用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 31, how will u choose??
go

Net 31, how will u choose??

請問有無31網家長係到?  若果係囡, 你會怎樣排頭三位呢?  交流心得!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我都15, 16考慮緊!
原帖由 Crabtree 於 09-1-8 11:26 發表
請問有無31網家長係到?  若果係囡, 你會怎樣排頭三位呢?  交流心得!

Net 31, how will u choose??

我都正諗到頭痛   !!
你地有無私小做backup?

Net 31 D 學校好兩極化, 一係好好, 一係好差!

而且好的學校, 啲位真係好少, 派唔到第一志願就死緊啦, 都唔知派去邊囉.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我都係net31,  如是男仔你會點排.
    1)舊油天
    2)新油天or基道(你哋會選边間)
    3)???
    4)???
     有無過來人幫忙.

我都懵查查, 期實想問你為何擺基道放在第二既, 是否好學校呢?

回覆 # 的文章

我有好多間都未聽過......除左三四間好既. 其他都甘上下啦.... 都唔知點幫個女選..

Im have one private school back up, a bit headache for me. Please also advise how to do? our net only 2-3 schools are good. Also, i checked only one to two school have high chance to get in band one secondary school.

如果第一志願係舊油天, 咁就一定唔好揀第二志願係新油天, 因為一定無機會, 只會side咗個志願.

比我會揀:

1) 舊油天/ 新油天 / 循道(上午校, 或下午校都ok, 有中學, 唔駛再煩)
2) 基道 / 廣東道官立

其實大家都係想入第一志願, 因為第二志願既學校就真係一般d.

原帖由 ponysee 於 09-1-11 01:33 發表
我都係net31,  如是男仔你會點排.
    1)舊油天
    2)新油天or基道(你哋會選边間)
    3)???
    4)???
     有無過來人幫忙.

如果係想咁排位呢? 係咪唔係咁好.

甲及乙部:
1) St. Mary
2) 循下
3) 循上
4) ?????

我都知第一唔入, 根本無機會入後面, 但係知道st. mary無叩門位, 咁樣可以有機會叩循道. 請有經驗媽咪指教吓?

回覆 # 的文章

佐敦官立/廣東道官立/東華三院xx積呢几間ok嗎?

佐敦道官立環境好麻麻, 旁邊係街市.

原帖由 Crabtree 於 09-1-12 18:00 發表
如果係想咁排位呢? 係咪唔係咁好.

甲及乙部:
1) St. Mary
2) 循下
3) 循上
4) ?????

我都知第一唔入, 根本無機會入後面, 但係知道st. mary無叩門位, 咁樣可以有機會叩循道. 請有經驗媽咪指教吓? ...

循道少位(又要分男女),第一志願都唔一定入到.....

但係其實自行我係選咗循下, 唔知可否因為有(誠意)而叩門入到呢?

不過之後就真係唔知点排好????

原帖由 mission 於 09-1-13 10:57 發表

循道少位(又要分男女),第一志願都唔一定入到.....

回覆 # 的文章

係咪隨左頭個几間, 基本上都冇間好. 入邊度都係咁啦?!

原帖由 Maychua 於 09-1-13 12:55 發表
係咪隨左頭個几間, 基本上都冇間好. 入邊度都係咁啦?!

睇自己要求啦,俾我就入唔到油天(是但一間),聖馬利或者循道就叠埋心水讀私立/直資小學好過......

P.S. 衣區冇勿好旣Band 2中學

由於學校兩極化和學位少, D人話入唔到第一志願便要讀私校或直資

回覆 # 的文章

但係私校好貴的....負擔唔黎呢.

i also get headache for selection now...
The deadline will be this weekend for selection process

回覆 # 的文章

上它們的校網會有啟示..