用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急問填表既問題,請幫幫我啦….
go

急問填表既問題,請幫幫我啦….

想請問填表的時候,甲部已經填左第一志願(跨網),乙部可唔可以只係填4間??
因為我地個網only得8間選擇,但係有4間唔係咁想比阿仔入讀, 咁如果我填嗰4間都入唔到,會唔會派左去唔知咩既學校架???例如跨左網既學校咁…
THANKS ~~~

原帖由 happypooh0127 於 09-1-16 14:14 發表
想請問填表的時候,甲部已經填左第一志願(跨網),乙部可唔可以只係填4間??
因為我地個網only得8間選擇,但係有4間唔係咁想比阿仔入讀, 咁如果我填嗰4間都入唔到,會唔會派左去唔知咩既學校架???例如跨左網既學校咁…
THA ...

乙部你填幾多間都得,
但真如你所講, 如果你填的4間都派唔到, 就會等有填表的人派哂後, 先派俾你, 咁就好有機會派咗其他校網的學校給你
除非你有私立小學做後備, 不然, 你都係填哂先算啦

最好填埋本區首選去甲部第二志願.

如果本區次選同首選差唔多, 可以放埋去甲部第三志願.

至於乙部, 填晒 8 間啦, 自己排點都好過等到最後唔知比佢派咗去邊.

總知個系統唔會理你有無填, 一定會 '派' 到間小學比你(個仔/女) [無雷公咁遠都唔定].

THANKS....
原來甲部可以填返本區既學校架???
咁機會係唔係會大d呢??

係.

個系統會先處理晒甲部先 (佔 5% 小一學位)然後才處理乙部. 所以填埋甲部個機會會大 d d.

當然如果間小學好熱門, 甲部第一志願多過佢 5% 學位, 咁你填唔填佢做甲2/3 就無乜所謂.

急問填表既問題,請幫幫我啦….

我看網址有人教以下填表方式:
如果你心儀是本區小學,
甲部第一志願填寫本區心儀首選的小學,
第二志願和第三志願便留空。
之後乙部的第一志願再填寫該校一次,
以便增加成功率和方便日後叩門所需要表示的誠意

但我想問, 為何甲部第二志願和第三志願要留空???
是否如果甲部第一志願不能夠派位,
便會即時去乙部,
還是會順延甲部第二志願
如果你心儀是本區小學,

但我想問, 為何甲部第二志願和第三志願要留空???
是否如果甲部第一志願不能夠派位,
便會即時去乙部,
還是會順延甲部第二志願繼續派位 ???

原帖由 mckittylam 於 09-1-16 16:46 發表
如果你心儀是本區小學,

但我想問, ...

因為大部份學位都係在乙部.

會處理晒所有甲部申請, 先至會處理乙部. 唔填甲部第二/三志願 唔係為咗快 d 到乙部.

如果填咗甲部第二/三志願, 一個好彩 (or 唔好彩), 派咗呢兩個是但一個, 咁就無機會落去乙部抽. 變相抽中區內心儀小學的機會細咗好多.

咁如果誇區都有兩三間心儀既學校,
係唔係都應該o係甲部填左,博一博好d呢??

原帖由 標.清 於 09-1-16 17:00 發表

因為大部份學位都係在乙部.

會處理晒所有甲部申請, 先至會處理乙部. 唔填甲部第二/三志願 唔係為咗快 d 到乙部.

如果填咗甲部第二/三志願, 一個好彩 (or 唔好彩), 派咗呢兩個是但一個, 咁就無機會落去乙部抽. 變 ...

我同意喔....我自己是心儀區內學校(分上, 下午校), 我自己都會填甲部第一and 第二, 即我心儀學校的上,下午校, 之後第三志願會漏空不填, 因為真的想仔仔入到人儀果間, 我想很多家長都希望派去第一or 第二志願的學校, 萬一填了第三志願又派到的話, 真的不知是好彩還是不好彩喔....:

原帖由 happypooh0127 於 09-1-16 18:57 發表
咁如果誇區都有兩三間心儀既學校,
係唔係都應該o係甲部填左,博一博好d呢??

若你跨區有三間心儀的學校而你又很想仔仔入到的話, 你可以填埋, 唔好浪費左第三志願的機會