用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有叩門經驗的媽媽...
go

請問有叩門經驗的媽媽... [複製鏈接]

請問你們叩門時,學校會睇俾你們填表時的選擇? 有無唔睇? 可否提供那些無選而有成功叩門的例子?

因我已作最壞打算, 最後可能要周圍叩門. 但如跨網叩門,將form一定無填此學校(除非甲部).怎辦呢?
   0    0    0    0

有些心得可以分享.

有些學校講明要看選擇, 如各官小, 軒上, 軒下, 馬官, 農官等, 但不一定要第一志願. 咁你在甲部填表時, 第二第三志願填呢D學校(因為熱門學校無咁可能第二第三志願畀你得的, 當然, 世事無絕對, 填時要小心).

有些學校, 是乙部的第二第三志願之選, 如41網的HFCC, 12網的SFCS和SP, 咁佢地通常收到既叩門多是沒有第一志願(因如填佢地乙部第一志願一定入). 佢地對叩門生會比較FLEXIBLE. 在甲部填表時填佢地第二第三志願都有幫助(如上). 去年小女鄰班同學以34網抽第9志願, 成功叩門未填過的12網SFCS.

如果是乙部第一志願之選, 如41網MCS, 12網MPS, 除非你有特別關係, 如果唔係, 唔洗想....

原帖由 raynthia 於 09-1-11 00:18 發表
請問你們叩門時,學校會睇俾你們填表時的選擇? 有無唔睇? 可否提供那些無選而有成功叩門的例子?

因我已作最壞打算, 最後可能要周圍叩門. 但如跨網叩門,將form一定無填此學校(除非甲部).怎辦呢? ...

如果你無揀過,有d學校直情吾睇,越區哪三個位代表你會越區叩門位。

If I have chosen the school in Round 1(in another school net) but did not chose it in Round 2 (because was accepted by another DSS), will there be still a chance of "knock door"?

想問, 如果叩門, 即6月6日之後放榜果幾日啦.

咁一般幾時interview?
幾時知結果?
會唔會由6月...拖到8月先知?

等咁耐才有結果 !  是否需要先到派位那間學校註冊, 待我心儀的學校收我再轉校 ?  還是不需去註冊, 一直等.....如果真的沒其他學校收, 遲了幾星期才去派位那間學校註冊, 會否太遲呢 ?  學校還會留位給我嗎 ?  到最後真的找不到學校怎麼辦 ?  真的很擔心呢 !!

醒目開學勳章

原帖由 florence38 於 09-1-13 15:54 發表
等咁耐才有結果 !  是否需要先到派位那間學校註冊, 待我心儀的學校收我再轉校 ?  還是不需去註冊, 一直等.....如果真的沒其他學校收, 遲了幾星期才去派位那間學校註冊, 會否太遲呢 ?  學校還會留位給我嗎 ?  到最後 ...

你唔去註冊, 學校就會當你放棄, 所以除非你有私校學位o係手, 如果唔係一定要去派俾你間學校註o左冊先, 之後先去叩門. 要記住, 叩門唔一定成功o家, 有d學校會出現百幾人掙一兩個位, 都幾艱難o家~~

明白晒, 如果真的派得不理想, 都要立即去註冊先, 再慢慢試叩門.  真係唔該晒你的寶貴意見.

原帖由 Geni 於 09-1-13 23:17 發表

你唔去註冊, 學校就會當你放棄, 所以除非你有私校學位o係手, 如果唔係一定要去派俾你間學校註o左冊先, 之後先去叩門. 要記住, 叩門唔一定成功o家, 有d學校會出現百幾人掙一兩個位, 都幾艱難o家~~ ...

Do we have to send "knock door letter" and profolio when submitting the form?

Does anyone know if MCS allow for any knock door too? It seems that they will not provide forms. Is that true?

我想請教各位

甲部填一間同填三間有無影響抽乙部學校既機會架?

如果我心目中係想入跨區的某一間學校,但有機會叩跨區其他學校,又唔想乙部派得太差,因為甲部機會都係好細,起碼想係大抽獎都有一間咁上下既係手,咁我應該係甲部填一間,定係填晒三間呢?

醒目開學勳章

如果你鍾意跨區o個三間多過自己網o個間, 咁填哂都冇妨, 中o左就心想事成, 唔中就叩門o個時叫做多d誠意分. 但如果你都係鍾意自己網o個間多d o既, 就要諗清楚d, 因為點都係先抽甲再抽乙, 一個好彩(或唔好彩)甲部2nd/3rd choice有位, 咁就冇得再抽乙部o家o勒! 所以你問甲部會唔會影響乙部o既中獎機會, 只可以同你講, 多多少少都有, 視付你2nd/3rd 揀o個間學校有幾熱門o羅! 所以唔係真係好想讀就要再考慮清楚o勒!

原帖由 2002 於 09-1-15 16:11 發表
我想請教各位

甲部填一間同填三間有無影響抽乙部學校既機會架?

如果我心目中係想入跨區的某一間學校,但有機會叩跨區其他學校,又唔想乙部派得太差,因為甲部機會都係好細,起碼想係大抽獎都有一間咁上下既係手,咁我應 ...

但係我想問吓,如果註冊了的私小話你可以參加統一派位,但需要於放榜日立即通知佢o地會否讀,否則會當你放棄.

我於放榜後先去派俾你o個間學校註冊,但又想再去其他學校叩門,會唔會影響派俾你o個間學校和私小的學位呢??

明白晒

原帖由 Geni 於 09-1-15 17:37 發表
如果你鍾意跨區o個三間多過自己網o個間, 咁填哂都冇妨, 中o左就心想事成, 唔中就叩門o個時叫做多d誠意分. 但如果你都係鍾意自己網o個間多d o既, 就要諗清楚d, 因為點都係先抽甲再抽乙, 一個好彩(或唔好彩)甲部2nd/3r ...

sorry,想問清楚我有一間私校收左,
如派位不理想而叩門要等到7月先知,
咁叩門收先同註冊左間學校退學(係咪咁呀)
是否要有信去叩門好些.

叩門都係儘最後嘅努力啫. 一般學校其實都好體諒父母的苦心, 所以如果真係有認為較好的學校收咗, 只要俾封正式退學信, 派位學校都無話難為家長嘅.

不過, 講到底只係好少剩餘位 (熱門多數無, 非熱門係唔係真係比派到果間好?), 千祈唔好諗"盡地一煲" 唔註冊去博叩門, 有誠意都不代表一切. 唔好搵個細嘅學業去"較飛".

叩門係屬於非正式途徑, 你唔退學d私校或派位學校係唔知嘅. 收咗先諗啦.

原帖由 粟子頭 於 09-1-16 09:11 發表
但係我想問吓,如果註冊了的私小話你可以參加統一派位,但需要於放榜日立即通知佢o地會否讀,否則會當你放棄.

我於放榜後先去派俾你o個間學校註冊,但又想再去其他學校叩門,會唔會影響派俾你o個間學校和私小的學位呢?? ...

醒目開學勳章

制度上, 你係可以又confirm 私校又confirm派俾你o個間o既, 但情理上最好就如私校提出o既安排咁樣, o係派位出result o個日只confirm 你真係會去讀o個間, 而之後你再去其他學校扣門就係之後o既事, 扣到o既就通知之前間學校, 扣唔到o既就番confirm o左o個間學校o羅!
‹ 上一主題|下一主題