用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急 :請賜教 SSGC or BPS
go

急 :請賜教 SSGC or BPS

請問, 是否 BPS 好些 ?

急: 因19/1是Deadline了 !

因我有朋友 不選 BPS, 要選 SSGC ! 而她的女兒應很大
機會 能入 BPS 的.

BPS 好d。

原帖由 Maisie 於 09-1-13 11:58 發表

因我有朋友 不選 BPS, 要選 SSGC ! 而她的女兒應很大

tigerlo,

多謝你的意見!

Maisie : )

有冇人覺得 SSGC 好些呢?

Not much different.

BPS 好d。

原帖由 Maisie 於 09-1-13 21:55 發表
有冇人覺得 SSGC 好些呢?

BPS是全 band 1, SSGC 有band 2學生(因有小學部的band 2升上), 但我會揀 SSGC.

我見你係另一個topic 問 SMC, 如果你有比較 SSGC 同 SMC 小學部的英文, 我"個人覺得"SSGC 的程度高好多 , 所以SSGC的 band 2 英文底都唔會差. 學校好好教. 氣氛又好.     相比 BPS  , 雖說全band1, 但band 1 生可代表高分, 但真係唔代表個個良好英語應用能力. 所以揀 SSGC 一 d 都唔出奇.

.

原帖由 Maisie 於 09-1-13 11:58 發表

多謝大家的回應!

mamimummy :

點解妳會講 SSGC 英語底會好些呢? 可否講多少少?

Maisie

我只是比較兩間小學的教材, notes, test paper, "個人""只是個人"比較欣賞SSGPS的方向. 所以課餘我女都會參考SSGPS的worksheet.
BTW, 這3間都會係我女的其中目標, 其餘兩間中學都好好, 這只是比較之下的個人感覺.

.

原帖由 Maisie 於 09-1-14 08:26 發表
多謝大家的回應!

mamimummy :

點解妳會講 SSGC 英語底會好些呢? 可否講多少少?

Maisie