用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11校網
go

11校網

請問有經驗的家長,11校網應該點填呀, 我心儀的只有般官, 但係統一位只淨低23個位, 好渺茫呀, 我現在不只點排位好, 可否請各位比D意見呢!  還有11網中的李陞小學OK嗎?
多謝幫忙!

般官都係我心儀的, 但學位真太少了
李陞的評語不太好, 囝囝幼稚園同學好少人選呢間.

其實11網津校都係o個幾間: 般官, 基恩, 聖彼得, 聖安多尼 較為熱門, 但聖彼得同般官較多人選因為派位好, 聖彼得下午班可能有d機會, 但個人就喜歡全日制, 易d安排時間.

醒目開學勳章

我也知道有些家長中途會從李陞轉走,因為老師的manage skills not even higher。一方面一班人數,另一方面學校policy。

轉去一d同區內無甘出名的學校
但係~最緊要係小朋友可以係健康下成長麻。
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

11 網

死啦, 咁我自行收生交佐般官, ,而家甲部和乙部好唔好都填番第一呀, 定改基恩呀? 咁改法會唔會重渺茫呢?!

如果有D真係唔想要, 係唔係唔填, 亦或一定要填呢?!  

救命呀! 來緊六/日就要交啦, 真係有D慌.  

原帖由 mymelody2003 於 09-1-13 10:37 發表
般官都係我心儀的, 但學位真太少了
李陞的評語不太好, 囝囝幼稚園同學好少人選呢間.

其實11網津校都係o個幾間: 般官, 基恩, 聖彼得, 聖安多尼 較為熱門, 但聖彼得同般官較多人選因為派位好, 聖彼得下午班可 ...

多謝意見! 我會把李陞排後D.  

原帖由 SoNyPig 於 09-1-13 12:30 發表
我也知道有些家長中途會從李陞轉走,因為老師的manage skills not even higher。一方面一班人數,另一方面學校policy。

轉去一d同區內無甘出名的學校
但係~最緊要係小朋友可以係健康下成長麻。 ...

除左D熱門小學之外,後備我就揀左天主教總堂區學校,我覺得都OK。

回覆 # 的文章

我想問基恩vs呂明才, 在校風上那間比較好?
因剛剛有人同我講, 呂明才這一兩年派位好好.  比基恩還好, 可否比d意見?

原帖由 Candy3148 於 09-1-19 13:36 發表
因剛剛有人同我講, 呂明才這一兩年派位好好.  比基恩還好, 可否比d意見?

論程度和校風,基恩點都高一線o架!

呂明才

原帖由 Candy3148 於 09-1-19 13:36 發表

我有個朋友個仔剛剛升中, 如果以我朋友的意見, 間學校本身都OK, 派位真的不錯.  但個副校長就好唔OK. 我聽完佢的故事, 我第一個反應就係.....變態嘅!  所以我把它放得比較後.  要忍6年喎! 好慘啫.

請問副校長有什麼故事?令你覺得他變態?
因本人也是住 11區的,也為將來小朋友選校。
TKS!

原帖由 cpclau 於 19/1/2009 22:38 發表

我有個朋友個仔剛剛升中, 如果以我朋友的意見, 間學校本身都OK, 派位真的不錯.  但個副校長就好唔OK. 我聽完佢的故事, 我第一個反應就係.....變態嘅!  所以我把它放得比較後.  要忍6年喎! 好慘啫. ...

sorry, 我跟不上, 請問是基恩or呂明才的副校呢?
原帖由 cpclau 於 09-1-19 22:38 發表

我有個朋友個仔剛剛升中, 如果以我朋友的意見, 間學校本身都OK, 派位真的不錯.  但個副校長就好唔OK. 我聽完佢的故事, 我第一個反應就係.....變態嘅!  所以我把它放得比較後.  要忍6年喎! 好慘啫. ...