用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 你地點睇!!! (關於local 同 IS)
go

你地點睇!!! (關於local 同 IS) [複製鏈接]

我同我老公就一早計劃等個仔約15,16歲時會送佢去外國讀書, 咁我就諗, 與其都要去外國讀, 我就想佢而家一開始讀IS, 可以早d識應, 加上我想佢英文好...覺得係一個全英語的學校內學習, 一定會事半功倍...

但我老公就諗, 係而家學習階段內, 英文雖然重要, 但唔係全部, 何況佢遲早都去外國, 到時好快會上手, 所以佢想現在比佢讀local學校, 可以學些中文, 英文就可以課餘去上course, 又唔洗咁快比呀仔太大自由(因為佢覺得小朋友係要管下的)

聽完佢講之後, 我又1516, 你地可否比d意見我...
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 edexp 於 09-1-16 14:40 發表
很多人都誤會 IS 學生很自由放縱, 其實IS極講求紀率 (指行為上), 而創作意念或堂上表達意見卻十分自由及鼓勵。

同意.

縱使只是k2學生已有以上特點

I agree.  I think tokwawan should think about which education system you want your kid to study, not only think about learning english.

原帖由 edexp 於 09-1-16 14:40 發表
很多人都誤會 IS 學生很自由放縱, 其實IS極講求紀率 (指行為上), 而創作意念或堂上表達意見卻十分自由及鼓勵。

tokwawan,
我認同你老公, 因我有2個現11&14歲學小朋友回流返港已2年, 初入 RCHK, 雖然和外國學校模式差不多, 但完全學唔到中文, 於是立刻轉全英教授的直資學校, 細囝出奇地中文好, 只學短短年幾, 成績已到合格水平。如你計劃日後留學外地, 真係唔洗擔心, 不過16歲才走好似大左啲, 如14歲就容易適應, 但當然有親人或自己照顧好啲啦!還有, 如日後留學完有工作經驗, 又識中文的話(求職信),人工會高幾倍, 選擇又多好多.....

100%認同mirimiri講法,家長選擇IS嘅原因如果著眼點係教學模式,教學理念等,通常都會非常滿意;若著眼點放在中文/英文上,方向似乎有點錯,就會對IS不滿或常常反思自己選IS是否選錯.

citygirl

請問那一間是全英的直資學校呢? 我都想個仔有良好既全英語環境讀書, 但又想佢識中文, 請賜教, 謝!

原帖由 citygirl 於 09-1-16 23:47 發表
tokwawan,
我認同你老公, 因我有2個現11&14歲學小朋友回流返港已2年, 初入 RCHK, 雖然和外國學校模式差不多, 但完全學唔到中文, 於是立刻轉全英教授的直資學校, 細囝出奇地中文好, 只學短短年幾, 成績已到合格水平。 ...

citygirl,
據我所知RCHK中文每級按程度分班,讓小朋友能learn at their own pace. 最低程度那班是CSL班,主要是外籍/外國回流小朋友,我有朋友囝囝是香港人,但因讀國際幼稚園,中文程度讀跟local幼稚園小朋友有距離,加上非常固執,不肯以普通話回答老師,所以也被編入CSL班,你小朋友回流時已經9歲,相信被編入程度高的中文班機會不大.其實我見過有些RCHK Yr 2小朋友(6歲)已經能書寫4-5句的簡單文章,造句則有2-3班的小朋友均能應付,以國際學校中文只是second language來說,水平已相當不錯,若硬要和local school比較,則無話可說.

My son study CSL class(用英文來拼音學習) in RC when he was 9 years old. You not feel big different compare with the other local student if study in G1-3. 但愈上愈距離大. 唔通到時先後悔, 之後小朋友可能抗拒中文....就算唔同Local student 比, 也唔好相差太遠。

這個obviously係expectation問題,若你期望接近local school standard,而你小朋友又被編入CSL班,那就根本無可能,CSL班小朋友的parents大多係外籍,小朋友能聽/講putonghua已經很高興,要能讀能寫,轉校的確是一個option.不過CFL班(advanced class)的小朋友,中文程度是相當不俗,這點可能你不清楚.

我大囡和身邊好多mix也是 advance class, 但也不外如是;不過一定要睇將來父母會否打算給小朋友留學, 如在港升讀本地大學, 一定要找一間好的IB學校及有經驗的老師等。

我女女入了advance class, year 2 有重組句子, 作句,默書等...  程度不錯的。普通話比從前在Local School 學得快。

starfox,
我仔仔可能同你女女一班Chinese喎,你女女係Ms. Ma教嗎?我個人都滿意RC中文程度,Year 2=local school P.1,有重組句子,作句,默書,用local school text book,做作業,做網上功課每日一篇...以IS嚟講都OK了。可能我要求不高,送得囝囝讀IS,中文識講識讀識寫唔抗拒已經覺得好好,我姪仔姪女讀其他ESF講都唔多肯,所以我對RC中文都收貨了。

仔仔剛完成面試, 未知入讀RC的機會, 但想問:
1) 由K2升上Y1, 容易適應嗎?(仔仔屬11月生的細仔) 畢竟RC是一所很大的學校, 單是校園已跟幼稚園不同, 所以有些擔心.
2) 讀完Y1之後會否有同學又轉返去local sch讀P1呢?
3) 轉換校長會否對學校有很大影響?
Thank you.

