用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 到依家都無學校收,你會點呀?
go

到依家都無學校收,你會點呀? [複製鏈接]

無一間收我個女, 唔知點好,唸住等下年做大女
   0    0    0    0

purplehouse你好, 請問你個女有幾大? 報了幾多間?

遲d可能有通知, 因為好多家長都留左幾間, 到時只讀一間,一定有位多. 唔使太擔心.
原帖由 JC媽 於 09-1-13 23:39 發表
purplehouse你好, 請問你個女有幾大? 報了幾多間?

醒目開學勳章 王國長老

有心想入既, 寫信/打電話去叩門啦, 講真, 邊間學校唔駛call waitlist架, 問題係call唔call你架姐, 你唔做, 咪繼續排後面lor, 你有寫信, 起碼有個希望人地會覺得你有誠意, 到時有位都call你
努力啦
原帖由 purplehouse 於 09-1-13 10:57 PM 發表
無一間收我個女, 唔知點好,唸住等下年做大女

Don't be sad.  Make a detailed observation on your child, if she is normal, do as Charlotte_mom said, she always give practical and useful advices.

If there is anything that worries you, like 發展遲緩, call the maternal & child health centre or any private practitioner and see if follow-up is needed.

醒目開學勳章 王國長老

咪客氣啦, 經驗之談姐.........我女幼稚園同小學都係waitlist入架, 我點會唔明丫
係呀, 面皮係要厚d架喇, 不過盡左人事, 得就當然最好, 唔得都起碼心安理得lor
原帖由 Jen2008 於 09-1-14 02:51 PM 發表
Don't be sad.  Make a detailed observation on your child, if she is normal, do as Charlotte_mom said, she always give practical and useful advices.

If there is anything that worries you, like 發展遲 ...

回覆 # 的文章

你都不要擔心呀,每間學校都有後備啦,總會有間收到你啦,加油。

迦南, 啟思, 約克呢?

我個女剛剛兩歲,佢一啲問題都無, 正常一個小朋友, 我都知有後備位,但見三間都係reject, 不是 waiting list,已經寫了求位信,但我問過機會好微,因為有好多waiting list等緊, 未必輪到我!!naughty:

which 3 schools you have applied ah?

And where do you live?

原帖由 purplehouse 於 09-1-14 17:23 發表
我個女剛剛兩歲,佢一啲問題都無, 正常一個小朋友, 我都知有後備位,但見三間都係reject, 不是 waiting list,已經寫了求位信,但我問過機會好微,因為有好多waiting list等緊, 未必輪到我!!naughty: ...
:-D

原帖由 Charlotte_mom 於 09-1-14 12:05 發表
有心想入既, 寫信/打電話去叩門啦, 講真, 邊間學校唔駛call waitlist架, 問題係call唔call你架姐, 你唔做, 咪繼續排後面lor, 你有寫信, 起碼有個希望人地會覺得你有誠意, 到時有位都call你
努力啦
...

"mug" 寫信真係有用的嗎? 唔係按面試表現排位嗎?

醒目開學勳章 王國長老

當然學校都想收最醒的, 不過同時, 亦想收d真係想入的(父母願意配合學校辦學理念)
當初我都覺得"辦咩學理念丫, 個個都係搵間好架啦"而家幫仔女搵過學校, 認識多了, 原來學校真係有好多款的, 咩叫"最好"原來亦有唔同解釋, 所以學校亦想揀d家庭願意作出配合, 而唔係因為"出名/人地話好"
叩門就係父母show誠意既時候, 家長究竟有幾認識間學校, 點解覺得自己小朋友適合, 就睇呢個時機喇
我唔肯定係咪間間學校都睇呢d"誠意分", but it worked for me!
原帖由 LovelyBB06 於 09-1-14 05:43 PM 發表

"mug" 寫信真係有用的嗎? 唔係按面試表現排位嗎?

試吓又一村,德貞,約克啦!

下年做大女

You can try KLN Tong Funful.

2 個提議:
1)Since that yr child just 2yrs old, you can try the N1 class. School accept 2yrs child, so you can get a seat sooner. 即係插班下學期. 而K1多數會收番N班學生. 讀多1/2年書對個小朋友都好!
2)屋企附近找一間做Backup,成功機會高,我有問過九龍城區最少2間,即in即入,即比留位費! 每區都有幼稚園!
加油!

你可以在三月再打電話去學校問(你喜歡個d學校), 因為到時d學校要求家長做校服, d家長就要決定, 到時你再打電話去問, 應該有位的.
另外就係如果到了三月你喜歡的學校都真的沒有位, 你可以再隨意找一間學校, 今年9月再報你喜歡的學校做"大女".
‹ 上一主題|下一主題