用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 P1 考普通話一問
go

P1 考普通話一問

請問P1 考普通話有無範圍紙呢?

因為我見張通告係寫住考(1-7, 9)課

咁多課點溫呀! 我地既小朋友又唔係係普通話環境下成長, 真係好難要佢地識讀晒喎!

請問有經驗既媽媽可否幫吓我!

原帖由 loklok0104 於 09-1-13 17:47 發表
請問P1 考普通話有無範圍紙呢?

因為我見張通告係寫住考(1-7, 9)課

咁多課點溫呀! 我地既小朋友又唔係係普通話環境下成長, 真係好難要佢地識讀晒喎!

請問有經驗既媽媽可否幫吓我! ...

loklok0104,
老師有沒有派過口語說話練習工作紙(是貼在課本首頁)呢?
當年,老師會叫讀一些課文詞語和工作紙上的句子。我仔仔說記得當年老師還問他一道問題-你的班主任是誰?
以往,我每年也會買讀本CD,一到考試便晚晚播放溫習,小朋友很快便掌握得到了。

原帖由 csk家長jj 於 09-1-13 18:49 發表

loklok0104,
老師有沒有派過口語說話練習工作紙(是貼在課本首頁)呢?
當年,老師會叫讀一些課文詞語和工作紙上的句子。我仔仔說記得當年老師還問他一道問題-你的班主任是誰?
以往,我每年也會買讀本CD,一到考試便晚晚 ...

csk家長jj,

真係唔該晒你呀, 多謝你既幫忙, 等我今晚返去睇吓有無張咁既紙先, 因為小朋友P1都好似仲係一舊雲咁, 如問佢, 佢只會答我"我唔知喎", 真激C人!

希望我仲來得切溫啦, 我都唔知佢地考左咩!

但係亞仔今日考左, 佢話係讀全課, 我根本都無時間同佢溫, 再講.......其實要佢地識讀晒咁多課真係好難, 結果佢話得幾分

原帖由 loklok0104 於 09-1-15 14:06 發表
但係亞仔今日考左, 佢話係讀全課, 我根本都無時間同佢溫, 再講.......其實要佢地識讀晒咁多課真係好難, 結果佢話得幾分

唔好喊 la!下次再努力做多dd準備吧!以往我囝囝只是靠隻CD來過關的,但現在高年級還要考拼音,所以唯有返普通話班。mouth:" />

原帖由 loklok0104 於 09-1-15 14:06 發表

係la 唔 好喊! CSK 計名次好似唔計國語。唔知係咪?忘記

上年每教完一課,老師都叫仔仔返來讀一次我聽,會好D。

下次俾心機,拿進步大獎。我仔學期尾升 左一半拿獎。衰仔仲話學期中5好發力,學期尾就有獎。

回覆 # 的文章

其實,細路仔每日返屋企都要溫習,並不是考試前才開始,咁多科目點溫呢?大人都難,何況細路仔添。