原帖由 danielboy 於 09-1-20 09:16 發表
starfox,
我仔仔可能同你女女一班Chinese喎,你女女係Ms. Ma教嗎?我個人都滿意RC中文程度,Year 2=local school P.1,有重組句子,作句,默書,用local school text book,做作業,做網上功課每日一篇...以IS嚟講都OK了。可能我要求 ...

radiomama,

以為你會揀直資tim. 入左grade 1, 好少再轉出黎, 出到黎又難適應.

原帖由 Radiomama 於 09-1-28 16:27 發表
仔仔剛完成面試, 未知入讀RC的機會, 但想問:
1) 由K2升上Y1, 容易適應嗎?(仔仔屬11月生的細仔) 畢竟RC是一所很大的學校, 單是校園已跟幼稚園不同, 所以有些擔心.
2) 讀完Y1之後會否有同學又轉返去local sch讀P1呢?
3 ...

其實呢,我地仲未決定,所以又想睇下有無case讀完一年IS再轉出讀P1?  

原帖由 LittlePigmom 於 09-1-28 19:33 發表
radiomama,

以為你會揀直資tim. 入左grade 1, 好少再轉出黎, 出到黎又難適應.

我這麽做,後悔了。小女國際學校讀了P1, 轉到local私立,很不適應,功課多,中文繁體字,聽寫考試壓力等等,尤其她只能聽懂廣東話,不會說,交朋友麻煩,孩子很不開心,折騰了壹學期了。我是個NEGATIVE CASE。

國際學校無論中文點好,都可能不及本地學校。
另一方面,本地學校的英文水平亦不會像國際學校的高。
我說的,是整體而言,個別學生的例子不能作準。
每間學校都有自己的特色,適合不同家庭的需要,家長可以隨自己的喜好選擇。

RC 中文一定不及本地學校,這是我作為 RC 家長不會否認的,即使學校部份高水平學生,的確用本地課本,但都不能不承認,老師的確教得不會跟本地學校一樣深入,在 RC 學中文,層次當然不會與本地學校一樣。
RC 中文課時間少,當中要分配部份作中華文化教育,如大時大節唱唱中文歌,玩玩傳統遊戲,學學中國歷史,談談中國時事等,真正用在課文上很少。即使用同一課本,RC 也不可能像本地學校教得那麼深入,那麼廣,孩子是學會讀會寫一些新字新詞就是了,運用中文字詞的機會真的不多。

在 RC ,英語是第一語言 ( 我知有家長以為 RC 是中英雙語學校,看來是誤會了 )。學校不是 "教" 英語,而是將英語 "用" 在課堂內。小學部有 language 課,但他們都不會被稱為 english 課,因為校內的共同語文就是英語,我們的 language 就是 english,不需要明言,大家都理解了。中學部從 year 7 開始,english class 就不只教英語 as a language,year 7 就假設學生有一定的基本英語水平,要有一定的寫作和討論的 "基本功",RC 的 english class ,是超越了 "學英語" 的了,學生要先看書,文章,poem 等,material 都是在家看,回到堂上老師不會一字一句的教學生,而是要學生在課堂討論,由寫作技巧,到歷史,時事,如大戰時期猶太人被屠殺,美國立國前後的種族隔離政策,甚至美國總統大選等。這些課題,本地學校的中一 ( 其實 RC year 7 的年齡,等於本地學校小六 ),即使用中文,也未有信心用作課堂的討論。

本地英文學校,他們的英語始終只是第二語,局限如在學習英語 as a language。就是我先前提及的 "層次" 問題。

我很滿意 RC 現時的中文水平,學校整體中文水平不算高,但校方對中文和中華文化有恰當的尊重,我覺得 "尊重" 是最為重要。其實很多國際學校對華語學習的尊重,比部份標榜自己是英文學校的本地學校更大。

家長在選校前,要多了解學校各方面的情形,免得之後失望。

Radiomama,

1)我仔仔不但沒有不適應,簡直愛上小學生活,返了一星期學,已經誓要在RC讀到Year 6,並堅決不肯回幼稚園讀K3,問他為何?他說"幼稚園咁細!"不要睇少小朋友,他們的適應能力比成年人強,而且要讓他犯錯,他們才有機會learn from their mistakes, 懂得放手,他們才會成長.放心!仔仔班有不少10-12月細仔細女,適應能力跟大仔大無分別.

2)轉返去local school讀P1當然有但數目不多,我仔仔班有人考到超級名直資,有人first round抽到名女津校,最後選擇留低RC,沒有一個轉去local school.隔離班知道有兩個小朋友轉了去local school,其他班我不大清楚.
其實可能RC用繁體中文,從RC轉去local school P1.的小朋友,學術上問題不大,local school雖然功課多考試壓力大,但local幼稚園K3小朋友上小學也要面對這個轉變.反而是local school一些很rigid/ridiculous的rules,老師的嘴臉等等,令原本喜歡上學的小朋友,難以適應.

3)轉換校長會否對學校有很大影響,相信沒有人能預知未來,不過IS校長mostly不是香港人,一般都會幾年轉一次,況且Peter Kenny是個人才,他被挖走,是意料中事.

danielboy & others,

謝謝分享,我們會仔細思量,當然還要看有無offer啦!

原帖由 danielboy 於 09-1-29 14:19 發表
Radiomama,

1)我仔仔不但沒有不適應,簡直愛上小學生活,返了一星期學,已經誓要在RC讀到Year 6,並堅決不肯回幼稚園讀K3,問他為何?他說"幼稚園咁細!"不要睇少小朋友,他們的適應能力比成年人強,而且要讓他犯錯,他們才有 ...
‹ 上一主題|下一主題