用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正同根德園你地會入邊間??
go

培正同根德園你地會入邊間??

煩請各位提供意見!

本人住係大圍..校網唔係甘好..囝囝都好動..但專注力一般同較害羞被動.

你有沒有打算小朋友一直唸培正小學及中學?

如果有, 當然是培正. 如果不是, 就選其他.

因為由幼稚園上小學, 不能參加津校小一派位, 自己認識的培正小朋友, 都沒有考獲其他學校, 一直是一條龍直上.

原帖由 cy36baby 於 09-1-14 22:59 發表
煩請各位提供意見!

本人住係大圍..校網唔係甘好..囝囝都好動..但專注力一般同較害羞被動.

原帖由 nicolemummy 於 09-1-15 04:53 發表

因為由幼稚園上小學, 不能參加津校小一派位, 自己認識的培正小朋友, 都沒有考獲其他學校, 一直是一條龍直上.

...

Yes..I like PC Dragon mode..but after I know they used Chinese book for F.1-F.3 and F.4-F.6 for Art, I begin to consider this 2 K again. Even I can apply other P after completed PC K, but many parent said that KV can provide a higher opportunity to get in other famous P like SFA...ah....so difficult to choose.

I just quoted this regarding PC from 彥媽..quite useful::

Dear all

唔好意思, 我又忍唔住要搭下訕先, 大家不要見怪.....

作為兩個培正小朋友既阿媽....見到大家上面有唔少 puzzles (讀定唔讀, 揀邊間, 好唔好 repeat K1, etc) 呢d 問題我年年都見唔少, 我又年年都忍唔住要搭訕, 希望少少意見俾到你地參考啦..

1) 有人問阿哥讀緊阿妹都唔收? 係, 培正係私校, 唔好攞佢既 system 同阿公既比, 佢絕對有權唔收任何一個 (係好大鼻的), 所以有兄姊個d or 依家係 1st kid , 仲有個細佬阿妹等緊入個 d 請不要太老定, 年年都係咁, 我都見唔少, 頭兩個收, last 1 個唔收我都見過, 不過呢d "唔收" 就一定係 "後備" , 所以肯等既話, 99% 7, 8 月個時會有電話問你收你仲讀唔讀的, 因為一定有正選生 give up 既, 大家又唔好以為個個都一定讀培正既....因為唔揀佢既人都有好多原因去唔揀佢的, 所以....後補者比心機, 一定有 chance 的, 上年有個家長佢都係咁, 阿哥讀緊, 阿妹唔收後補, 之後 call 佢話有位, 不過佢都唔讀了, 因為阿妹有另一間佢覺得岩佢既比佢讀, 就係咁, 佢都有佢既理由, 而在我而言, 我亦覺得唔一定要一家人都讀哂培正既....

2) 有人問點解 waiting 個 d 要等咁耐 (at least July/Aug) 先知收唔收? 梗係啦, 你睇下依家個個家長手上起碼都 hold 住 3 幾個位 (other KGs) , 個個又好似依家當中既家長咁...要諗下先, 讀邊間好....咁一諗既話就梗係俾錢 hold 哂先, 唔到最後一刻都唔會 finalise 既, 咁幾時係最後一刻呢...?? 咪就係 Aug 左右要買書呀, 比更多費用呀既時候佢地先會 confirm 自己想阿仔/女去邊間架嘛...咁在學校而言, 留得位個d佢地就一定要預個位比佢, so 冇人 give up 又點可以 call waiting 呢? 唉....所以 waiting 既家長...冇法喇...要人地 give up 先可以 call 自己嘛...咁人地一日唔 confrim 你地都係要等到 8 月的....sorry....

