用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 白忙一場?
go

白忙一場?

經過這幾個月來寄信拿表面試….等消息, 收信
做咗咁多野, 都是想找間好又有學卷的幼稚園比個女…..
但一封封reject, waiting 的冷水照頭淋之後, 乜野熱情都無哂…..
到頭來我都要在全日式的幼兒學校留位亦好大機會去讀tim. (因其他的waiting不知等到幾時)
你們話我是好傻, 好像白忙一場!!!!

點算白忙, 做了自己該做的, 不然會後悔. 唔好灰心啦!

我都同意, 不算白忙, 你已經做左你可以做的事, 結果你都控制唔到.

原帖由 lro14sheung 於 09-1-15 15:02 發表
經過這幾個月來寄信拿表面試….等消息, 收信
做咗咁多野, 都是想找間好又有學卷的幼稚園比個女…..
但一封封reject, waiting 的冷水照頭淋之後, 乜野熱情都無哂…..
到頭來我都要在全日式的幼兒學校留位…亦好大機會 ...

唸返起由上年9月開始填Form, 大部份都in完, 仲等緊結果, 雖然忙左d, 囡囡成日要面試, 看見她一次比一次進步, 都好開心架, 可能我地enjoy個過程啦, 結果不太重要!

原帖由 kimmiechiu 於 09-1-15 16:13 發表
我都同意, 不算白忙, 你已經做左你可以做的事, 結果你都控制唔到.
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

你只係盡左做父母既責任, 未到開學都未知final result的, 遲d一定有位流番出黎, 唔好唔開心啦, 希望在明天

唉...原來考kg都咁大壓力, 都唔知將來考小學會係點啦, 我地條路仲有好長呀, 加油呀

我都唔敢去想到小學時會怎樣.....
我都會大抽獎...如抽不到心水都唔知點...
話時話我現在都無心水小學架...kg都如此煩...
小學又話要去knocking door, 又話要去考...
到時我又會想..死啦..早知就比錢佢去讀乜乜啦...

Don't be upset.  simlarly case for me.  May coz my BB is super small BB, end of Dec 2006 la, 盡了力, ok la, cheer up!

做乜考到sc同培正都不要呀?好多人都想入喎!
我就是人地唔收唧...
p>s>全日都有好處在不用張羅早午茶點...

唔好放棄大好機會!

原帖由 Bcat 於 09-1-16 09:31 發表
我玩完呢個遊戲,結果係sc同培正都收,但可能我會讀返屋企附近的全日幼兒園, 放棄sc同培正,都算又係白忙一場!

not necessarily 雙拳難敵手.  Does your maid helpful?  Can one grandparent come to help some time?  I have 3 kids (大B 09 年入 sc, 孖B才一歲), 2 maids, I need to work - 我咪重死.  But I advise you to let your kid join pc/sc if you think they are better kinder.  

原帖由 Bcat 於 09-1-16 11:31 發表
其實,讀全日幼兒園同培正/sc既結果(3年後)係咪真係好大分別? 定係殊途同歸? 我真係唔sure!

因我仲有個細b, 大b返k1時,細b得1yr,我又要返工,真係驚屋企得1個工人搞唔掂兩個!!

所以...好頭痛!! ...

原帖由 莊生bb 於 09-1-16 11:25 發表
唔好放棄大好機會!

其實無話咩大好機會既, 應該睇番生活上實際需要, 否則日後生活出現拉扯又要轉校

原帖由 kwklam 於 09-1-15 23:11 發表
Don't be upset.  simlarly case for me.  May coz my BB is super small BB, end of Dec 2006 la, 盡了力, ok la, cheer up!

Yes...my baby is end of Nov 2006....I tried my best la....

Bcat

我case同你一樣, 大囡返k1時, 細囡2個月大, 讀半日, 呢頭上校車, 餵完細b奶, 掃埋風, 換埋片, 清潔埋, 分分鐘就要接放學, 那有時間預備lunch比大囡, 工人實攪唔掂!

直資/私校非我地首選, 除非派位結果好恐怖啦. 我們一家是教友, 天主教學校是首選, 好好考慮如何為佢地選擇小學比幼稚園緊要得多.

其實,讀全日幼兒園同培正/sc既結果(3年後)係咪真係好大分別? 定係殊途同歸? 我真係唔sure!

因我仲有個細b, 大b返k1時,細b得1yr,我又要返工,真係驚屋企得1個工人搞唔掂兩個!!

我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

我case差不多, 今年9月我個女讀k1, 弟弟讀n班...其實一個人對兩個小朋友真係好頭痛, 不過, 其實個小朋友放學回來, 吃午餐再午睡, 餘下時間在家跟返全日放學回家的時間都係差唔多, 再者, 你個大b其實都懂事...佢明白工人要照顧小b, 未必能全心照顧佢...你不如趁現在還有時間多d train大b自己照顧自己, train佢獨立小小...到時就唔洗咁煩, 正如莊生bb話, 咁難得考到你又放棄, 日後怕你會後悔, 而且你仲有一個小b將來要讀書, 佢唔多唔少都可以靠大b入到好學校...現在出世率咁高, 競爭愈來愈大...到時要入好小小的學校或名校可能仲難...加上小朋友interview時的表現亦好難講, 如果撞正唔肯出聲咪無行?? 你要三思呀!!!

原帖由 七點半 於 09-1-16 12:29 發表
我case差不多, 今年9月我個女讀k1, 弟弟讀n班...其實一個人對兩個小朋友真係好頭痛, 不過, 其實個小朋友放學回來, 吃午餐再午睡, 餘下時間在家跟返全日放學回家的時間都係差唔多, 再者, 你個大b其實都懂事...佢明白 ...

大b會肯午睡就好羅, 我識得有好多小朋友大左就唔係點午睡了, 佢地寧願玩or看電視

絕對同意!  咁細個小朋友,短短的intervew根本不能test到佢地的能力。自己做左自己本份已ok了。唔好唔開心!

原帖由 莊生bb 於 09-1-15 15:04 發表
點算白忙, 做了自己該做的, 不然會後悔. 唔好灰心啦!

醒目開學勳章

原帖由 BigBoyMaMa 於 09-1-16 16:38 發表
絕對同意!  咁細個小朋友,短短的intervew根本不能test到佢地的能力。自己做左自己本份已ok了。唔好唔開心!

只要盡咗力, 結果唔係咁理想, 便無悔, 總好過將來後悔.
當係一種見識/經歷/考驗. 响面試過程中, 你可以看到好多嘢, 如自已小朋友, 人地小朋友及家長等, 都係一種得著.