用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40區點擇呀??
go

40區點擇呀??

醒目開學勳章

大家 40 區會點填表呀?  我諗到頭都大埋.....真係傷腦筋

想問大家意見
聖多馬放係乙部第三位, 有無機會呢? 得43個位, 唔知會唔會太冒險?

你地自行時報邊間架? 如果係電腦第一揀番, 真係派唔到, 到最後叩門都會好d, 好似荔天就會睇呢d 先.

Why you like St. Thomas ?  Any special reason ?  I choose Kei Fook, also very difficult to get a seat...

原帖由 lillymarie 於 09-1-10 23:14 發表
想問大家意見
聖多馬放係乙部第三位, 有無機會呢? 得43個位, 唔知會唔會太冒險?

原帖由 ChapmanMa 於 09-1-12 23:34 發表
Why you like St. Thomas ?  Any special reason ?  I choose Kei Fook, also very difficult to get a seat...

我第一會揀協和, 第二聖安德烈, 但第三就未決定到邊間. 聖多馬睇落都唔差, 2010年又有新校舍, 只是放在第三唔知機會如何.
你呢? 你點排呀?

Did you choose Maryknoll Fathers? It is also in net 40 right?

What do you think of the school? Pls give comments.

Chapmanm
點解選基福?

我甲部仲想選跨區,好唔好呢?
乙部我選協和第一.

有無人可以講講不同學校?我記得好耐之前有個post但現在找不到.
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

大家點睇茘天, 瑪利諾神父 同 聖紀文呢?

基福, 聖紀文, 荔天, 瑪利諾神父
以上呢4間好似好受歡迎, 唔知如果放係第二仲有無機會派中呢?

原帖由 lillymarie 於 09-1-13 11:16 發表
基福, 聖紀文, 荔天, 瑪利諾神父
以上呢4間好似好受歡迎, 唔知如果放係第二仲有無機會派中呢?

講明呀, 聖紀文好辛苦架! 我自行選佢, 佢叫左d第一次選佢既家長去聽簡介, 仲話自行+乙1選佢, 叩門先優先考慮。
但果日佢地都話我知, 一年六次考試, 六年級考75名以上就可以入band 1 英中。
大家good luck!

原帖由 silvia_ng 於 09-1-13 13:55 發表

講明呀, 聖紀文好辛苦架! 我自行選佢, 佢叫左d第一次選佢既家長去聽簡介, 仲話自行+乙1選佢, 叩門先優先考慮。
但果日佢地都話我知, 一年六次考試, 六年級考75名以上就可以入band 1 英中。
大家good luck! ...

我都聽過幼稚園老師講, 聖紀文好深呢.
咁你會唔會繼續揀佢呀?

荔天, 基福,聖紀文和瑪小,如果不填第1位,就不要填第2位,因為這些學校都是學生多過學位,否則連2nd choice 都無。

有無人試過第二志願派去愛德呢?

醒目開學勳章

我係第一輪自行分配學位個時就擇荔天, 不過得 15 分, 入唔到, 所以今次 A1 & B1 我都會擇番呢間, 跟住應該就會係開平, 協和, 瑪小, 愛德, 善導.....去到中間個D排名, 又唔知點填, 就會由最尾開始排番上去, 李鄭屋官立, 白田天主教..... 真係好傷腦筋

原帖由 lillymarie 於 09-1-13 14:03 發表

我都聽過幼稚園老師講, 聖紀文好深呢.
咁你會唔會繼續揀佢呀?

小兒考到間直資, 放棄左大抽獎了。
我只知數學教早半年。

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-1-13 16:57 發表
我係第一輪自行分配學位個時就擇荔天, 不過得 15 分, 入唔到, 所以今次 A1 & B1 我都會擇番呢間, 跟住應該就會係開平, 協和, 瑪小, 愛德, 善導.....去到中間個D排名, 又唔知點填, 就會由最尾開始排番上去, 李鄭屋官 ...

比個tips你, 我個人覺得最尾果間一定係深水步街坊福利會

我係第一輪自行分配學位個時就擇荔天, 不過得 15 分, 入唔到, 所以今次 A1 & B1 我都會擇番呢間, 跟住應該就會係開平, 協和, 瑪小, 愛德, 善導.....去到中間個D排名, 又唔知點填, 就會由最尾開始排番上去, 李鄭屋官 ...

你的意思係咪放瑪小係第四?
瑪小好hit喎, 咁會唔會哂咗第四志願的機會?

I choose Kei Fook because it is closed to my house.  Also, I like SKH as my son's kindergarten is also under SKH group.  They have the same education concept.  2nd choice will choose St Andrew, 3rd choice may be St. Clement or 宣小 / 嘉靈 /  善道.

原帖由 ec822 於 09-1-13 10:36 發表
Chapmanm
點解選基福?

我甲部仲想選跨區,好唔好呢?
乙部我選協和第一.

有無人可以講講不同學校?我記得好耐之前有個post但現在找不到.

嵐嵐mami,

你第一輪同第二輪都揀荔天, 真係touch wood入唔到, 叩門機會都大. 因為我知佢地會睇叩門既學生, 第一, 二輪有無揀佢地.

祝你地派心水學校啊~~~

根據荔天的校務報告,上年有130叩門,接見66人,但沒有指出叩門位是多少,只寫出全級170人,由於150人是派位入(根據政府資料),這樣應該有20個叩門位。