用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正家長討論一下
go

培正家長討論一下

1.會
2.無唸

1. 會讀
2. 值得

原帖由 Bcat 於 09-1-15 22:36 發表
大家會唔會讀培小呢? 大家覺得交6年學費值嗎?

因為唔駛搬屋也有好校網 " 34 ", 暫時中學好似是combine " 34 " & "41" 區, 咁小朋友咪順利入到九龙所喟最好的校網

原帖由 Bcat 於 09-1-16 09:23 發表
點解呢?

培小6年學費係超值嘅! 我橫豎都想俾個仔讀直資 OR 私立小學 (而家培正小學學費係$2650/ month)

If you don't want to paid school fee..than your choice limit to Government/Subsidary Primary School....than you cannot enrol a lot of famous private school

俾得起錢讀私校OR直資嘅邊個唔使交好多稅呢? 我都要交唔少, 但為左阿仔有好書讀, 都無辦法, 加上大圍沙田網好的小學真係好少好少選擇, 唔好冒險 lu, 而我個仔又讀開九龍塘 的幼兒園, 對九龍城d學校會認識多d ... 我都係得培正同根德園兩個選擇.

原帖由 Bcat 於 09-1-16 14:34 發表
我年年交好多稅......個仔讀培正又要交學費...覺得做稅人好蝕....真係讀政府/津校唔好??分別真係咁大?

cy36baby我同你都係大圍網, 你有咩睇法?

咁你係咪又清晰d,你揀邊間kg? ...

我一定會讀培小, 除非到時有更好既選擇(當然到時我都應該只會選培小)! PC is my fisrt choice all the time!

交6年學費, 值得! 因為冇諗過要讀津校, 一直都target直資/私小. 唔想將小朋友既命運交到好似六合彩既system度, 我地亦冇信心可以在自行分配時有學位!