用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 懷疑優資 (2歲8個月)
go

懷疑優資 (2歲8個月)

醒目開學勳章

我响BB16-18mth 時都有咁嘅疑問.. 好怕自己浪費咗佢..
e+~作為一個早教信徒, 我覺得幼兒係無天才, 只有家人俾咗幾多佢! 你教幾多, 佢會吸幾多! 呢d唔係天才, 呢d係小朋友嘅天性!
亦都証明媽媽你好俾心機教佢!

看多一点關於早教嘅書可以幫到你!

我BB 21mth, 幾個月前已經認到超過100個英文生字.. 數數.. Sun to Sat 啱啱識.. 我已經唔覺得係奇事, 雖然街上不停有人問: 讀緊書喇?  
平常心~ 輕鬆愉快咁去教啦!

醒目開學勳章

原帖由 kerkermui 於 09-1-8 18:09 發表
我响BB16-18mth 時都有咁嘅疑問.. 好怕自己浪費咗佢..
e+~作為一個早教信徒, 我覺得幼兒係無天才, 只有家人俾咗幾多佢! 你教幾多, 佢會吸幾多! 呢d唔係天才, 呢d係小朋友嘅天性!

看多 ...

我仔仔22個月都識讀好多英文字,認動物同顏色都好ok!我從無覺得佢係天才,因為我真係好俾心機教佢,係街見到乜野都會教佢。

agree! nothing special. 平常心!!

醒目開學勳章

我有上playgroup.. 經常帶佢行公園, 就係行咗4季喇! 所以見到佢識winter, 無乜surprise..

平常心~ 如果家長覺得小朋友好特別, 好叻, 我怕會影響佢對自己or 其他人嘅睇法, 態度...
路遙知馬力, e+小朋友仲細, 太早下判決喇.. 不如裝備自己, 陪小朋友走好呢條路..

原帖由 kerkermui 於 09-1-9 14:47 發表
平常心~ 如果家長覺得小朋友好特別, 好叻, 我怕會影響佢對自己or 其他人嘅睇法, 態度...
路遙知馬力, e+小朋友仲細, 太早下 ...

我雖然唔係太buy早教,但係就好認同你的看法. 再補充一句:唔單只影响小朋友對自己,others的看法,仲会影响父母自己對孩子的教法和期望. 就樓主的小朋友,我想父母不太應該將注意力放於資優,識幾多野身上.而是好好處理佢的情緒&行為. 2歲8個月,打人打自己都不是恰當的行為,睥氣大更應注意. 佢快要入學,会學識如何跟別人相處.
希望你唔好覺得我地撥冷水,其實你講果d,大部份我個仔歲幾時已做到,字母/colour都係一歲前...而家8歲啦....咁又係讀書返學...平常心.

可問下學校或健康院給意見

原帖由 kerkermui 於 09-1-8 18:09 發表

看多 ...

我認同你講的。我仔仔依家24mth,我俾佢學嘅嘢,佢如果專心,可以好快學識,同埋記憶力都好好,同佢去咗一次的地方,隔幾日再去,佢都記得,但佢唔留心學,就要教好多次,所以話,個個幼兒都係天才,你教幾多, 佢會吸收幾多.......我認同:平常心~ 輕鬆愉快咁去教.
BB - 12月29日 - 重6.9磅. :-P  :-P :-)  :-)

同意!平常心!
盡力灌溉,陪佢一齊大步向前!
而家我BB17個月大,我時常提醒自己---平常心!

香港地普遍有很多媽媽進行早教,玩閃咭,看dvd,聽cd...
所以小朋友基本想比未入學前己經識了很多很多東西...
除非無進行早教的.

