用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 現正讀YORK嘅媽咪真情對話
go

現正讀YORK嘅媽咪真情對話 [複製鏈接]

Dear all Parents

如果比你拺多次, 會唔會比你個仔女讀YORK呀, 要講真話呀!
   0    0    0    0

這問題確切真的為難了家長. 就是後悔也不能說. 也要說沒選錯. 其實每間學校也是. 一定是認為好, 才會讓子女繼續讀吧.

原帖由 mwccwtl 於 09-1-14 23:08 發表
Dear all Parents

如果比你拺多次, 會唔會比你個仔女讀YORK呀, 要講真話呀!

我知, 但係我個仔讀緊d屋村幼稚園(pre-school), 而且九龍塘只得YORK has offer my son,所以請教你們, 現在還等緊九龍禮賢結果, 如果九龍禮賢ok,  請問揀邊間?[/quote]

唔......其實之前回應過有關York的topic有過不愉快經歷,本來不打算再回應有關此學校的post. 不過妳呢個問題, 我個朋友佢啱啱主動同我分享過(因為佢個細囝預備選幼稚園), 而且因為佢個女依家已經係k2, 回頭太難了, 所以希望妳多d資料去決定. 佢當初又係因為只有york肯收, 加上第一年政府第一年推出學卷, 而york亦有參加. 所以心想都可以一試. k1一整年都ok, 但上到k2,

(1) 學校話叫佢個女讀精英班, 下午返多3個鐘, 佢話實際學野的時間只有1個鐘, 因為扣返d瞓覺同食晏時間, 仲有早15鐘又會叫小朋友洗手/去toilet, 但每月要交多$3xxx. 佢自己都話, 如果用呢$3,xxx出去學野, 可以學到好多野.

(2) 校長話扣除學卷, 學校每月都係唔夠用, '建議'每家長每月比多$3xx. 唔一定要比, 不過唔比, 可能對小朋友學習上有影響. 我都好surprise一間學校會咁講, 但佢話千真萬確

(3) 每隔1-2星期總有通告要比$, 通常都有幾佰蛟. 有時買條衫表現, 有時參加party費 etc etc.....

我朋友係內地人, 佢好想小朋友可以係九龍塘讀書, 所以雖然佢知所有野都係optional, 但佢話唔敢得罪學校. 怕佢對個小朋友唔好. 加上佢問過SC, KV等佢自己心儀的幼稚園都唔收插班, 所以佢係無得選擇的情況下都會頂硬上. 不果佢話絕對唔會比個細仔再入讀York.

我無小朋友係york讀, 我只係聽呢個朋友的親身分享, 有幾成真幾成假無從稽考.

不果話說回頭, 佢話係york讀, 佢個女d英文真係好得, 但中文又好唔掂. 所以如果妳好想小朋友係九龍塘讀書, 又無其他選擇, 想英文好, 又唔介意比多d $, 咁咪go ahead law.
原帖由 mwccwtl 於 09-1-15 09:54 發表
我知, 但係我個仔讀緊d屋村幼稚園(pre-school), 而且九龍塘只得YORK has offer my son,所以請教你們, 現在還等緊九龍禮賢結果, 如果九龍禮賢ok,  請問揀邊間?
... [/quote]

禮賢是一間好學校. 又有學劵. 不少媽媽也讚. 我朋友女兒正就讀. 她評價很好.

或者用付約克的所有開支往外參加活動. 可能也是一個好選擇. 付約克可能每月平均要四千以上. 利用這四千元往外學英文及其他. 也值得考慮.

原帖由 mwccwtl 於 09-1-15 09:54 發表
我知, 但係我個仔讀緊d屋村幼稚園(pre-school), 而且九龍塘只得YORK has offer my son,所以請教你們, 現在還等緊九龍禮賢結果, 如果九龍禮賢ok,  請問揀邊間?
... [/quote]

如果在外面學英文, 一個星期只是學1-2天, 效果會唔會比起York每天都有NET上堂好呢? 另外, 小朋友放學後又要常常舟車勞動去上堂, 唔怕無得午睡嗎?

唉! 禮賢唔收, 又無其他KG offer,  唔通真係要讀YORK, 我家住九龍塘附近, 不是誇區讀...

原帖由 mwccwtl 於 09-1-15 23:05 發表
唉! 禮賢唔收, 又無其他KG offer,  唔通真係要讀YORK, 我家住九龍塘附近, 不是誇區讀...

How about 九龍塘迦南?

我唔覺得佢有位囉,因我有兩個friend waiting 都冇call佢哋話有位!
原帖由 LovelyBB06 於 09-1-15 23:13 發表

試吓又一村啦,我個friend上個月問過有位!
原帖由 mwccwtl 於 09-1-15 23:05 發表

九龍塘迦南話太多人apply, 竟然拒絕我apply
原帖由 LovelyBB06 於 09-1-15 23:13 發表

啟思呢?

原帖由 mwccwtl 於 09-1-15 23:36 發表
九龍塘迦南話太多人apply, 竟然拒絕我apply

若你buy約克的英文及名聲. 而學費加雜費等又沒問題. 又認為值得的, 便讀. 或者是否有些waiting的學校? 若有. 先預讀約克. 可能之後有waiting也會收的學校.

本來YORK都收左我阿仔,不過我唔打算讀了,因為我所問的朋友,他們是過來人,都說:不如你選第二間啦!!

其實迦南好d定約克好d呢? 兩間比你會選邊間?

我不是buy約克的英文及名聲, 而係無其他學校收, 一係rejected, 一係waiting.....點算?  

原帖由 ysnmama 於 09-1-15 23:48 發表
若你buy約克的英文及名聲. 而學費加雜費等又沒問題. 又認為值得的, 便讀. 或者是否有些waiting的學校? 若有. 先預讀約克. 可能之後有waiting也會收的學校.

...

原帖由 mwccwtl 於 09-1-16 09:57 發表
我不是buy約克的英文及名聲, 而係無其他學校收, 一係rejected, 一係waiting.....點算?  

其實你唔好咁擔心。每間學校都有人鐘意同唔鐘意。亦不一定適合每個家庭。你個小朋友的preschool好唔好?無疑呢度有好多有關york的評語。好壞都有但多數都係講有關$而且好多都係廳聞。未見有人話小朋友返學唔開心或學唔到野。好多都講佢英文好。呢樣係咪你要的?讀得九龍塘的私校就預左要俾錢。中文唔得的唔止呢間。如果冇其他option就讀住先。k2再考過囉。唔好俾自己咁大pressure.幼稚園生活對小朋友來講最緊要適合佢同開心的。

咁如果YORK同劍鳴比呢???
2間都收了下午班K1....唔知大家有咩意見? 無咩人講劍鳴的???

2間邊間小學的派位好?邊間出名D?直資會易收D...?

同埋YORK校長話有新校舍係九龍塘...09年9月用得,下一年全部學生會係個度上.... 有新校舍好像又勝一籌...

Mqchris :>
‹ 上一主題|下一主題