用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我乜都唔識,請大家幫忙
go

我乜都唔識,請大家幫忙

我姨生仔今年k3準備升小一
咁岩佢父母要分開,佢媽媽即我家姐走左去不知所縱
佢爸爸經常返大6工作,所以我而家要幫姨生仔處理一切事務包括升小一問題。

想問各位:
我姨生仔第一輪收生失敗左,而家等攪珠,咁....而家我係米要填攪珠form呀? 邊到拎張form呀?

電視廣告話13/1之前應該收到教統局既信,我地仲未收到呀,係咩信黎架

幾時交form呀? 交去邊呢

幾時公報攪珠結果呀

唉,我乜都唔識架,

醒目開學勳章

原帖由 松松 於 09-1-13 23:20 發表
我姨生女今年k3準備升小一
佢爸爸經常返大6工作,所以我而家要幫姨生女處理一切事務包括升小一問題。

想問各位:
我姨生女第一輪收生失敗左,而家等攪珠,咁....而家我係米 ...

教統局上個星期寄o左信俾所有今年申請小一o既家長, 入面有一封有申請編號, 姓名, 所屬校網同你o個區o左派位中心, 一張你o個區學校名單, 同一張sample form. 如果你冇見過, 就一定要打去派位中心問問, 你o既申請編號就o係你上次填自行o個張form上面. 今個星期六至星期日要去指定o既派位中心填form. 6/6 有結果.

教育局學位分配組:

地址:
香港灣仔皇后大道東二六九號呂祺教育服務中心二字樓
電話:
2832 7610(港島)
2832 7620(九龍)
2832 7635(新界西及離島)
2832 7659(新界東及荃灣)
2832 7700/2832 7740(一般查詢)
24小時自動電話查詢系統:2891 0088
網址:www.edb.gov.hk

《申請二○○九年九月小一入學》單張
http://www.edb.gov.hk/FileManage ... 0lft%202009%20c.pdf

常問問題
http://www.edb.gov.hk/FileManage ... se%20chi%202009.pdf

我知道part A是填自已個區學校
咁請問part B是填邊區的呀

唔該

原帖由 松松 於 09-1-14 01:12 發表

唔該

應該是:

part A : 可在全香港的學校選最多三間

part B : 可在本區的學校選最多三十間

不如妳講妳住邊一區,等其他家長可以多給妳選校意見.

原帖由 松松 於 09-1-14 01:12 發表

唔該

統一派位模擬簡例
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/poacantonca.rm

姨生住41網, 男
幼稚園也在41網
我點填好呢
原帖由 jcctiu 於 09-1-14 01:32 發表

應該是:

part A : 可在全香港的學校選最多三間

part B : 可在本區的學校選最多三十間

不如妳講妳住邊一區,等其他家長可以多給妳選校意見.

You should discuss with your nephew's kindergarten teachers and principal to see if they can give you any advice because they should have better understanding on the ability and character of your nephew.  Indeed, there are a lot of considerations when you fill out the form.

原帖由 松松 於 09-1-14 11:39 發表
姨生住41網, 男
幼稚園也在41網
我點填好呢

仲未收到信,快D打去教統局, 如果唔係17,18號點去填表呀!!

打左去,只remind我帶d咩去、去邊到填表

原帖由 cecilia001 於 09-1-14 11:56 發表

仲未收到信,快D打去教統局, 如果唔係17,18號點去填表呀!!

快快走去問幼稚園老師.

原帖由 松松 於 09-1-13 23:20 發表
我姨生仔今年k3準備升小一
佢爸爸經常返大6工作,所以我而家要幫姨生仔處理一切事務包括升小一問題。

想問各位:
我姨生仔第一輪收生失敗左,而家等攪珠,咁....而家我係米 ...
~easybring~

見過了,佢地講d野我1早了解,因為我都幾了解姨生既能力、性格。知但係10時間要我去睇邊間小學打邊間,我真係1頭霧水,仲要我揀1, 2, 3, 4............
希望大家教下我點填最好
有咩策略

唔該晒

原帖由 AliJasEd 於 09-1-14 11:49 發表
You should discuss with your nephew's kindergarten teachers and principal to see if they can give you any advice because they should have better understanding on the ability and character of your neph ...

醒目開學勳章

咁你自行o個時揀o左邊間呀? 你姨生仔性格係點呢? 好動/好靜? 可唔可以自己溫習同做功課? 讀緊邊間幼稚園? 睇o下大家幫唔幫到你?

我都真係有d替你苦惱~~

41網男仔首選"喇沙"(bk 人叫 "LS"), 只有男仔, 有84個位, 但估計9成男生會選第一, 有中學(但唔知是否100%直升中學)

"拔萃"(bk 人稱"舊拔") 又係熱門, 如果放第2, 應該冇咩機會, 得27個位. 你要從 LS 與 舊拔, 選一間放第一.

之後第二/第三位要搵d冇咁熱門, 否則去左大西洋.

~easybring~

姨生自行o個時揀o左LS,性格活潑好動,可以短時間自己溫習同做功課,之後要督下佢,佢又可以繼續。佢係讀國際班,老師/成績表話佢英文very good, 中文excellent
整体成績算好
點揀好呢
唔該

原帖由 Geni 於 09-1-14 12:39 發表
咁你自行o個時揀o左邊間呀? 你姨生仔性格係點呢? 好動/好靜? 可唔可以自己溫習同做功課? 讀緊邊間幼稚園? 睇o下大家幫唔幫到你?

我都真係有d替你苦惱~~ ...

我正正煩緊填2,3

原帖由 easybring 於 09-1-14 12:43 發表
41網男仔首選"喇沙"(bk 人叫 "LS"), 只有男仔, 有84個位, 但估計9成男生會選第一, 有中學(但唔知是否100%直升中學)

"拔萃"(bk 人稱"舊拔") 又係熱門, 如果放第2, 應該冇咩機會, 得27個位. 你要從 LS 與 舊拔, 選一 ...

咁, 你同大家都一樣. 對其他學校都係有d估估.  第一就算最熱門既搏一搏.

原帖由 松松 於 09-1-14 12:57 發表
我正正煩緊填2,3mouth:" />
~easybring~

我完全冇頭緒tim

原帖由 easybring 於 09-1-14 13:03 發表
咁, 你同大家都一樣. 對其他學校都係有d估估.  第一就算最熱門既搏一搏.

我會將LS放第一位, (因舊拔太少位啦) 反正係大抽獎, 大家機會均等.  41網男仔其實無咩選擇, 其他較多人提及及出名既有九龍塘官立小學, 同埋華德下午校 (09年有新校舍, 將轉全日制).  你可以去各學校既topic 睇下資料再選擇

p.s.  我都係41網既, 依家亞仔讀小一啦, 上年我排ls 第一, 不過唔好彩, 派左去第四位, 最終讀私校

原帖由 松松 於 09-1-14 13:08 發表
我完全冇頭緒tim

我的確好苦惱
多謝你,你真有心
原帖由 Geni 於 09-1-14 12:39 發表

我都真係有d替你苦惱~~ ...