用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 65校網家長請進
go

65校網家長請進

how about 東華三院高可寧紀念小學?

How about 荃灣天主教小學?

原帖由 TAOTAOLEE 於 09-1-5 10:28 發表

聽聞呢間唔係太好, 再考慮吓其它吧.

統一派位仲有2 days要入表, 各位家長選校訣定好排位次序未呀, 大家一起交流吓啦.

魅力公主 醒目開學勳章

聽好多人話祖天好?!其實有乜好呢?對呢間學校真係冇乜認識,反而參觀過李一顎,佢地都幾著重英語方面

祖天 have many homework,李一顎 the student very naughty!

原帖由 seven_cola 於 09-1-14 10:33 發表
聽好多人話祖天好?!其實有乜好呢?對呢間學校真係冇乜認識,反而參觀過李一顎,佢地都幾著重英語方面

1ST CHOICE : 祖天
2ND CHOICE : 基真

其他未度好

Will you choice 仁立紀念 , 仁立?

原帖由 jena2468 於 09-1-14 10:48 發表
1ST CHOICE : 祖天
2ND CHOICE : 基真

其他未度好mouth:" />

因為我地係天主教徒, 所以首選會係天主教學校 !
我知仁立, 仁紀係好多人爭住入, 但係又聽講話讀得辛苦, 我個女又唔係好勤快個隻驚佢讀唔掂
如果2ND CHOICE 選仁立, 仁紀機會都好微
所以到E+都未度掂 !
你又諗住點 ?

1 CHOICE :  仁紀
2 CHOICE : 仁立
3 CHOICE : 基真

原帖由 jena2468 於 09-1-15 10:19 發表
因為我地係天主教徒, 所以首選會係天主教學校 !
我知仁立, 仁紀係好多人爭住入, 但係又聽講話讀得辛苦, 我個女又唔係好勤快個隻驚佢讀唔掂
如果2ND CHOICE 選仁立, 仁紀機會都好微
所以到E+都未 ...

其他未度好

醒目開學勳章

祖天: 朋友個女讀緊P2, 勁多功課, 另一朋友個仔1st round收左, 好在兩個都係自動自覺做功課型

李一諤: 姪仔(又真係幾naughty)讀緊P2, 英文書用my pals are here, 都真係幾深, 放學有功課輔導班, 每星期有英文家長班, 老師會將黎緊一星期要教嘅課文...教左家長先, 家長可錄音抄筆記方便幫小朋友温習

仁紀: 朋友女&仔, 分別讀P4&P3, 大女讀得幾好, 細仔成績比較差, 從小朋友口中形容(可能有誇大成份), 覺得老師已經放棄佢地, 同下面post #2講嘅幾"吻"合
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

Thanks your information. How about 主恩?

原帖由 vinyasa 於 09-1-16 03:16 發表
祖天: 朋友個女讀緊P2, 勁多功課, 另一朋友個仔1st round收左, 好在兩個都係自動自覺做功課型

李一諤: 姪仔(又真係幾naughty)讀緊P2, 英文書用my pals are here, 都真係幾深, 放學有功課輔導班, 每星期有英文家長班 ...

大家好,

在65網中, 我相信大部份人都會嘗試選仁立或仁紀放在第一志願, 希望抽中.  確實, 相比62網, 65網真係好少選擇, 本人除了仁立,仁紀, 其他學校都要搭車, 也不太清楚學校位置,  荃灣區比葵盛,祖堯更方便.

我本人也只是認識仁立,仁紀, 而只有這兩間是心儀, 除了這兩間, 其他9間, 那間比較好呢 ?

甲1 = 仁立, 2,3 BLANK (以防叩門, 唔敢填仁紀第二)
乙1 = 仁立
   2 = 如選仁紀, 是否0%冇機會. 嘥左個位, 其餘9間, 那間最好呢?  如以方便, 全完小學, 這間好嗎?

待覆,
mabel

原帖由 BOBO1229 於 09-1-16 09:30 發表
Thanks your information. How about 主恩?

主恩, 我同事個女, P3, 精英班,好多功課, 測驗,佢都話個女讀得唔開心, 所以我因為這個原因 和學校細和舊, 設施唔夠, 因此我唔會放佢頭三位,

我上網看過基真, 它是活動教學, 學生參加港台綠音, 小朋友好利害, 學校又是千禧校舍, 所以乙部選它2或3

原帖由 eerr 於 09-1-17 20:16 發表
hi,話老師會放棄學生的,是仁立定仁紀?

係仁立,  唔係仁紀

I choose 仁紀 for part B number one!

原帖由 bbcat 於 09-1-17 23:53 發表

係仁立,  唔係仁紀