用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 終於考完試!
go

終於考完試!

亞仔升小一之後,我壓力大好多,又擔心功課做唔好,又擔心成績唔好,亞仔讀書,幾乎我都一起讀,大家有冇同感?

原帖由 CCHmama 於 09-1-14 09:08 發表
亞仔升小一之後,我壓力大好多,又擔心功課做唔好,又擔心成績唔好,亞仔讀書,幾乎我都一起讀,大家有冇同感?

小一已經甘, 幾時捱到小五呈分?

原帖由 CCHmama 於 09-1-14 09:08 發表

Feeling exactly the same, I have experienced this for almost six years. Hope my son can get independent after entering secondary level.

我都有覺得好似自己考試一樣,好彩阿囡都ok同自覺,所以我無kum辛苦,希望佢keep到成績中上我就好開心

小一有老師讀卷都好d, 小二唔知點算.

原帖由 happy168 於 09-1-14 10:59 發表
最慘係佢哋好似仲未知道咩叫考試, 真係"皇帝唔急, 太監急" :

冇錯呀,佢真係唔知咩叫考試錦,激死~~

點解我地小個時唔係咁呢!
我地都無阿媽陪,因阿媽唔識字, 都係一路自己攪點.
而家D小朋友係我地太緊張定太保護或者係咩原因佢地唔會知要負小小讀書的責任呢.

原帖由 991129 於 09-1-14 16:22 發表
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原帖由 d2343130 於 09-1-14 16:57 發表
點解我地小個時唔係咁呢!
我地都無阿媽陪,因阿媽唔識字, 都係一路自己攪點.
而家D小朋友係我地太緊張定太保護或者係咩原因佢地唔會知要負小小讀書的責任呢.

...

認同, 雖然我細個阿媽都有跟下功課, 但大部份都係靠自己, 自動自覺.
阿仔剛考完試, 我都好似打完仗, 我阿媽仲話我似考試多個我個仔.....

亞囝昨天考完試, 我當堂輕鬆晒, 佢完全唔當考試係考試, 一叫佢溫書, 佢就叫苦連天, 好怪我唔比佢睇電視 , 好痛苦終於捱過, 今日對了數學卷, 都有9字頭, 真係還得神落。

簡直係我自己都鬆曬

升小一後, 我都覺得壓力大好多, 太多功課, 測驗, 考試 ...

又擔心成績唔好, 又擔心逼小朋友令關係惡化, 佢讀書, 我又要一起讀; 佢發火, 我又發火 ... 哎 !

咁多科, 我都最怕考常識.

原帖由 anixon 於 09-1-15 08:02 發表
升小一後, 我都覺得壓力大好多, 太多功課, 測驗, 考試 ...

又擔心成績唔好, 又擔心逼小朋友令關係惡化, 佢讀書, 我又要一起讀; 佢發火, 我又發火 ... 哎 !

咁多科, 我都最怕考常識. ...

我反而甘多科, 覺得最易攪係常識, 因為真係溫書, 高分吾難拿

數學, 看臨場表現, careless 會失分

中文英文, 還要看listening, oral, ge, 作文, 閱讀理解, 太難控制啦

仔仔小一時, 我都好似大家咁, 自己都好大壓力, 不過今年小二, 又覺得輕鬆返d.

回想舊年, 其實仔仔同我都一樣, 唔知點溫唔知點考, 好似無從入手, 又或者好似用國語上中文堂, 真係只只字都唔識, 成篇幾句讀成粒鐘, 不過今年好明顯, 可能2/3頁一課書, 仔仔只係得幾個字唔識, 真係易教好多; 今年第一次大測, 我放手叫佢自己溫習, 只係幫佢溫英文, 出黎成績ok.

所以大家唔駛太緊張. ^_*

你們所講的 , 我都好有同感 , 可能與幼稚園的學習態度不同 , 所以一上咗小一之後 , 小朋友又要適應 , 家長又擔心佢跟唔切真辛苦 , 但讀了半個學期 , 現在我體會到最緊要平時真係要溫書, 因為到了考試真係唔夠時間咁溫.

我今年岩岩加入, 阿仔今年小一.

星期二考最後一日. 成一個月後先派成績表, 但卷已經派左大部份, 估唔到咁快架喎.

囡囡考埋今日咋, 咁又過左上學期了