用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 奧林匹克數學
go

奧林匹克數學

奧林匹克數學是什麼來的?

請問港島東區那裡有得學?

謝謝!

王國會長

我個女間小學有得學, 我睇個課本係一D 要較多思考的數學題目, 但我個女上學期讀完話太淺好悶下學期唔肯再讀.

原帖由 hei_bb 於 09-1-7 18:20 發表

謝謝!

我仔讀過, 係好深,
有d似考IQ

可以去書局睇吓d補充練習
要起碼4年級先有用
仲要對數有興趣
又覺學校d數應付自如
可一試, 會錦上添花

回覆 # 的文章

can you give me the name of the exercise about olympic maths that can be brought from the bookshop, thank you

請問有冇人可以解釋"KWIK Maths"及"學林數" 主要學咩嫁 ?

原帖由 hei_bb 於 09-1-7 18:20 發表

謝謝!

有興趣望望是甚麼,可以去公共圖書館的兒童圖書館有本叫做「數學奧林匹克 天天練」,本書不是寫得極好,但勝在它定位於純教奧數的悶蛋書與純操練的普通補充習作之間,可以一試。(最重要還是不用花錢, 到試得小朋友認為有興趣有能力後才花錢嘛)
愛收集舊書包、背囊的傻人

奧數一D都唔會淺, 例如讀緊小五嘅學生去讀小五奧數一D都唔淺, 有時三年級嘅奧數題目, 正常嘅學校課程要五六年級先教. 我個仔有D同學就因為覺得深, 所以退出奧數. 其實我都覺得深.

如果你個女冇讀錯其它數學課程, 咁就恭喜你囉, 佢應該讀高一級或兩級, 如果學校冇, 可以去奧校讀, 因為好多學校都認受呢張證書.

原帖由 瑩瑩老豆 於 09-1-15 23:34 發表
我個女間小學有得學, 我睇個課本係一D 要較多思考的數學題目, 但我個女上學期讀完話太淺好悶下學期唔肯再讀.

阿仔而家P5,係學校上緊奧數學校來開辦既
奧數興趣班,真係唔容易既.
間中也有參加奧數公開比賽,能答對60%以上
題目已覺得滿意.

佢學校4年班先有奧數興趣班,
而3年班同學則參加高思維數學班.

有無九龍城或九龍灣有得學奥數嘅資料呀?請提供