用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 曾讀幼兒園小朋友的媽媽可以比d意見嗎? ...
go

曾讀幼兒園小朋友的媽媽可以比d意見嗎?

小兒現正讀幼兒園全日班, 又是細仔, 聽說課程比較淺, 上小一時會較辛苦, 提意我轉回幼稚園, 又或是讀多年先上小一, 請問是否真的??? 現正心大心細, 有無媽媽們可以比d意見嗎??? 很想聽取多些意見!!! 謝謝!!!!

Not necessary to change to kindergarten or repeat at this moment. All you have to do is to give him more supplementary homeworks, e.g. spelling, chinese writing, Maths, etc.

原帖由 mercysheep 於 09-1-14 11:08 發表
小兒現正讀幼兒園全日班, 又是細仔, 聽說課程比較淺, 上小一時會較辛苦, 提意我轉回幼稚園, 又或是讀多年先上小一, 請問是否真的??? 現正心大心細, 有無媽媽們可以比d意見嗎??? 很想聽取多些意見!!! 謝謝!!!!:kissyo ...

馬媽媽,

謝謝你的見意, 你小朋友是讀幼兒園的嗎? 上小學跟唔跟到呢??

My child studied in 幼兒園.  上小學 for half year already. So Far so good la!!! Don't be too worry. Those students from 幼兒園 usually can take the lunch and go to toilet properly.  But you need to prepare some extra exercises for them to do. Besides, does your nursery have any preparatory course of primary school for them?

原帖由 mercysheep 於 09-1-14 11:08 發表
小兒現正讀幼兒園全日班, 又是細仔, 聽說課程比較淺, 上小一時會較辛苦, 提意我轉回幼稚園, 又或是讀多年先上小一, 請問是否真的??? 現正心大心細, 有無媽媽們可以比d意見嗎??? 很想聽取多些意見!!! 謝謝!!!!:kissyo ...

我囡囡也是讀幼兒園的,而且仲係課程好淺個隻,但係只要你唔好一味只靠幼兒園d老師去教,要按自己仔囡的學習程度去教佢,會更適合幼兒,因為在幼兒園,幼童可以更容易學習自理的能力,相對返幼稚園的會好一些,但學術方面,就要家長主動,多方面帶小孩去學習,如:觀察小動物、植物及周圍環境,多接觸其他的範疇 如:畫畫、手工藝、英文口語、普通話聽唐詩... 不要浪費這幾年幼兒園的時間,對將來升小一很有幫助!

我囡囡現讀小一,很適應現在的學校生活,不用擔心!

囝囝都係讀幼兒院, 今年小一, 測驗都有80分以上.  之前幾年都係愉快學習, N4畢業前才笫一次考試, 雖然冇特別催谷, 不過我堅持親子閱讀, 所以上小學, 讀完全冇問題, 但不習慣寫, 初期默書只有60分左右, 但現在已改善至80分以上.  小朋友POTENTIAL好高, 唔好太緊張, 不如趁細輕鬆下, 上小學後一定冇以前咁FREE.

我想是很視乎你讀那間幼兒園的質素, 與及你自己投放多少時間, 心機俾小朋友. 我仔仔都讀了四年全日制幼兒園, 亦都係細仔, 但都考到一間大部份人心目中好的直資學校, 讀了一個學期, 都follow 到, 成績都唔錯. 讀糼兒園的好處是學懂自理, 自立, 對第日升全日小學好有幫助.

細仔未必一定要重讀, 大仔亦不代表小一時會很彪炳, 我仔是7月出世,不大不小, 之前讀過幼稚園也讀過幼兒園, 皆因幼稚園催谷太緊要, 每天上學他都不快樂, 後來轉讀幼兒園, 活動很多, 功課不多, 但天天上學很開心, 我每天睡前都給他朗讀故事, 中文的句子結構他有初步認識, 知道書面語和口語的分別, 我又教他背唐詩, 未上小一已識背10首以上的唐詩...現在唸小一也很適應, 而且還說上小學很開心, 默書成績都在90~100分之間, 考試成績都ok,
還有一個例子, 我仔幼兒園的同學是個小女孩, 是細女, 12月出世, 她的媽咪更有心機, 低班已給她做小一的數學練習, 小一唔同我仔一間學校, 但第一次考試已名列前茅, 全班第一..... 我仔現班中有一大仔, 已7歲卻老是跟不上大家的進度, 因此我認為大仔細仔不是問題, 最緊要家長的支援才重要, 希望可給你作參考

