用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人知17/18號係唔係即刻交填好的表格 ...
go

有冇人知17/18號係唔係即刻交填好的表格

醒目開學勳章

有冇人知17/18號係唔係即刻交填好的表格, 定可以寄回給小一入學組? 我唔係太清楚。

係呀~ 即日填好即刻交, 或你可以17號去攞表, 18號先返去交, 不過一定要o係18號之內交

咁係唔係派表俾我個刻已經知道自己係幾多號?
17號即時交,同17號取表18號交返去都無分別??

醒目開學勳章

原帖由 LoveChild 於 09-1-13 09:33 發表
咁係唔係派表俾我個刻已經知道自己係幾多號?
17號即時交,同17號取表18號交返去都無分別??

幾多號o既意思係乜? 如果係申請編號, 你上之自行張form個no. 就係o家o勒! 如果係隨機編號, 你係唔會知o家~~ 另外, 17號同18號交表係冇分別o既, 如果唔想走兩轉就最好去到即填即交啦!

如果監護人不能前往, 是否可以寫授權書代辦, 並且可以即場在form上代簽名及申請?

醒目開學勳章

原帖由 cwaisum 於 09-1-13 12:51 發表
如果監護人不能前往, 是否可以寫授權書代辦, 並且可以即場在form上代簽名及申請?

可以. 教統局個website有授權書sample可以download

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/letter%20of%20authorization%20(jan).doc

GENI,
咁點解咁多人話有一個好的隨機編號成功獲第一志願的機會高?? 我都係聽人講的, 都唔知信唔信@@

另外, 請問你係唔係處理了甲部才處理乙部, 即係人地話係獲第5志願, 咁即係派了乙部第2志願??

原帖由 Geni 於 09-1-13 11:38 發表

幾多號o既意思係乜? 如果係申請編號, 你上之自行張form個no. 就係o家o勒! 如果係隨機編號, 你係唔會知o家~~ 另外, 17號同18號交表係冇分別o既, 如果唔想走兩轉就最好去到即填即交啦! ...

醒目開學勳章

係呀! 每一個申請人都會有個隨機編號, 派位o既時候就係根據呢個編號派, 個號碼前咪派先, 號碼後就派後. 但呢個號碼係唔會公開o既.

統一派位中心(唔係我 )係會先處理甲部, 等所有申請都處理哂先到乙部, 處理方式同次序同甲部一樣. 另外, 第幾志願一般都係甲乙部分開講o既, 通常人地講第5志願應該代表乙部第5志願. 有樣o野提提你, "千祺"唔好諗住甲部填o左本區心儀學校乙部就唔填, 因為甲部只係派10%o既學位, 派哂就等乙部先再派, 如果你唔o係乙部再填本區o個間, 就等如只試10%而放棄90%機會.

教統局有個video都解釋得幾清楚, 你可以睇睇

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/poacantonca.rm