用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正家長可否協助回答
go

培正家長可否協助回答

小女剛收了入0909幼稚園, 想請問:
1) 本人尚有一個小兒,是否收的機會高?
2)幼稚園及小學我相信是完全可以放心,中學如何?因培中是中中,是否除了英文科,全是中文教?
3)我很檐心將來小朋友要升學,會有困難適應,因語文問題, 是否太憂慮
4)無疑我是對培正在學習氣氛及重視德育很欣賞, 只是尚有一點擔心英文方面.

謝謝各位家長的幫忙!!!

[quote]原帖由 wai406 於 09-1-11 15:09 發表
1) 本人尚有一個小兒,是否收的機會高?
校方說不會一定收, 要看interview 表現, 江湖傳聞說at least 會有 waiting list, 一定唔會reject. 我眼所見, 很多都有兄弟姐妹在培幼, 證明收番兄弟姐妹機會係高o的
2)幼稚園及小學我相信是完全可以放心,中學如何?因培中是中中,是否除了英文科,全是中文教?
無得擔心, 呢個係培中特色, 事實培中的小朋友英文亦不算差, 幾多留學外國的也無問題
3)我很檐心將來小朋友要升學,會有困難適應,因語文問題, 是否太憂慮
(同上)
4)無疑我是對培正在學習氣氛及重視德育很欣賞, 只是尚有一點擔心英文方面
英文教得淺, 但我個人覺得外面可以提供英文課程而質素好的centre 多得很, 有時甚至家長自己本身亦可提供, 但良好學習氣氛和德育培育呢 ?? 外間容易找到substitute 嗎 ??

Will all PC Kindergarden students accept by PC Primary School? Pls kindly advise, many thx,

Yes, pls. read the notice from schoo, at the back side of the notice.

請問培正家長:

1) 培正幼稚園及小學有沒有教授普通話?
2) 除學校校車外, 有沒有保母車服務? 如在荃灣麗城上車, 要幾點接送?
3) 聽聞培正幼稚園的程度比較淺, 是否屬實?

謝謝.

Chris

幼稚園無,小學有普通話課

2) 除學校校車外, 有沒有保母車服務? 如在荃灣麗城上車, 要幾點接送?
有保母車,但唔可以進入校園範圍,只可以响窩打老道落車由保母帶入校園。只有由冤忠經營的校車先可以响校園範圍上落,今年校車上午班7:30响麗城開出。

3) 聽聞培正幼稚園的程度比較淺, 是否屬實?
對比一般九龍塘區的幼稚園 -- 係

我有個同事同你一樣, 個仔同個女十年前同五年前都係取錄於ST.CAT 同培正, 但係佢無保留地選擇培小, 現在一個升培中, 一個讀培小, 好聽話, 好乖巧, 我同事完全無後悔佢當年的選擇!

我仔仔都取錄於根德園同培小, 雖然根德園已留位, 但入培小機會好大!!

原帖由 Bcat 於 09-1-11 16:37 發表
我也是關心學生的英文水平及普通話能力.

小兒同時被st.cat.及培正取録...現正十分頭痛...請各培正友比d意見

謝謝你的資料!

原帖由 Isaac_Ma 於 09-1-12 10:57 發表

有保母車,但唔可以進入校園範圍,只可以响窩打老道落車由保母帶入校園。只有由冤忠 ...

HI cy36baby,
我女女同你仔仔一樣呀, 取錄於培幼同根德園. 但我就唔似你咁清晰, 我唔知點楝好. 可否分享下你嘅意見! 謝謝!

原帖由 cy36baby 於 09-1-12 11:16 發表
我有個同事同你一樣, 個仔同個女十年前同五年前都係取錄於ST.CAT 同培正, 但係佢無保留地選擇培小, 現在一個升培中, 一個讀培小, 好聽話, 好乖巧, 我同事完全無後悔佢當年的選擇!

我仔仔都取錄於根德園同培小, 雖 ...

我會這樣想, 如入培幼,一定會直上培小, 9年後先要煩惱升中問題, 到時再看看成績怎樣吧! 好的話, 可選其他更好的中學或培中亦不錯, 不好的話, 就惟有跟九龍城區中學派位喇, 校網不差吧! 如果小學真係成績差, 讀邊間都唔掂啦, 而且培小確實係一間不錯的小學, 質素有保證! 所以選擇培幼會有優勢嘅!

原帖由 candytosy 於 09-1-13 16:06 發表
HI cy36baby,
我女女同你仔仔一樣呀, 取錄於培幼同根德園. 但我就唔似你咁清晰, 我唔知點楝好. 可否分享下你嘅意見! 謝謝!

原帖由 Bcat 於 09-1-16 11:38 發表
cy36baby,

我都係咁諗!
但有d唔捨得要交6年小學學費!! 我交左稅!仲要比錢讀小學!

Sure..you need to paid for a good Dragon P...otherwise..you need to "lucky draw" or "apply" those Government or subsidary good P but no guarantee can get a seat from good P

真係無乜...

原帖由 Bcat 於 09-1-16 14:40 發表
咁屋企附近(沙田大圍區),你有冇心儀學校?
也歡迎pm我

1) 路過補充一下,培中前年在中一試行一兩班用普通話教 中文科後,上年度的所有中一生,均以普通話授課,學生沒有太大困難,顯示由小學階段的普通話基礎不錯。還有根據07/08年度校刊,普通話會考合格率100%,5*-4級亦是100%,5*級有40%。  

原帖由 Isaac_Ma 於 09-1-12 10:57 發表

有保母車,但唔可以進入校園範圍,只可以响窩打老道落車由保母帶入校園。只有由冤忠 ...

Good news! Thanks for ur information!
It's a bright idea to nurture PTH & let them become more competitive internationally.
原帖由 2childmama 於 09-1-17 11:24 發表
1) 路過補充一下,培中前年在中一試行一兩班用普通話教 中文科後,上年度的所有中一生,均以普通話授課,學生沒有太大困難,顯示由小學階段的普通話基礎不錯。還有根據07/08年度校刊,普通話會考合格率100%,5*-4級亦是100%,5*級有4 ...

可唔可以話如果小朋友醒的, 可考慮KV or St. Cat. 若否, 一條龍的選擇較有保障. 定係一條龍的選擇永遠是最好呢?

MAMAMEEE,

你依條問題好難回應,如何介定小朋友係'醒的"?請唔好介意我咁講,我真係有心想比意見,唔係想挑起舌戰,只係覺得入幼稚園既小朋友講緊只係兩,三歲,點知兩年後考小學會係點?

反而我覺得讀邊間係睇家長既意願,如果想考超級名校如DBS或DGJS,又或者係英文小學,咁可以考慮讀其他幼稚園,因為大部份有得直升自己小學既幼稚園,都會比出面既學校淺,咁如果你想再考出面既小學,就可能會比較難,或者咁講,家長要做多d野!

入得一條龍學校都係想讀佢間小學和中學,如果一開始已經係想小朋友讀第二d小學或中學,咁我就覺得不如一開始就讀其他幼稚園,準備得好d考小學好過!

小小意見,希望幫到你!

Lulu

原帖由 MAMAMEEE 於 09-4-4 13:23 發表
可唔可以話如果小朋友醒的, 可考慮KV or St. Cat. 若否, 一條龍的選擇較有保障. 定係一條龍的選擇永遠是最好呢?

原帖由 MAMAMEEE 於 09-4-4 13:23 發表

大家只係覺得培正好處只係一條龍? 唔考慮佢其他優點?

我覺得同小朋友選校除要睇小朋友個性(其實好難現階段去判斷)...仲要考慮埋家庭本身背景等等....