用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Collage VS Ying Wah Collage
go

St Paul Collage VS Ying Wah Collage

2009 囝囝便升小一, 現可揀ST PAUL BOY 或YING WAH (SHAMSHUIPO), 但對這兩間中學毫無認識, 請俾意見, 謝謝!!

P.S. We live in Homantin.

冇認識又點解想/可揀呢?可否詳細說明一下?

因小兒已考獲這兩間直資小學, 明年升小一, 現只可二揀一, 計小學, 兩間都好, 英華是一條龍, ST PAUL都有頭80%直上中學,囝囝6年後唔需要再考中學, 可直升(希望)但對這兩間中學毫無認識, 有人話ST PAUL學術好過英華, 真的不知那一間中學好?所以想問下大家, 謝謝

如果咁樣,我看英華學術方面表現也不差,亦出名乖仔。學費平d(十二年加埋唔係小數目,儲起來讀大學都有餘)。位置也近d。如果我揀,我會揀英華囉。

Thank you Marius!

其實兩間中學係咪都係Band 1尾的英文中學, ST PAUL COLLAGE就名氣大D?

如果將英中再分3個等級,兩校應是第二級。
原帖由 mcat 於 09-1-13 12:00 發表
2009 囝囝便升小一, 現可揀ST PAUL BOY 或YING WAH (SHAMSHUIPO), 但對這兩間中學毫無認識, 請俾意見, 謝謝!!

P.S. We live in Homantin.

Thank you Mandy2002

mcat:
其實兩間學校都唔錯,可以由地區(因為都差得好遠),學費(都差唔少),至於中學,現在距離你個仔都好遠,加上改學制(334),所以唔應該以現時的成績來衡量!我覺得你應該(有聽簡介會),你比較認同那一間學校的教育理念,教學方針去選擇一所合適你小朋友的學校!

原帖由 mcat 於 09-1-13 14:33 發表
因小兒已考獲這兩間直資小學, 明年升小一, 現只可二揀一, 計小學, 兩間都好, 英華是一條龍, ST PAUL都有頭80%直上中學,囝囝6年後唔需要再考中學, 可直升(希望)但對這兩間中學毫無認識, 有人話ST PAUL學術好過英華,  ...

係囉,可能到時令郎成績優異,再望高處呢!而家最緊要你同個仔鐘意邊間小學,唔係中學。

I will pick Ying Wah, in terms of location and tuition. I heard in terms of ranking, YW should be better than St Paul. However, this is very hard to prove anyway.

You should bring your son to both schools during school days, let him look around and see which one he likes. Afterall, he is the one who will be there all the times.

Thank you mayc, marius, MountainView

我和囝囝鍾意英華, 校舍大, 有田徑場, 林校長進取D, 好想做好D(剛轉直資)!

Daddy鍾意St Paul, 傳統名校!

Finally, should be Ying Wah!?

Is your son sporty? Ying Wah is good in sports, esp ping pong. High standard in Eng too.

原帖由 mcat 於 09-1-14 18:12 發表
Thank you mayc, marius, MountainView

我和囝囝鍾意英華, 校舍大, 有田徑場, 林校長進取D, 好想做好D(剛轉直資)!

Daddy鍾意St Paul, 傳統名校!

Finally, should be Ying Wah!? ...