 多數係大抽獎抽到免費又ok就走了, 幾個去marymount啦, 都幾多去st francis 或st paul(始終多數區內學生, 12網都算好網呀), 少數好似我咁自己考
原帖由 perimen 於 09-1-12 11:49 PM 發表
請問你個女去左邊間小學呀?
係派去抑或自己叩門呀?
如果讀真幼, 又唔揀直升真小, 有其他出路嗎?咁多數會派去邊間架?
Thanks for your help. :loveliness:

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-13 10:19 發表
我女去左港大同學會, 貪佢夠活動
每年約有1/3幼稚園唔選擇直升, 多數係大抽獎抽到免費又ok就走了, 幾個去marymount啦, 都幾多去st francis 或st paul(始終多數區內學生, 12網都算好網呀), 少數好似我咁自己考
...

Thank you Charlotte mom:loveliness: