用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院啲英文係咪好差??
go

培僑書院啲英文係咪好差?? [複製鏈接]

擒日去咗阿女既幼稚園分享咗升小一既事情, 有個家長話驚培僑既英文唔好, 又話呢間小學有7成都係用國語上堂其他個3成先係英上堂是否是事實呢 ??
   0    0    0    0
Ah B

no la.  i think english no. 1

原帖由 BB6392 於 09-1-13 17:25 發表
擒日去咗阿女既幼稚園分享咗升小一既事情, 有個家長話驚培僑既英文唔好, 又話呢間小學有7成都係用國語上堂其他個3成先係英上堂是否是事實呢 ?? ...

差????? 好多人想入TIN 啦 ---> 培僑書院 (沙田)

培僑小學 (小西灣) 就唔知英文好唔好!

醒目開學勳章

原帖由 gordon12 於 09-1-13 21:16 發表

差????? 好多人想入TIN 啦 ---> 培僑書院 (沙田)

培僑小學 (小西灣) 就唔知英文好唔好!

不知道跟其他小學比較會否好與不好,但囝囝現在一年級,可以讀完整本Oxford Reading Tree Stage 9 的書,然後寫出大半張4紙的讀後感.可以單讀跟我法籍老闆交談而不膽怯,還跟老闆的兒子做了好朋友,經常一起玩而沒有語言障礙.

原帖由 luckymother 於 09-1-13 21:47 發表

不知道跟其他小學比較會否好與不好,但囝囝現在一年級,可以讀完整本Oxford Reading Tree Stage 9 的書,然後寫出大半張4紙的讀後感.可以單讀跟我法籍老闆交談而不膽怯,還跟老闆的兒子做了好朋友,經常一起玩而沒有語 ...

wa , very good

原帖由 luckymother 於 09-1-13 21:47 發表

不知道跟其他小學比較會否好與不好,但囝囝現在一年級,可以讀完整本Oxford Reading Tree Stage 9 的書,然後寫出大半張4紙的讀後感.可以單讀跟我法籍老闆交談而不膽怯,還跟老闆的兒子做了好朋友,經常一起玩而沒有語 ...

小一才過了幾個月就有這驕人成績,功勞應歸於幼稚園、家長、菲傭姐姐,還是小學呢?

根據學校及校長資料, 40% Eng related learning; 40% Chi related learning; & 20% Math related learning. 而通識科則貫穿其中. 我唔記得數學用什麼語言, 好似低年級用中文, 到高年級逐漸加入英文???, 即使Chi + Math都係用中文, 即60%以中文及40%用英文教.

另外, 校長說, 以直資來計, 他們有9位net, 比例算很高. 總結培僑書院比我的印象, 英文不會太差...

原帖由 BB6392 於 09-1-13 05:25 PM 發表
擒日去咗阿女既幼稚園分享咗升小一既事情, 有個家長話驚培僑既英文唔好, 又話呢間小學有7成都係用國語上堂其他個3成先係英上堂是否是事實呢 ?? ...

我的女兒明年都會入培僑小一。其實入培僑是我朋友推介,她說女兒讀得好快樂,英文都唔錯,普通話尤其好。
依家見到有其他家長都讚,信心都大d。anyway,唔揀都揀了,不如比d信心學校,比d信心自己,同時比d信心小朋友,比她專心、開心地開始新學習階段仲好!

但你仔而家先P1,1st term都未過,應該唔係培僑train出黎lor,不如你分享下如何自小培育佢d英文呀﹖

其實觀察很多幼稚園生甚至小學低年班生. 很多語言方面好的. 大部份由在家未上學前父母已經以英文作主要溝通, 照顧他們的人也用英文, 外出又上英文班等, 之後再選擇以英文好的學校. 不是一進學校便能變成好. 學校只是再提供更多的機會去接觸. 將這樣東西伸延開去. 好好保持.

當日佢哋open-day聽佢哋學生presentation, 都ok 幾好啦! 我都學得佢哋做得好好。其實我囝都係今年9月入學, 相反我怕他追不上進度, 所以我都想請教大家我是否要而家"谷"佢普通話同英文呢?

普通話唔駛谷架...佢地好快會自己學識
一d都唔駛谷
英文就要少"谷",因為培僑普通話係強好多..相對英文

原帖由 BBMHM 於 09-1-14 14:10 發表
當日佢哋open-day聽佢哋學生presentation, 都ok 幾好啦! 我都學得佢哋做得好好。其實我囝都係今年9月入學, 相反我怕他追不上進度, 所以我都想請教大家我是否要而家"谷"佢普通話同英文呢? ...

睇完咁多位既意見我都放心啲因為已經交咗留位費, 希望佢讀得開心啲啦
Ah B

睇完咁多位既意見我都放心啲因為已經交咗留位費, 希望佢讀得開心啲啦
Ah B

原帖由 BB6392 於 09-1-15 14:58 發表

恭喜你有仔仔有這一開好學校。

醒目開學勳章

原帖由 somedo 於 09-1-14 10:13 發表

但你仔而家先P1,1st term都未過,應該唔係培僑train出黎lor,不如你分享下如何自小培育佢d英文呀﹖

其實是囝囝兩歲時,我安排他入讀國際班,是NET老師,到低班時就轉讀全日班,上午是本地班,主要是讓他開始寫中文字,因為如果一直讀國際班,在銜接小一中文課時會辛苦一點,下午依然是國際班,在家時,爸爸會跟囝囝說廣東話,我就會跟他說英文,所以囝囝從小對英語不會有抗拒,跟外籍人士交談都算流暢.但在讀寫方面就小一點練習,只是平時我會跟他玩串字咭遊戲,跟他一起查字典,所以他現在認識很多英文生字, 大約有800字.
但想一提的是,囝囝入了培僑,由於每天都要讀一本英文書,和寫作英文,開始時我要讀給他聽,他寫的都是很簡單的句子,但漸漸地,他可以自己閱讀,而且越來越有興趣,每星期都要從圖書館借來十多本英文書給他看,另外還買了一些系列式的英文書回家,如ORT, OST 和 Magic School Bus等.寫作亦多了複雜的句子,如用上Nevertheless, Eventhough 等字眼.所以個人認為讓孩子有機會自由發揮地看和寫是最重要的,比強記文法和串法更有效.日子久了,技巧自然會建立起來.不過這純屬個人想法而已.

-wrong msg, deleted-

‹ 上一主題|下一主題