3) 又有人問...讀唔讀培幼好呢...etc....我又有少少意見 here..我想 provide 一d 資料比你地去諗, 決定始終係你地...

a) 培幼係 100% 直上培小, 但唔得去搞珠, 頂多可以 try 1st rond 既自行派位 (I mean 小學), 但 unless 你地 1st round 揀既係d 2nd tier 既學校, otherwise hot schools...如無意外, 你地好多都係 15 分 only, 唔會夠有背景既家長 (eg. 校友, 教友 etc) 爭, 咁既話, 即係唔多有機.....

b) 搞珠係講到明唔俾的, 你可以照去搞, 但無論你搞到邊間學校, 培正會放榜前收到 EDB 通知, then 佢知你阿仔有學校派到, 就會取消係培小既學位, 俾左留位費 before (K3 時會收) 都冇用...所以....派得好就恭喜, 派得唔好就冇得返轉頭, 呢點要留意

c) 想去考私校/直資小一?? 可以, 但好老實, 若考d 一般質素既考黎做乜? 因為培小的確又唔係差, 大家都要俾錢的話, 就梗係培小優勝了, 但若想去搏d 比培小高一線既小學, 又好老實, 多數都唔得, 因為培幼d 野淺, 淨係英文/識數/認字都慢 (比 other KG, e.g. KV) , so 比較上黎培幼學生根本唔 competitive to other KGs 學生 in terms of 考一線既私小/直資...so far 真係未見過有培幼既考到 SPCC/DBS/DGS 呢類學校 (有關係既除外)

c) 因此, 十個有九個入得培幼既都要預左疊埋心水上培小好d, 故此, 若我以上講既有d 家長都有此諗法....i.e. 想"進可攻, 退可守"...hmm....未必十分可行, 你要預左 99% 都係直升培小, so if 已好 sure 會俾阿仔/女升培小的, 就一定要讀培幼, 因為到小一先考係好難考的, 因為 99% 都會直升, 所以小一唔會有好多位俾出面人考的

4) so now the point is : 培小又讀唔讀得過呢....???
我唔可以代大家決定, 只係想 provide info 比你地參考

a) 培小小學 this year 學費係 2500 per month, 收 10 months, 每年約以 10% increase 咁加 (培幼都係, 今年係 $1,750 不就有學卷, 可以 save $1000), 另培中 most likely 會轉 DSS, so 到時就會一樣要收費, 以我依家估計其他同級直資都收緊 2xxx (英華都 1700 咁上下) , 咁我諗都係 around 2xxx - 3000 之間 (I guess) ...so financially 尤其有兩個 or above既, 你都要考慮 this point, 依家阿公又推埋 12 年免費, 難免吸引既, right?

b) 咁你又會話, 我地係唔係一定直升培中呢..?? 答案係 if 結龍既就"係", 依家就係 85% 直升....即係 around 全級要頭 120 名以內先會有把握升中 1st round 就即收, 其他都要等派位, FYI, 依家培小係 8 班, each around 30 人...即係 240 人

c) 咁係唔係一定要升先?  我地可以俾小朋友去考出面既學校嗎?  當然可以, 但個問題係, 小朋友前前後後九年 (3 years KG, 6 years primary) , 幼稚園就三年都係同一班人, 但上小學就年年大兜亂的, 因此 after 6 years 真係相識滿天下, 係咁既情況之下, 十個有十個都唔會想升去 other schools (even band 1 英中) 去識"新"朋友的...呢點係培正學生既情意結...到時唔係家長一定可以左右到的, 亦因此培正校友們係好長情的, 此又係優點, 學校一 call, 幾廿年前d 校友 even not in HK 都會飛番黎撐母校的 ...so in that case, 又係預埋會一直讀到中學好d.....

彥媽好似太長氣了, 其實可以仲有d 野講, 不過等大家消化下先啦, stop stop la....

我只係想講.....諗係好似諗得太遠 (諗到去中學), 但事實上, 依家大家諗讀唔讀培幼真係要從咁既角度去諗, 因為好老實, 唔係諗住想培小/培中既就唔好諗培幼了, 因為培幼既 syllabus 係好淺的 (學校理念係....佢係預用 16 年去教你個仔/女, 唔係 3 年), 所以好多野唔駛急, so stay with PC 就 OK (其實都唔完全係的) , 但出去 other school 就未必 OK 了, 就係咁.

多謝各位花時間睇彥媽d 字, 如有打擾, 多多包涵...

This one also good :

各位家長好!

