用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 想問大家培正校車係大圍邊度上落?
go

想問大家培正校車係大圍邊度上落?

如題...唔該 ^^

佢每年都會根據各位住既地方編排,所以今年既同下年既路線係會唔同,好似今年甘,以我所知有田心村,新翠村同埋大圍市中心等, 下年就真係唔知啦!

原帖由 laurat 於 09-1-13 09:55 發表
佢每年都會根據各位住既地方編排,所以今年既同下年既路線係會唔同,好似今年甘,以我所知有田心村,新翠村同埋大圍市中心等, 下年就真係唔知啦!

唔該...甘我係咪可以知道地點先apply? 因為佢叫我註冊日交form..但都未知地點

我既提議係你交左form 先,因我記得上年好似係交左form 之後,年中左右佢地會再寄各區擬定路線比你選擇。

跟住小朋友第一及第二日返學時,家長可以陪小朋友一齊搭校車,到時可以直接同校車ee,司機叔叔同埋同一個站上落既家長大家商量邊個位置最方便大家。

唔該...甘我係咪可以知道地點先apply? 因為佢叫我註冊日交form..但都未知地點 [/quote]

原帖由 laurat 於 09-1-13 12:09 發表
我既提議係你交左form 先,因我記得上年好似係交左form 之後,年中左右佢地會再寄各區擬定路線比你選擇。

跟住小朋友第一及第二日返學時,家長可以陪小朋友一齊搭校車,到時可以直接同校車ee,司機叔叔同埋同一個站上落 ...

唔該...甘我可唔可以開左學後一個月先join?

甘我就唔知啦,你最好打去校車部問下開左學後一個月先join 得唔得

原帖由 cy36baby 於 09-1-13 12:37 發表

唔該...甘我可唔可以開左學後一個月先join?

原帖由 laurat 於 09-1-14 10:20 發表
甘我就唔知啦,你最好打去校車部問下開左學後一個月先join 得唔得

Ok...Many Thanks!

BCAT,你好。
真係PC好D嗎?
我都唔知點選擇,PC OR ST CAT.?

原帖由 Bcat 於 09-1-14 11:02 發表
cy36baby,

我又係住大圍,你係咪揀pc 唔要kv? 我都係揀pc唔要st.cat.

你大圍邊度??

bcat,
正如你所說,我都勁頭痛,不過,我都會先註冊,然後慢慢再想的。
但我自己覺得,英文(st cat.),我可以在家教,但紀律及學習風氣(pc),就好靠學校。
真的魚與熊掌..............

原帖由 Bcat 於 09-1-14 11:41 發表
lokyiumum,

呢個問題,我都好頭痛! 其實係橙同蘋果比較!
培正的好 同 st.cat 的好 是不同的.
培正的好:校風,校舍,紀律,有小學做back up...
st.cat的好:英文環境,較自由...

睇下你想要d乜? ...

我個都係am。
你好,有機會大家一齊做同學。

原帖由 Bcat 於 09-1-14 12:17 發表
lokyiumum,
你小朋友係am or pm 呢? 我個係am班

原帖由 Bcat 於 09-1-14 11:02 發表
cy36baby,

我又係住大圍,你係咪揀pc 唔要kv? 我都係揀pc唔要st.cat.

你大圍邊度??

I original 90% choose PC. After I know PC using Chinese version book for F.1-F.3, I may change my mind...it is because I think once I choose PC..my son will study at PC from K to Secondary school..however...I want my son study English version book from F.1...than now I change to 50/50

原帖由 Bcat 於 09-1-15 22:32 發表
F.1係成10年後既事, .....
你諗得咁遠?!

Yes ah..because PC Middle school is Chinese school...however..I think I may apply other Middle School after completed PC P1....so I still prfer PC