用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 有人打算等小朋友足五歲自修考劍英starter 嗎 ?? 分享下 ...
go

有人打算等小朋友足五歲自修考劍英starter 嗎 ?? 分享下點教 [複製鏈接]

我仔仔現在四歲半, 打算足五歲試下自己報考劍英starter, 有家長打算這樣做嗎?? 有沒有過來人試過 ??
想係度大家分享下點樣教小朋友應考這個試, 因為個人覺得為了這個試去讀出面的英文course 沒有太大意思, 只想從考試中看看平日教小朋友的英文情況
我暫時剛開始跟仔仔看voca list 的voca, 跟主題看, 要他全部讀一 次, 以及能夠認讀. 跟他玩一個剪貼遊戲, 即圖和字分開, 然後要match with.
暫時最大問題是串字, 四歲多要串字真的有點難, 我又不想硬要他每天串多少字, 而且數量真是太多. 有沒有媽咪有好策略
最近跟他做了一份starter 練習, 發現他真的全部識做 (串字例外), 認圖tick/cross, 以及看圖yes/no部份全對, 而問答部份, 他懂得自己看問題, 但寫不出 (也是串字問題), 只有串字部份做不到.
想在這裏大家分享下在家train 劍英策略, 有人可以分享嗎 ?
   0    0    0    0

as I know, there is an age restriction for taking the exam. (Not less than 5)

其實英文串字好容易,我個女4歲已經串到6百幾個字,宜家5歲已經串過千字,平時同佢睇書時串,要佢串的字會寫低本簿到,要佢自己串左佢,得閒我會拎出黎問下佢,佢本簿已經寫左50幾頁(每頁有30多個字),英文最易教,中文就難D.

BBR,

小朋友幾大可以教佢串字呀?  不過我女女仲未識26個字母.

原帖由 BBR 於 09-1-14 15:47 發表
其實英文串字好容易,我個女4歲已經串到6百幾個字,宜家5歲已經串過千字,平時同佢睇書時串,要佢串的字會寫低本簿到,要佢自己串左佢,得閒我會拎出黎問下佢,佢本簿已經寫左50幾頁(每頁有30多個字),英文最易教,中文就難D. ...
‹ 上一主題|下一主題