我的女兒由培正幼稚園 K1 讀至小六,很想和大家分享一點有關我對女兒這六年學習生活的感想。

我覺得培正小學是一所有心辦學的學校,絕大部份的老師都是認真教學的,課程設計也見心思,學生在幼稚園階段及初小階段是採用較活潑的教學法 (四年級以上就是傳統教學),所以一般來說都會讀得較輕鬆。值得一讚的是學校很著重閱讀,所以孩子一般都很喜歡看書。

但到了小四、五開始,家長或多或少都會感到讀書的壓力來了。因為培小和培中尚未結龍,學生要確保能直升培中 (或能入讀band 1 英中),便必須爭取成為band 1 學生,亦即要在小五、小六的三次呈分試中,在約三百人中考一百二十名內 (i.e. 排名在120/300 或以上)。這是有一定難度的,因為學生的水準其實非常接近,平均分相差一分半分,排名就可以相差很遠很遠了,而且呈分的科目包括中,英、數、常、聖經、音樂、視藝,要各科表現優良才行,只要有其中一科稍遜,也會嚴重拖低排名。

為了提高子女考試的競爭力,絕大部份的學生也有補習,即使沒補習的 (如小女) 也要在應付沈重課業之餘做不少額外考試操練,以確保每科也有86分或以上 (86分或以上是摘A的分數),不少學生和家長也會感到很大的壓力。我認識的一些家長,就因孩子的學習問題而長期失眠,或神經衰弱,以致身心俱疲的。

當然這種競爭情況不是校方製造出來的,因這是教署的派位機制下產生的,所以在很多學校 (特別是有直屬中學的「名校」) 也是很普遍的,但情況在培正是特別「慘烈」的,原因是培正的學生絕大部份也有家長和補習老師「支援」,以致水準十分接近。只要其中一次呈分試偶一失手 (例如其中一科主科只得七十多分),排名便會大跌,很難成為band 1生。

這是很無奈的情況,因為很多孩子的學業根基不錯,程度一點也不差,甚至比很多普通小學的band 1生還要好,卻要因為考試表現稍遜就淪為 band 2 生 (甚至band 3 生!),與band 1 學校無緣,真替那些孩子不值。

小女就在壓力下渡過了五、六年級,雖然她最終的成績是屬 "band 1 中" 的學生,但經歷過這兩年的折騰後,她對讀書的態度變得被動了,興趣也大不如前,我自己的白頭髮也多了=P。

衷心希望培正早日能和中學「接龍」,情況能有大大改善。 (彥媽補註 here: 我相信到我地d小朋友升中時一定已一切也塵埃落定了)

對孩子即將入讀 / 正在就讀培正小學的家長,我有以下一點意見 (純屬個人觀察,如有錯漏,歡迎指正):

1. 由於每班人數多,教師不可能好好照顧每一個小朋友,所以若小朋友有任何學習上的特別需要或困難,家長必定要第一時發現,及時幫助孩子,絕不能依賴老師;

2. 培正的測考範圍比一般學校多和深,對學生的認字和默字能力也要求極高,還要背誦大量資料,只有記憶力很好的孩子才能應付。學校對成績稍遜的學生是沒有特別支援的 (有學習障礙 / 困難的更沒有任何資源協助),所以即使是一、二年級起,每年也有學生要留級。若發現孩子並不擅於以傳統的方法吸收知識,背誦能力不很強的話,最好在初小階段便替孩子轉校,否則孩子會越讀越沒自信,到了行為也出問題時便為時已晚了;

3. 培正的確是有不少優秀的學生,但我認為最主要的原因是因為這些學生背後都有很著重孩子教育的家長!最明顯不過的例子是,在培正校刊內見到那麼多學生在學校音樂或朗誦節拿獎項,其實大部份也與學校的付出無關!學生們拿的音樂獎狀都是私人聘用的音樂老師教導的成果,並不是學校音樂教師的功勞。以我女兒為例,她參加英語朗誦,由選擇誦材、報名、訓練,全都是由我自己一手包辦的,老師沒提供任何協助 (就我所知,一般學校都是由英文老師一手訓練,甚至報名費也是由校方支付的。) ,但拿了獎就登在校刊上;