原帖由 awah112 於 09-1-17 05:42 發表
其實香港d細佬仔好醒,大部份都識好多嘢。

現時這個表面的情況,專家都答不到你。第一,資優有很多方面。第二,要確定是否資優,最早要等到6歲,才可帶他做評估。

不過,不論是否資優,你仍是必須讓他有足夠的發揮空間。這不但是為了不浪費他的才華,也是為了避免問題行為的出現。
元朗錦田導師(私人/小組補習及小組興趣班)---工商管理碩士﹑珠心算導師證書﹑健腦操(Brain Gym®)專業證書﹑兒童心理學證書及LCCI高級會計證書

Sorry, I don't understand what do you mean "早教".  Would you mind tell me more about this?

看多 ...

好同意kerkermui o既見解,我覺得兩歲小朋友D身體機能,情緒都未可以自我控制,去評估佢o係唔o係資優好似早o左D...

我個仔2.5歲,同埋我係在職媽媽,唔係好多時間同阿仔玩同教佢,但佢已經認識你仔仔所識o既o野,我都有想過係唔係資優,後來我睇完一本有關兩歲小朋友o既書後,原來大多數兩歲小朋友都有這天份,只你做父母o既識唔識去把握同利用這段時間去教他們,仲有我覺得阿仔如在開心的環境下會學得多些,我就被免在他眼瞓同不願意情況下要他認字...幾work 嫁...

其實都係架...e家普遍黎講大部份bb都叻左好多...2歲可以記到好多生字...所以真係要好平常心啊...資优兒上到小学if太大壓力的話都可以考試考得好差..(heard of some examples before)所以都係有佢地自由發展好d...

原帖由 gigi82008 於 09-1-14 16:36 發表

我認同你講的。我仔仔依家24mth,我俾佢學嘅嘢,佢如果專心,可以好快學識,同埋記憶力都好好,同佢去咗一次的地方,隔幾日再去,佢都記得,但佢唔留心學,就要教好多次,所以話,個個幼兒都係天才,你教幾多, 佢會吸收幾多.......我認同:平 ...

原帖由 isak 於 09-1-17 06:48 發表
香港地普遍有很多媽媽進行早教,玩閃咭,看dvd,聽cd...
所以小朋友基本想比未入學前己經識了很多很多東西...
除非無進行早教的.

同意. 早教的確可以令一般幼兒加速學會很多東西, 但'資優'是一種先天的狀況, 而不是父母努力教+孩子肯學便變成資優. 我和一些資優兒(9-13歲)父母都發現自己小朋友從1-2歲起便書不離手, 他們很渴求看各類型的書, 同齡的書, 超越本身年齡的書都愛看. 巧合地, 大家都很早有近視.
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438375&extra=page%3D3

agree.  i don't understand why the parents in these days like to "push (teach)" the kids things as early as they were babies - flashcards, videos, books, paid playgroup, etc.  i always think it's unnecessary.  

i also got flashcards and books from some of our relatives when my kid was a baby.  however, i never tried to use the flashcards or books to teach him.  instead, we took him to the park, talked to him and let him play with toys and sports.  he never read a book until he started going to school.  but since he started to read at school, he fell in love to read by himself.  so, why need to be so "pushy"?  they still have a long way to learn.  give them a break!

原帖由 colourful 於 09-2-16 01:04 發表

同意. 早教的確可以令一般幼兒加速學會很多東西, 但'資優'是一種先天的狀況, 而不是父母努力教+孩子肯學便變成資優. 我和一些資優兒(9-13歲)父母都發現自己小朋友從1-2歲起便書不離手, 他們很渴求看各類型的書,  ...

SY_Mom....
好agree with你嘅viewpoint...雖然我都有随波逐流地比阿囡上過d playgroups and 玩flashcards...hehe...

但係我發覺佢好憎畫線and 做功課...學跳舞&唱歌班同埋去Disneyland就最開心...所以我都adjust梗自己唔比功課壓力佢...怕佢第日好討厭讀書寫字...讀傳統學校係有喺好early stage已要識字嘅壓力..都幾矛盾...

原帖由 SY_Mom 於 09-2-16 09:28 發表
agree.  i don't understand why the parents in these days like to "push (teach)" the kids things as early as they were babies - flashcards, videos, books, paid playgroup, etc.  i always think it's unne ...