用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問九龍華仁的學生多收讀邊間小學?
go

請問九龍華仁的學生多收讀邊間小學?

請問九龍華仁的學生多收讀邊間小學?
如題!

看看舊post可否幫到你:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... ;page=1#pid26207179

華仁的問題較少人願答的,因之前發生太多紛爭了.

九華位多,區內不少成績較佳的小學都會有8-20多個學生派往(約10-13%)。成績好的小學會多d,因自行階段時會按成績先收;成績次一等的,都有,一般會有2-5個,因為還有統一分派的機會。可上小學概覽再到各校網站查閱。

回覆 # 的文章

這幾天就要交表,十五十六!
不知九華是否只會選指定小學?
我兒觀塘區小學,兩次呈分排2/161,考第一是女仔,Band 1率50%!
但以前沒有同校男仔入過九華,只知去年級第一男仔,九華收了但無去,去了男拔(運動好叻)!
我兒無音樂,體育,口材亦不好,不知面試重不重要?

按學校公佈的收生準則,九華看學業成績的比例不太重,反而要各方面的均衡發展。事實是否如此?就無從得知了。

可問問小學校長意見,其實現在可選兩間中學不妨一試吧!
原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-1-14 13:58 發表
我兒觀塘區小學,兩次呈分排2/161,考第一是女仔,Band 1率50%!
但以前沒有同校男仔入過九華,只知去年級第一男仔,九華收了但無去,去了男拔(運動好叻)!
我兒無音樂,體育,口 ...

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-1-14 13:58 發表

如果拔萃收了,會簽"不參加派位紙",就算華仁收咗佢,佢都無理由知道的.

回覆 # 的文章

據聞是電話通知的!

原帖由 Johnny@Klnbay 於 09-1-15 10:29 發表
據聞是電話通知的!

唔會的,九龍幾間名校爭尖子是事實,因為拔萃通知先,所以捷足先登,而喇沙及瑪利諾就會電話暗示(明示便犯法),九華肯定唔會,油尖旺的家長都知道這個地下規舉的.

你不要想太多了,你個仔成績咁好,唔搏就浪費啦.

九華不是直接通知家長,如你學校是天主教則可向校長打聽。
原帖由 davidmimi 於 09-1-15 11:20 發表

唔會的,九龍幾間名校爭尖子是事實,因為拔萃通知先,所以捷足先登,而喇沙及瑪利諾就會電話暗示(明示便犯法),九華肯定唔會,油尖旺的家長都知道這個地下規舉的.

你不要想太多了,你個仔成績咁好,唔搏就浪費啦. ...

搏一搏也無妨;反而有D收咗都唔去,因為真係好free,要睇吓自己嘅仔係咪有D約束對佢好D啦!

下面係其中兩間,係咪最多就唔知。

http://www.ymtcps.edu.hk/main/news/secschool/index_08.php

最多應該係德信,因為係男校,去年有成30個,不過以男生的百分比,應該係兩間油天多少少。

2/161...
係我就一定博la salle 或queens. 次選聖言做膽-->personal preference.

原帖由 marius 於 09-1-18 17:24 發表
最多應該係德信,因為係男校,去年有成30個,不過以男生的百分比,應該係兩間油天多少少。

去年德信並沒有三十個入華仁,不要誤導,剛剛自行選學校校長也祇寫了三十封信,德信入華仁是靠抽的,說準確一些德信選華仁第一志願的比例相信是最高的了,我外甥全級四十幾也入表華仁,相信在其他小學就讀一定不會的了!

攪錯了,對不起。印象中是多過油天。實況德信2008年應該是22人入九華,下面的周年報告內第31頁列明。http://www.taksun.edu.hk/information/report/0708sch_report.pdf

按人數也高過兩間油天,但純以男生人數計,百分比就不及。其實區內每間小學都會有人抽入去,德信是男校,抽入去的人自然會比較多。