4. 由於培正學生人數眾多,所以不難在任何範疇內發掘出表現突出的學生。但請記住,別以為表現突出的是所有 / 一般 / 大部份學生,其實只是那一小撮學生的成果而矣。更別迷信學校的「往績」,畢竟那是很久以前的事了;

5. 培正的英語和普通話程度並不突出,家長要考慮在英語和普通話學習兩方面額外加強以補不足;

6. 要孩子在這類學校讀得成功,必要家長很大的支援和配合,要幫孩子從小就培養出良好的讀書和閱讀的習慣。孩子成龍成蟲,最重要還是要看家長如何培育。

以下是我對培正中學的一點觀察:

1. 培正中學的硬件十份好,校長很努力辦學,校風也很純樸,學生普遍對學校也有歸屬感;

2. 讀書風氣方面,精英班和普通班存在著很大的差異。這也是來年學校試行取消精英班的其中一個主要原因;

3. 傳統以來,培正中學理科班的會考成績和學習風氣較文科班好,在高中也只有理科科目才會用英文教科書,一直以來入理科班的競爭也很大,所以數理強的學生入讀培正中學會有優勢。不過隨著三三四學制的推行,這點可能會有所轉變也未定;

4. 培正中學近年的公開考試成績普遍來說並不十分突出 (當然也會有個別「特優」的例子),即使是會考只有十多分的學生也能在原校升讀中六。

最後我想補充的是,不同孩子有不同特質和性格,學校與學校之間實在不必存著「高」與「低」的比較!我們作家長其中一個最重要任務,就是了解自己孩子的特質和長處,從而替其選擇合適的學校。我深信最適合自己孩子的:最能讓孩子享受學習和幫助孩子身心成長的,就是最好的學校!

彥媽只係想講:

請大家唔好太"神化"左一間學校, 培正既好唔係只係因為學校好得, 反而家長們背後做既野先係令佢"成功"既最大原因, 呢點好多名校皆是如此.  因此, 好想入而入到固然開心, 但開心既背後亦代表住大家既 commitment, 世上沒有免費午餐, 唔駛擔心升學爭位固然係好 (少左一樣煩), 但要讀得開心, 有自信, 亦要付出唔少努力的.  大家俾心機啦...培正冇錯係一間認真辦學既學校, 亦因此, 我地都要共同努力去"維繫"佢呢個老招牌喇..

幼稚園攻略﹕根德園口碑佳

文章日期:2007年10月9日

【明報專訊】王女士問﹕本人孫女正就讀方方幼兒班,是05年11月出世的,今年要選報幼稚園了,請問其原校的質素如何?對升讀英文小學有把握嗎?另請問約克、根德園、方方、培正這幾間幼稚園,哪間質素好些?師資怎樣?對升讀英文小學有把握嗎?我們住大角嘴,請提供更多建議。
答﹕你問「對升讀英文小學有把握嗎?」所謂英文小學,是求其一間,還是著名的英文小學呢?其實,升讀直資或私立英文小學有兩個要求,一為在幼稚園的表現,二為入學面試,所以只要面試做得好便有些把握了。
約克、根德園、方方、培正各有特色,四間之中只有培正有直升小一機會,不過培正不是英文小學。餘下三間,以根德園口碑最佳,約克和方方也不錯。
大角嘴屬於油尖旺區,口碑好的幼稚園有﹕明我幼稚園、德信幼稚園、便以利學校暨幼稚園
歡迎查詢幼稚園問題
傳真:2898 2537
電郵:[email protected]

http://happypama.mingpao.com/cfm/study3.cfm?File=20081008/prepb/368sh04a2.txt

Quote from a KV parent:

