用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4 歲男仔到底學咩舞好呢 ????
go

4 歲男仔到底學咩舞好呢 ????

我個囝囝一聽到音樂就會跳舞 , 但我又唔知俾你學咩舞好喎 .... 請問大家有沒有好介紹呀 ???  可否分享一下呢 ???

不如你搵d唔同舞蹈的碟俾佢睇下,俾佢自己揀想學邊種。我個仔學ballet,係佢三歲時主動要求的,轉眼間就學左三年啦!

原帖由 Mattb 於 09-1-16 15:28 發表
我個囝囝一聽到音樂就會跳舞 , 但我又唔知俾你學咩舞好喎 .... 請問大家有沒有好介紹呀 ???  可否分享一下呢 ???

Hi bbdou,

我囝囝都係學左3年ballet嘞! 好開心有男仔同佢一樣; 我起初係因為hip hop要5-6歲先有得學所以比佢跳住先. 但不經不覺而家已經G1嘞! 佢ballet同hip hop都有學, 本以為佢會放棄ballet, 點知佢話我知兩種舞有吾同要求, 佢識得話我知hip hop好玩, 好勁, 有難度; 相對ballet動作要求好高, 係兩種唔同既挑戰; 佢仲有學跆拳同競技體操架, 所以比佢繼續學ballet我都唔怕佢變女人型

好多謝你嘅分享呀 , 咁我就試下你個辦法先啦 !!!

原帖由 Mattb 於 09-1-16 15:28 發表

你仔仔好勁呀!我阿仔今年五月至第一次考試,考primary,不過我冇乜所謂,唔考試都唔緊要,因為佢返唔到一個星期兩堂,不過老師話俾佢OK,考下等佢可以更加肯定自己做得到,就會更有自信(佢宜家都話好有信心考到呀)。我都唔怕佢變女人形,因為根本都唔關事,不過真係有好多家長認為跳ballet會變女人形架,我自己都有朋友係咁樣,佢仔仔仲笑我個仔添,所以ballet老師都有無奈。我仔除左跳舞,仲有學琴、畫畫、音樂劇、足球,佢仲有好多野想學,不過上小學後真係冇咁多時間,唯有暑假時俾佢學啦!

原帖由 cookarycoo 於 09-1-17 00:15 發表
Hi bbdou,

我囝囝都係學左3年ballet嘞! 好開心有男仔同佢一樣; 我起初係因為hip hop要5-6歲先有得學所以比佢跳住先. 但不經不覺而家已經G1嘞! 佢ballet同hip hop都有學, 本以為佢會放棄ballet, 點知佢話我知兩種舞 ...

我阿仔今年五月都係考 "primary",不過就係第二次考試,之前考 pre-primary

男仔跳ballet都好呀,不過就小D,全班得一個......

原帖由 bbdou 於 09-1-17 23:42 發表
你仔仔好勁呀!我阿仔今年五月至第一次考試,考primary,不過我冇乜所謂,唔考試都唔緊要,因為佢返唔到一個星期兩堂,不過老師話俾佢OK,考下等佢可以更加肯定自己做得到,就會更有自信(佢宜家都話好有信心考到呀)。我都唔怕佢變女人 ...

cookarycoo
Please advise where to learn 跆拳? can join if my son is only 4 years old? thanks.  how much is that per month, thanks.

christycheng
pls advise where to learn JAZZ? can start at 4 yrs old? how much per month ar, many thanks.