用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一抽籤甲部應該填網內定搏吓網外好呢? ...
go

小一抽籤甲部應該填網內定搏吓網外好呢?

各位,

我網內得8間比我揀, 宜家煩緊甲部2,3應否寫網外?
(甲,乙第一會填番自己心儀網內小學)

希望你地可以比吓意見啦..THX!

醒目開學勳章

甲部位只佔總收生人數5%, 即係如果間學校明年開5班, 每班30人, 都係得(5x30)x5% = 8個位. 全香港所有申請人都可以揀佢. 除非o個間學校真係好冷門, 如果唔係甲部2同3中o既機會根本就等如0. 其實如果你有心水o既, 填o左都冇壞, 不過如果諗住試o下中唔中就唔駛諗o勒, 反而可能第時(touch wood)要叩門o既話就有用o羅!

如果網外果間你無咁想入咁就不如唔好填, 但如果是但一間你都想入, 咁你就填晒

原帖由 Mabby 於 09-1-14 13:08 發表
各位,

原帖由 Mabby 於 09-1-14 13:08 發表
各位,

如果, 甲部無心水好填, 就吾好填

因為當你, 甲部第一選擇抽吾到時, 其他人還係樹抽緊甲部第二, 第三選擇時, 你已經可以抽乙部第一選擇, 所以無心水無謂填

好似不是啊, 甲乙兩部是分開進行, 即是抽完甲部才抽乙部, 不是同步進行喎。
原帖由 hinhinmummy 於 09-1-14 14:59 發表

如果, 甲部無心水好填, 就吾好填

因為當你, 甲部第一選擇抽吾到時, 其他人還係樹抽緊甲部第二, 第三選擇時, 你已經可以抽乙部第一選擇, 所以無心水無謂填 ...

醒目開學勳章

原帖由 cwaisum 於 09-1-14 15:20 發表
好似不是啊, 甲乙兩部是分開進行, 即是抽完甲部才抽乙部, 不是同步進行喎。

無錯, 全世界抽完甲部先開始乙部o家!

原帖由 cwaisum 於 09-1-14 15:20 發表

You are Right

係咩, 我係甘聽人講咋............

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-14 15:40 發表

不過呢句 "甲部(2 &3) 無心水好填, 就吾好填" 啱架.

一個好彩(唔好彩), 中咗甲部 2 or 3 choice, 咁就無得去乙部抽架啦.

唔該晒你意見.

原帖由 Geni 於 09-1-14 14:16 發表
甲部位只佔總收生人數5%, 即係如果間學校明年開5班, 每班30人, 都係得(5x30)x5% = 8個位. 全香港所有申請人都可以揀佢. 除非o個間學校真係好冷門, 如果唔係甲部2同3中o既機會根本就等如0. 其實如果你有心水o既, 填o ...

多謝咁多位意見! 對於無咩抽獎運嘅我真係好驚. 好似第一輪自行分配咁吖, 明明優先取錄有宗教分, 父母曾任職該校等嘅學生. 我身邊d朋友就偏偏同我一樣都無呢d分(得最basic 15分), 仲要間學校晌該區都算有競爭, 都收咗佢, 而自己果區就無收. 唔太明呢d收生基制係點囉..
表面好似好公開好有原則, 其實就唔夠清晰. 而家要挨到呢轉再搏一鋪, 仲要挨多半年...好慘呀!

仲有, 又話2003年出生率最低, 應該有大把學位, 唔洗爭得咁激烈, 點知今年"自行" 結果強差人意....

叫我地呢d家長點打算好吖..

原帖由 hinhinmummy 於 09-1-14 15:40 發表