不如我比D意見你啦,一年前我同你一樣,成日唸St Cat 好定根德園好end-up 就成日唸住根記夠深可以應付考小一,於是揀左根記,完全無唸過佢三歲Li個年齡要吸收what唸住照谷可也,初初都見佢幾開心下,但到下學期就話要寫字,初初寫都OK,因為得意嗎,後來我發覺每日都寫成頁字方格內又無線去guy住佢地去寫,小朋1•求友會feel困難同寫得唔靚久而久之就會有錯敗感,但我可以話你知我個女係一個開朗既女仔,好仲意唱歌–i1D、都唔夠全面,一開學坐校車唔可以跟,上堂頭幾天話唔準跟,其實to我個女一D問題都無,因為佢幼兒班得2歲都係自己返咖啦,我一值都say ok但後來每2個月先旨有既paryty我去送佢返到學校,但我發覺佢係其實死訂唔想我走,令我立刻感到學校個種格梗來方法表面上無問題但實祭上無令孩子慢慢去適應,,之後返學就會好開心,我最唔欣賞D老師司那種全統,同無愛心,我最記得下學期派堂上Test paper回家所有Test都100分校•除左中文99,學校派通告話可以約老師傾有關小朋友的評估,於是我call校務處約左時間但不久老師就call我話你約的時段有人你想知乜呀?不如我係電話講啦!我立即覺得我退學無錯,因為我應為Li D態度唔係一D教育工作者應有的羆度,其實我有一個從事教育工作者的朋友巳同我提過這所學校你不要揀,但不過當時我都無聽個friend講,又係唸住小朋友谷出黎咖者,最驚亞係家長會唔係同我講小朋友係學校生活點呀?只係成日話佢要多D執筆練力,嘩幾多歲人仔呀?甘死古古,我完全唔expect講LiD野,我其實最想知係佢係學校合唔合群,有無同小朋友分享,主唔主動等等Li類野,我同老師講其實我每日放工後我女女已經自己做好哂D功課,D字全部係佢自己寫唔係我拉住佢寫架,所以可能唔夠靚,但係個先生話總之佢未到我要求啦!又話佢唔知係咪隻眼有事,有時個B字會左右掉轉寫,唉!得三歲幾人仔我D朋友D細路好多都有Li D情況啦!而家咪無讀根記D字咪無掉轉羅,鬼咩一D愛心都無,呀我仲記得係家長會追問佢女女上當呀?佢話有一次你個女全班同學坐好佢坐得唔好,甘我咪叫佢出黎坐係我則邊羅,哈佢重唔知發生咩事喎,個樣重好開心喎覺得可以出黎坐,直至我話"好我地全部去音樂室唱歌,你留係道甘佢先識哭,哭住甘話Ms.XX唔好呀,甘至知驚,以上係個老師覺得自己個套好得甘既樣同我講,當時我無大反應,但個心唸而家咩年代呀?甘似我細個D老師甘,唔解釋先嚇下你先,Li套非常out,學校透明度極低,無親子旅行,無活動,無散學禮,無課外活動,無外藉老師,無國語,無家長教師會,無觀課,無一個清楚既schedule話你知本月教乜,總知教完先話你知,你係屋止無得同佢地唱兒歌,唔好意思因為無兒歌書,雖然係甘我都比佢完成K1,因為我係會懂得轉太的人,而家佢日日放學返來都好開心唱歌做動作,我又可以跟住個schedule知到佢教緊乜,可以一齊分享佢學個D野,其實如果你自問真係唔想知佢教乜總知識字就得啦其他發展唔駛既,甘你揀Li間就ok既,如果你想知更多我可以告訴你

我也同意.

選培幼, 除了學校本身不錯之外. 最主要是一條龍關係. 不想煩惱於要子女外出參加這參加那, 要拿不同証書, 選小學, 又做profolio, 要四處面試. 若到培幼後又想考其他小學. 當然不是不能. 但會否.......

我認識的親戚子女們. 也是會直至上中學的. 除非很標青便 會考其他中學.

原帖由 nicolemummy 於 09-1-15 04:53 發表

...

原帖由 ysnmama 於 09-1-15 12:31 發表
我也同意.

選培幼, 除了學校本身不錯之外. 最主要是一條龍關係. 不想煩惱於要子女外出參加這參加那, 要拿不同証書, 選小學, 又做profolio, 要四處面試. 若到培幼後又想考其他小學. 當然不是不能. 但會否.......:qu ...

Yes..I like PC because it is a good dragon mode school..but the main problem is it is a Chinese Middle School...actually, my wife and me also don't like my son study Chinese Middle School...so I am screw up now.

