用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇家長考宣道幼呢?
go

有冇家長考宣道幼呢?

大家好,我想問下大家有冇考宣幼呢?但佢要3月2日先有結果,我覺得好遲,又心急,入來吹下水。

苦候

好慘呀! 已經失敗了兩間 (民生 和 培正)。 宣幼更加難入。 請問你知道她的收生標準嗎?

原帖由 myc214 於 09-1-15 16:51 發表
苦候

我宣幼都未考~~剛剛又收到禮賢封係後備~~

我都覺得好遲, 等到傻咗, 不過可能真係太多人IN !
但係我諗又應該多唔過民生, 培正, 只不過宣幼IN 得散D, 唔使X咁多人一齊等.

大家對校舍有咩意見呀?
我就吾鐘意佢一條樓梯直上啦!

原帖由 Polly627 於 09-1-15 17:16 發表
我都覺得好遲, 等到傻咗, 不過可能真係太多人IN 啦!
但係我諗又應該多唔過民生, 培正, 只不過宣幼IN 得散D, 唔使X咁多人一齊等.

原帖由 skyyoyobebe 於 09-1-15 16:59 發表
我宣幼都未考~~剛剛又收到禮賢封係後備~~

我宣幼都未考喔,呢個星期六早上9點先IN,真系好早啊,禮賢又系後備

原帖由 windytiu 於 09-1-15 20:20 發表

我宣幼都未考喔,呢個星期六早上9點先IN,真系好早啊,禮賢又系後備

我同你一樣又係呢個星期六,又係9in,真係好早,我同個仔平時都未起身,我諗機會都好微(都不是狀態)

我囡囡十二月二十二日interview左啦,聽講佢分好多日和好散安排interview,所以結果要等到三月先知,我都覺得等到頸都長。

吾知大家知吾知,宣道幼稚園並非直入宣小,只係收返大約30%。我有朋友嘅小朋友入吾返宣小!而以幼稚園來說,程度較外面學校淺(主要小學先谷),吾係咁易可以考到其他小學!我朋友嘅小朋友可能幼稚園成績麻麻,叩小學門都吾肯收返,都幾麻煩!

我知道宣道幼稚園並非直入宣小,interview時老師都有提及,但程度較外面學校淺方面,是不真的呢?有無其他家長可以比分享經驗?

我都覺得係,真係人山人海,我諗都係無啦,我又唔係信徒,都係等啦,大家加油

吓!不能直入宣小!
可否分享宣幼有什麼優勝之地方?  
Thanks.

I want to know too, since it's not a one dragon school, but still have so many applicants???

原帖由 vansimon 於 09-1-23 13:33 發表
吓!不能直入宣小!
可否分享宣幼有什麼優勝之地方?  
Thanks.