用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔P.3開始抗拒中文點算?
go

仔仔P.3開始抗拒中文點算?

仔仔升P.3後開始抗拒中文點算?有咩方法?佢識讀好多字,但就吾識解,點算?

原帖由 JAFFMA 於 09-1-13 09:57 發表
仔仔升P.3後開始抗拒中文點算?有咩方法?佢識讀好多字,但就吾識解,點算?mouth:" />

佢英文成績係咪好過中文??

之前中文好過英文,但現在中文比較差.

原帖由 黃巴士 於 09-1-13 10:17 AM 發表

佢英文成績係咪好過中文??

原帖由 JAFFMA 於 09-1-13 09:57 發表
仔仔升P.3後開始抗拒中文點算?有咩方法?佢識讀好多字,但就吾識解,點算?mouth:" />

我仔仔都係三年級
我覺得三年級的課程來說, 中文深過英文
你仔仔抗拒中文, 可能係佢覺得中文有困難, 所以開始怕這科
我仔仔考試英文高分過中文架
今次考試, 我地用咗好多時間同佢溫習中文科, 同佢做多好多份mock卷(補充練習), 重做書本內的練習, 做完後同佢分析答案, 教佢答題技巧, 做好多閱讀理解等等.
佢已考完中文, 成績點未知, 但起碼佢自己話答題時信心大咗, 因為好清楚知道問題問咩, 同埋要點樣答.

其實我都同佢做好多練習,但一到考試成堆字佢就吾理解.
平時做功課及練習都係佢自己做.

原帖由 lillymarie 於 09-1-13 11:31 AM 發表

我仔仔都係三年級
我覺得三年級的課程來說, 中文深過英文
你仔仔抗拒中文, 可能係佢覺得中文有困難, 所以開始怕這科
我仔仔考試英文高分過中文架
今次考試, 我地用咗好多時間同佢溫習中文科, 同佢做多好多份mock卷( ...

原帖由 JAFFMA 於 09-1-13 12:07 發表
其實我都同佢做好多練習,但一到考試成堆字佢就吾理解.
平時做功課及練習都係佢自己做.

E? 咁好奇怪喎
你有無俾mock卷佢做?
你有無同佢傾下計, 睇下佢係咩原因唔理解?
例如唔明白題目問咩?
唔知點答/要答咩?
還是睇漏字, 所以理解錯咗?
我個仔呢, 佢自己唔專心, 所以會睇漏字, 睇錯題目
閱讀理解就慘啦, 佢成日懶寫字, 答少少就算, 結果答唔哂咪失分, 另外亦因佢唔專心, 唔識係文章搵答案, 成日話睇唔到喎!

我仔仲有一個情況做卷會做得好差, 就係"無心機做". 佢試過一見份卷就覺得悶, 覺得要寫字好辛苦, 所以就"求企"做. 結果當然慘不忍睹啦! 唔知你仔仔會唔會咁呢?

亞仔個情況同你個仔差吾多,問題就係吾知點解考試多咗好多字.練習得3段,但考試就有5段,點教呀?

原帖由 lillymarie 於 09-1-13 12:33 PM 發表

E? 咁好奇怪喎
你有無俾mock卷佢做?
你有無同佢傾下計, 睇下佢係咩原因唔理解?
例如唔明白題目問咩?
唔知點答/要答咩?
還是睇漏字, 所以理解錯咗?
我個仔呢, 佢自己唔專心, 所以會睇漏字, 睇錯題目
閱讀理解就慘啦, ...

原帖由 JAFFMA 於 09-1-13 12:55 發表
亞仔個情況同你個仔差吾多,問題就係吾知點解考試多咗好多字.練習得3段,但考試就有5段,點教呀?

咁聽落你仔仔間學校的中文卷可能比補充練習還要深?
我想到個方法:
做好多閱讀理解, 等佢做得夠快夠熟, 咁多兩段都唔怕

我個仔好怕寫字, 所以, 我地通常只叫佢讀篇文章一次, 跟住口頭作答.
我自己覺得D題目來來去去都差不多, 可以操的, 練習的目標係要佢好快搵到答案, 佢練得熟的話, 佢會做得快和較準確, 咁多幾段都仲有時間做.