幼稚園攻略﹕根德園注重德智
【明報專訊】問﹕聽其他家長說,九龍塘根德園幼稚園不會舉行畢業禮,又沒有課外活動,教師穿裙子、不會坐在地上跟小孩子玩耍聊天,孩子K1就要學寫字,亦會涵蓋小一課程。而且沒有手冊,家長不知道學校的校內活動,令本人感覺此校較冷冰冰,可否告知這是否屬實。從什麼渠道可以多了解不同學校的教學方式和理念等?
答﹕香港的幼稚園,在德、智、體、群、美中,有些重視德智,有些重視群美,全方位發展、五育並重的不太多,根德園是注重德智的幼稚園,特別注重英文和數學,對英文發音尤其重視,該校家課多,考試亦不少,K1學生由上學期開始,已經每天要做功課。聽起來似乎令家長卻步,但事實上根德園深受家長歡迎,因為家長認為早些接受這種訓練,會容易適應傳統的小學制度。如果你想了解該校多一點,可以和讀過該校的孩子家長談談,或直接搖個電話問學校今年的活動,看看你聽到的傳說是否真的。
歡迎查詢幼稚園問題傳真:2898 2537
電郵:[email protected]

幼稚園攻略﹕根德園口碑佳

明報專訊】王女士問﹕本人孫女正就讀方方幼兒班,是05年11月出世的,今年要選報幼稚園了,請問其原校的質素如何?對升讀英文小學有把握嗎?另請問約克、根德園、方方、培正這幾間幼稚園,哪間質素好些?師資怎樣?對升讀英文小學有把握嗎?我們住大角嘴,請提供更多建議。答﹕你問「對升讀英文小學有把握嗎?」所謂英文小學,是求其一間,還是著名的英文小學呢?其實,升讀直資或私立英文小學有兩個要求,一為在幼稚園的表現,二為入學面試,所以只要面試做得好便有些把握了。
約克、根德園、方方、培正各有特色,四間之中只有培正有直升小一機會,不過培正不是英文小學。餘下三間,以根德園口碑最佳,約克和方方也不錯。
大角嘴屬於油尖旺區,口碑好的幼稚園有﹕明我幼稚園、德信幼稚園、便以利學校暨幼稚園
歡迎查詢幼稚園問題

幼稚園攻略:培正英文水準不俗

【明報專訊】Pui Ling Kwok問﹕
我們住在將軍澳,想為女兒選擇一所位於九龍塘、港島東或觀塘區、並有戶外遊戲地方的幼稚園,同時希望符合幾個條件﹕我想女兒有良好英語及普通話能力、讀《聖經》、學校及教師富愛心、課程不會太淺易。以下選擇,請給意見﹕
香港培正小學(幼稚園)
藍田靈糧幼稚園
浸信會培理學校
蘇浙小學暨幼稚園(本地課程)
明慧國際幼稚園(本地課程)
伯特利幼稚園
答﹕
從你選出那6間幼稚園,揀一兩間符合你4大標準、3大區域,並不太困難。
香港培正小學差不多全部符合,只欠英文,不過,我有朋友讀培正中學,英文並不差。次選為藍田靈糧幼稚園,我曾經參觀,麻雀雖小,五臟俱全,以孩子為中心,應符合你要求。其次為香港蘇浙小學幼稚園,中英俱佳,只是沒有《聖經》讀。明慧國際幼稚園也好,浸信會培理學校與伯特利幼稚園亦可考慮。
文﹕升學專家趙榮德

(2) 幼稚園 問﹕  1.九龍塘根德園幼稚園 2.旺角漢文師範同學會幼稚園 3.黃大仙循道衛理主恩堂幼稚園 ;請詳細提供以上三間幼稚園的資料包括:教學方法,師資,功課量,學生出路,有否多元化的活動,校舍設備和會否主動和家長溝通?   (Simon)

答﹕

以下提供3間幼稚園資料作參考:

1. 根德園幼稚園
教學方法:傳統教學法
師資:全部為合格幼師
學生出路:部份畢業生升讀宣道小學及聖芳濟小學等
活動:參觀、遊戲日等
校內設施:操場、遊戲室、音樂室、圖書角、電腦室、冷氣課室等
家長參與活動:家長會及親子遊戲日等

