用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳第三志願...田家炳..王余家潔...梁潔華..點選 ...
go

將軍澳第三志願...田家炳..王余家潔...梁潔華..點選

巧煩....真係冇乜巧選...

第一....宣基..
第二.....港澳信義會...
第三....吾知點選....因為好關鍵...

仲有大抽獎...好多得返好小位....明明收成150 人...到大抽獎得返五六十個位....第一輪可以收貢多咩...

請指教...

我同你一樣都係宣基第1, 2&3 都唔知選邊間好, may be 梁潔華or馮晴

見你選信義會, 請問信義會 & 信義會明道有咩分別, 邊間好啲?

原帖由 CATMAMAHK 於 09-1-12 13:57 發表
巧煩....真係冇乜巧選...

第一....宣基..
第二.....港澳信義會...
第三....吾知點選....因為好關鍵...

仲有大抽獎...好多得返好小位....明明收成150 人...到大抽獎得返五六十個位....第一輪可以收貢多咩...

請指 ...
以升中成績論,1. 梁潔華 2. 余家潔 3. 田家炳

馮晴放第二,可能有少少冒險,因為應該有好多人放首志願.

原帖由 sleepwell 於 09-1-12 17:10 發表
我同你一樣都係宣基第1, 2&3 都唔知選邊間好, may be 梁潔華or馮晴

見你選信義會, 請問信義會 & 信義會明道有咩分別, 邊間好啲?

兩間係同一機構....明道係新校...覺得明道比較多新移民...信義會都幾多人去到英中....

仲有多謝其他媽咪既回答.....

原帖由 sleepwell 於 09-1-12 17:10 發表

信義會 = 以前信義會上午校

信義會明道 = 以前信義會下午校
銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

但信義會明道升中成績遠遠不及澳信義會。

將馮晴放入笫二位,是浪費這個位置了,放入第一位亦未肯定入到。

原帖由 peggylee123456 於 09-1-13 10:13 發表

但信義會明道升中成績遠遠不及澳信義會。

將馮晴放入笫二位,是浪費這個位置了,放入第一位亦未肯定入到。

如馮晴唔係首選, 又唔揀馮晴第二, 咁放佢响咩位置? 完全唔放又好sai

我想知個啲一線學校..好似馮晴,黃永樹..吾擺第一根本冇可能抽到...2...3...擺落去得個擺字...貢呢啲學校要擺係啲咩位到好....放4...5...定放最後...OR...直頭吾駛放...呢樣都好煩惱....

原帖由 sleepwell 於 09-1-13 12:56 發表

如馮晴唔係首選, 又唔揀馮晴第二, 咁放佢响咩位置? 完全唔放又好sai

原帖由 CATMAMAHK 於 09-1-13 13:52 發表
我想知個啲一線學校..好似馮晴,黃永樹..吾擺第一根本冇可能抽到...2...3...擺落去得個擺字...貢呢啲學校要擺係啲咩位到好....放4...5...定放最後...OR...直頭吾駛放...呢樣都好煩惱....

...
咁你就要肯定你的心儀學校是那一間?FC 不放在第一位是沒機會,FC 是熱門,好多人排弟一位。

CATMAMAHK,

咁即係話, 好似你同我揀宣基第一嘅, 馮睛呢啲同屬一線嘅學校就唔洗揀, 2/3位揀二線, 4/5位揀三線,如此類推啦.

原帖由 CATMAMAHK 於 09-1-13 13:52 發表

...

但係啲人話應該將所有學校填晒落去....咁點呀...

原帖由 sleepwell 於 09-1-13 15:40 發表
CATMAMAHK,

咁即係話, 好似你同我揀宣基第一嘅, 馮睛呢啲同屬一線嘅學校就唔洗揀, 2/3位揀二線, 4/5位揀三線,如此類推啦.

How about TKOCPS and TKOMPS?

I just wanna raise a question?
What if you place class 2 or even 3 primary schools (less popular) within the first 10 choices, any one of them accept ya offer, will you really gonna let ya children to study?

原帖由 bonniehlchan 於 09-1-16 11:36 發表

How about TKOCPS and TKOMPS?

即係咩學校, 將軍澳天主教 &  ??

原帖由 leetong 於 09-1-16 11:49 發表
I just wanna raise a question?
What if you place class 2 or even 3 primary schools (less popular) within the first 10 choices, any one of them accept ya offer, will you really gonna let ya children to ...

咁就要睇吓你有冇私校响手, 如有又afford得起就緊係唔讀2nd/3rd class, 但如相反加上叩門又failed 2/3線都要讀, 最多出年同佢轉校