中文最難溫的係作文和說話評估.

不過, 我都係brain storming咋, 因為我仔仔份卷淺過補充練習, 所以我地都未曾好認真咁操佢.

Thx,我會先試吓你的方法,用口頭答咗先,後再在文章中找答案,希望亞仔會覺得容易D,有返D自信,吾會再抗拒中文.

原帖由 lillymarie 於 09-1-13 01:47 PM 發表

咁聽落你仔仔間學校的中文卷可能比補充練習還要深?
我想到個方法:
做好多閱讀理解, 等佢做得夠快夠熟, 咁多兩段都唔怕

我個仔好怕寫字, 所以, 我地通常只叫佢讀篇文章一次, 跟住口頭作答.
我自己覺得D題目來來去 ...

[quote]原帖由 JAFFMA 於 09-1-13 14:41 發表
Thx,我會先試吓你的方法,用口頭答咗先,後再在文章中找答案,希望亞仔會覺得容易D,有返D自信,吾會再抗拒中文.

你囝囝情況同我囝囝差唔多, 只不過我囝係英文.
我唯有對症下藥 - 同佢去克服D佢唔明嘅嘢. 始終語文係要多D時間至可以有見成績. 如果搵到問題後, 真係要預計長&多些時間至有成效.

都係果句- 多D睇書, 真係好有幫助.  你幾時見聽歌要背歌詞, 都係熟能生巧, 多接觸, 我反而唔SUGGEST太多EXERCISE!! (適量便可)

黃巴士

黃巴士 :

亞仔問題係成本書都識讀,但就係吾理解.

原帖由 黃巴士 於 09-1-13 04:55 PM 發表
[quote]原帖由 JAFFMA 於 09-1-13 14:41 發表

...

JAFFMA,

我老公有一招我覺得幾好
佢同個仔去海洋公園玩, 會叫佢睇張地圖, 叫佢搵下各項設施開放時間, 年齡限制等等, 去餐廳亦會問下佢餐牌有咩選擇, 幾錢等, 去運動場打波, 會問下佢租場打各項球類活動要幾多錢, 有咩優惠咁.
佢話呢D叫做閱讀理解生活化喎.

原來我個仔唔係幾識架, 有時以為咁簡單佢應該識, 原來佢未經訓練係未得的.

[quote]原帖由 JAFFMA 於 09-1-13 17:26 發表
黃巴士 :

咁請教問吓老師點幫到佢??
或者從詞彙開始, 同佢續PART解剖.
如果唔知問題響邊, 解決唔到喎!!!

黃巴士

語文真係要浸

要閱讀理解/作文好, 課外閱讀都係其中一種方法
我個女4年級前, 中文真是好好, 還試過全級第二
但之後我改攻佢的英文(因為英文差)
依家佢多數會看英文書, 中文書好小看
又調返轉英文成績好過中文

係吾係語文, 真的無兩科可以同時間都成績好?
一定有一科差d?

但事實, 閱讀對佢地的詞彚同句子結構都有一定的幫助

越到高年級,中文會比英文越難。

英文只要識得grammar,識得多串單詞,
翻來覆去都不外乎差不多內容。

反觀中文內容卻要多得多。作文不用說,
還有寫段落大意等等要自己歸納總結嘅地方。
閱讀理解部分也不再是從文章中抄答案。

當與阿仔溫中文時,手邊一定放有一本中文詞典。
有時我哋識的詞,但不一定識得解釋。
有本無聲老師在旁,會有好大幫助。
而自己也可以通過與阿仔一齊溫習而對以前
所學到的知識溫故知新。

原帖由 JAFFMA 於 09-1-13 17:26 發表
黃巴士 :

咁你囝囝多唔多出聲講嘢呀??? 佢唔理解生字定係唔理解故事講咩??

黃巴士