2. 香港漢文師範同學會學校(幼稚園部)
教學方法:主題分組活動教學
師資:大部份為合格幼師
學生出路:部份畢業生升讀其直屬小學香港漢文師範同學會學校,以及協和小學和油麻地天主教小學等
活動:校方按每週之單元,編排各項有關德、智、體、群、美的學習活動,使學生透過親身體驗,加強學習和探究精神
校內設施:室內外大肌肉活動場地、獨立校舍等
家長參與活動:每年安排定期家長日座談會及講座等

3. 循道衛理主恩堂幼稚園
教學方法:主題分組活動教學
師資:大部份為合格幼師
學生出路:部份畢業生升讀博智小學、嘉諾撒聖家學校、嘉諾撒小學、基心小學及沙田循道小學等
活動:經常性之參觀活動
校內設施:室內外活動場地、課室等
家長參與活動:安排家訪和電話溝通,並出版月刊以加強學校與家長間的溝通

功課量之多少,要視乎個人準則而定,沒有一定的標準。根德園幼稚園重視學術發展,為了打好學生的學術基礎,校方採用較為艱深的課程,功課量亦比較多。此外,一般以活動教學的學校都讓小朋友從遊戲中學習,因此,不會有太多的功課。 其實您所提及的幼稚園都各有好處,您可以自己的期望來為孩子選擇合適的一所。

(教搜社)

根德園

原帖由 winchoy16888 於 09-1-15 18:38 發表
根德園

何解呀??

你是想一條龍英文學校, 不是一條龍中文學校啦.

咁培正當然不是你杯中茶. 入了培幼, 條路定左. 你猶疑, 因為你覺得培正都是難入的, 放棄好像可惜.

小女當年有培幼和聖羅撒幼園取錄, 都放棄了. 因為若果即使一條龍(雖然津小不一定, 但都比較高叩門機會), 但不是心中最心儀的, 都升小一時還不是更難取捨嗎?

原帖由 cy36baby 於 09-1-15 13:24 發表

Yes..I like PC because it is a good dragon mode school..but the main problem is it is a Chinese Middle School...actually, my wife and me also don't like my son study Chinese Middle School...so I am  ...

原帖由 nicolemummy 於 09-1-15 22:46 發表
你是想一條龍英文學校, 不是一條龍中文學校啦.

咁培正當然不是你杯中茶. 入了培幼, 條路定左. 你猶疑, 因為你覺得培正都是難入的, 放棄好像可惜.

小女當年有培幼和聖羅撒幼園取錄, 都放棄了. 因為若果即使一條龍( ...

Thanks..so which Primary school your girl finally choosed? I may choose PC as I think if my son get a good acadamic result..I can also apply another good Secondary School.

我心儀另一所津校, 不是聖羅撒.

如果唸聖羅撒幼園, 升小一時就要自行和統一派位時選佢而希望叩門時多d機會. 咁到時就頭痛連自行和統一派位都要放棄聖羅撒去試心儀津校.

如果唸培正幼園, 升小一時只可以試自行同私校直資, 無得參加統一派位. 咁到時就頭痛放不放棄培正小一學位去參加大抽獎.

既然如此, 不如一早就放棄.

原帖由 cy36baby 於 09-1-16 13:34 發表

Thanks..so which Primary school your girl finally choosed? I may choose PC as I think if my son get a good acadamic result..I can also apply another good Secondary School.

原帖由 nicolemummy 於 09-1-16 19:47 發表
我心儀另一所津校, 不是聖羅撒.

如果唸聖羅撒幼園, 升小一時就要自行和統一派位時選佢而希望叩門時多d機會. 咁到時就頭痛連自行和統一派位都要放棄聖羅撒去試心儀津校.

如果唸培正幼園, 升小一時只可以試自行同私 ...

甘你而家諗住邊間幼園?

小女已經升小一了. 她唸的幼稚園己經結束了, 你不能作參考了.

原帖由 cy36baby 於 09-1-16 20:05 發表

甘你而家諗住邊間幼園?