用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 若發現小朋友追不上學校程度,您們會否決定轉校 ...
go

若發現小朋友追不上學校程度,您們會否決定轉校 [複製鏈接]

0    0    0    0

讀邊間呀 ? 一齊分析下啦, 若係一般學校的話, 轉唔轉都係咁上下 !!?? 一年班, right ? 其實仲未駛放棄住 ....

原帖由 twsf 於 09-1-15 16:32 發表
我已很努力幫他溫習但依然不合格,很苦惱.

In my case, my son didn't perform well in P1 and 2 but still I persisted with high hope that he would be OK one day. Now, he's in P6 and I observe his continuous improvement incl of academic, sense of responsibility and EQ.

In your case, please don't concentrate only on academic results. There should be other aspects that you have to take into consideration before thinking of switch of school.

我家姐個仔成績一路都唔好,小學時中英數都唔合格,D野永遠唔入腦,個頭教完個頭唔記得,我家姐諗住同佢睇醫生驚佢有學習障礙,點知D老師同教會D人同佢講可能佢未開腦,等佢大個D可能會好D,點知一上到中學成個人真係唔同哂,成績好左好多好多,自己溫書,自己攪掂哂

如果我都幫仔努力過....
都無法追上
那麼 可能我都會轉校

原帖由 BBR 於 09-1-15 19:17 發表
我家姐個仔成績一路都唔好,小學時中英數都唔合格,D野永遠唔入腦,個頭教完個頭唔記得,我家姐諗住同佢睇醫生驚佢有學習障礙,點知D老師同教會D人同佢講可能佢未開腦,等佢大個D可能會好D,點知一上到中學成個人真係唔同哂 ...

我朋友都有一個case, 她的兒子有語言障礙及專注力不足, 兒子小學時成績都好差, 各方面好似都追唔上, 但自小她的媽媽都培養兒子看圖書, 因為很多知識都可以在圖書看到, 後來好似小六開始(不太記得)兒子成績開始轉好, 自動波温書, 現在讀埋今年就大學畢業了....

原帖由 大頭蝦 於 09-1-15 16:57 發表
讀邊間呀 ? 一齊分析下啦, 若係一般學校的話, 轉唔轉都係咁上下 !!?? 一年班, right ? 其實仲未駛放棄住 ....

我都係覺得無理由咁早判佢死刑, 始終讀書既野並唔會一朝一夕由尾彈上頭

換個環境~
說不定對孩子更好.因為遇上統得欣賞自己小朋友及幫小朋友的貴人(老師)

原帖由 lin624 於 09-1-15 19:25 發表
如果我都幫仔努力過....
都無法追上
那麼 可能我都會轉校

知道原因嗎?
1)  學校程度太深?
2)  小朋友不喜歡這學校?
3)  休息不足?
4)  讀寫障礙?
5)  資優?  (資優未必代表考試一定好!)
6)  如果是小一, 只是過了上學期, 我想, 有很多小朋友由幼稚園升上小學都有不同情況的適應期!
... ...
.......
n) ... 父母給予ge無形壓力....
原因會有好多, 你一定要探究小朋友"出事"的原因, 才可以對症下藥!  轉校 - 只是你知道真正原因之後所行ge其中一步 - 係因為要搵間更適合小朋友ge學校!

原帖由 AhMe 於 09-1-19 15:44 發表

知道原因嗎?
1)  學校程度太深?
2)  小朋友不喜歡這學校?
3)  休息不足?
4)  讀寫障礙?
5)  資優?  (資優未必代表考試一定好!)
6)  如果是小一, 只是過了上學期, 我想, 有很多小朋友由幼稚園升上小學都有不同情況 ...

我也認同AhMe的講法,因我家姐女兒初諗小一時也是這樣,後來經深入了解後,發現她女兒根本跟不上那小學的學習進度,因那間小學的程度太深了,於是她為女兒轉了另一間普通程度的小學,她女兒真的可以開開心心的學習,還可以在考試中獲取很好的成績啊!

最緊要係搵出個原因,又唔可以下下話轉校,如果轉左校都係咁唔通又轉咩?如果樓主個小朋友間學校D課程本身唔係咁深咁轉校都唔會有大分別,樓主你個小朋友讀緊邊間?名校?普通學校?有D小朋友腦部發展係會比人遲D,佢今日追唔上未必代表佢一路都係咁,真係見過有D小朋友一路好差,點知放完暑假就好似開左腦咁,成績突飛猛進,你可以唔好比咁大壓力佢,盡量幫下佢,比佢知只要佢盡左力咁考得唔好都無所謂.你壓力月大佢月唔入腦.

我都認同其他家長的看法
先找出佢跟不上的原因, 暫不要轉校

我自己個小朋友初初亦係好唔適應, 我以為係學校的問題, 幫佢轉咗間"愉快學習"的學校, 誰知問題一樣存在, 輾轉幾年才確定是自己小朋友學習上有困難.
現在不知幾後悔當年轉咗校, 因為現在程度低咗, 想返轉頭, 難若登天呢!

不要那麼快放棄呀, 如果自己已盡哂力, 就試下搵人幫啦!

退一步看,不要將問題只針對小孩, 每人成長步伐不同, 環境因素比內在因素更重要.
我會看學校老師態度. 如果他們是好老師,這就留下,因為成績不好,未開腦.....的小孩最重要是有人在這時候幫他.給他信心. 如果是衰老師(點樣衰你好容易知道),就快d轉校.因為你小孩已經被label...留在這校的心理壓力是你看不到的,而且很大殺傷力.

我都認同其他家長的看法
先找出佢跟不上的原因, 暫不要轉校‧咱對小朋友 不公平
‹ 上一主題|下一主題