多謝各媽媽的意見, 這令我放心好多.
其實我都幾鐘意幼兒園多d, 因為可以令小朋友自理好d, 同埋幼兒園比小朋友自由度大d (活動d), 可以問老師問題, 但幼稚園就要聽多過問, 似上小學). 所以有老師同我講, 都話驚上小學會難d, 因為驚佢地唔習慣只係坐係度聽(吸取)老師的教導. 但上小一就要係咁樣.

以我自己個人了解, 我覺要引發小朋友的興趣而學習, 而不是一味吸吸吸, 不過香港多數小學都係咁樣, 無辦法, 所以就要我地小朋友去"就"呢套教育/學習方法.....

我仔而家都只係k2, 我都要求佢要自己brush teeth, wash face, wearing, clearning up, bathing, 朗衫, 摺衫, 開飯, 等等....(當然有d要幫吓手)....而我自己唔係要求高, 只不過比人講多幾次, 所以先想了解多d.....

Micky,

咁你仔仔都幾叻呀...
介唔介意pm我知邊間學校呀? 同埋功課多唔多呀? 等我多個資料, 因為我而家都搵緊學校, 就黎要報哪.......唔該!!!

Gabrielma,

親子閱讀真係幾好, 我比好多品德書比我仔看, 所以佢好明白邊d啱, 邊d唔啱, 有時唔駛多講, 佢自己就知道自己做錯野....但有時又好大聲係街度話人地, "媽媽, 佢咁樣唔啱架!!"   不過真係比佢笑c....

係呢, 你比d咩書你小朋友睇呀, 又等我多個idea......些些!!!

Johnnylaisma,

yeah...我仔n班時又係讀過一間要求高的幼稚園, 家長日時只係講你呀仔有咩咩咩唔得???!!! 我心唸, 得個n班咋, 想佢得d咩呀???? 跟住lele lala轉左去幼兒園, 讀到而家k2, 老師都話佢係最乖個幾個.....(托賴!)

你講得好啱, ===>天天上學很開心, 真係好緊要.....到小學都希望係.....

你個提議都幾好喎, 等我試多d先, 我仲未同佢唸唐詩, 因為佢講野比較慢, 3歲幾先講野, 等我試吓睇佢理唔理解先......

我覺得那老師的說法有點問題. 其實無論讀幼稚園或幼兒園, 升小學都係需要重新適應. 之前我都好擔心仔仔能否適應小學那種坐定定及嚴守紀律的方式, 不過幸好在N4最後的3個月, 學校已安排升小適應班, 讓他們初步認識小學的模式, 而事實亦證明, 小朋友的適應力很強, 可塑性亦很高, 你放他在那裏, 他很快便會在那裏適應下來, 遵守那裏的規條.

你目前要做的, 是補充幼兒園課程的不足, 但不需要過份急進, 也用不著N3已學定小一既嘢, 因應著你小朋友的能力及進度慢慢增加, 再配合親子閱讀, 那我相信到時升上小學一定冇問題.

原帖由 mercysheep 於 09-1-15 16:54 發表
多謝各媽媽的意見, 這令我放心好多.
其實我都幾鐘意幼兒園多d, 因為可以令小朋友自理好d, 同埋幼兒園比小朋友自由度大d (活動d), 可以問老師問題, 但幼稚園就要聽多過問, 似上小學). 所以有老師同我講, 都話驚上小學 ...

If your situation is like this, if I were you, I will choose 培正.

原帖由 Bcat 於 09-1-15 22:48 發表
mercysheep,

其實,我又係好鍾意幼兒園架. 個仔今年先n1.

但佢開學冇耐我同佢in左幼稚園(當時,我的想法也是怕課程太淺,上小學會辛苦).

最近,SC同培正也收了am class, 但見囝囝在幼兒園又返得好好,我現在真不知如何 ...