用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人已經收到"播道"取錄信?
go

有冇人已經收到"播道"取錄信?

聽說已經有人收到confirmation. is that true?

Yes, 我仔同學上星期五cfm 有位比佢

係!我個女同學已收到信,但佢話唔會讀
咁in來做咩.

咁快?我總認住今個星期六去聽佢學校的簡介會,再決定交不交添,想不到巳有人收咗了。

我也是明天才去他們的入學講座.  我有朋友的仔仔去年入了這學校, 聽她的意見很是不錯, 但就是太新沒有中學公開考試的track record.

你交左小六成績表副本未啊?我有個朋友前兩日去交成績表副本時問過,職員話會陸續寄信通知是否取錄的,最遲31/1會收到通知信。
原帖由 volley 於 09-1-15 20:25 發表
聽說已經有人收到confirmation. is that true?

應是分兩輪招生。上次簡介會前,她的網頁只顯示一個簡介會的時間,後尾大概12月中再話有另一個簡介會,所以第一輪招生的人咪早d(31/1前)有結果囉!
原帖由 wq 於 09-1-16 14:23 發表
咁快?我總認住今個星期六去聽佢學校的簡介會,再決定交不交添,想不到巳有人收咗了。

九號(last Friday)已有第一批人收到confirmation,今天(17 Sat)deadline註冊,唔知有冇人知道係已經send咗所有收生信,只待那些不註冊人才再send餘額?還是根本未send晒取錄信,逐批逐批send呢?分別是要"執位"or"繼續等待正選機會"?any command?

個人覺得呢個係播道的「官方答案」,我細女
好好彩考到今年小一,記憶中果次幾乎係獲
取錄果批會先收到信,打後兩日寄出既都係
waiting list & reject 信!

我大女今年九月升中一,我梗希望佢可以好
似阿妹咁好運考入播道,但我都未收到信,
so 我估家姐考到既機會幾渺茫!

原帖由 ytpeople 於 09-1-17 00:43 發表
你交左小六成績表副本未啊?我有個朋友前兩日去交成績表副本時問過,職員話會陸續寄信通知是否取錄的,最遲31/1會收到通知信。

昨天聽了簡介會,校長說如果是錄取的話,信巳派出了,否則機會就渺茫。

即係已經冇機會啦!哀哉!

咁你幾時sent份小六成績表副本去播道啊?
原帖由 volley 於 09-1-18 23:14 發表
即係已經冇機會啦!哀哉!

上年中學部係分兩輪收生, 1st round收一半, 唔中嘅都可以再次入表, 表格上寫返1st round面試號碼, 之前交嘅porfolio就唔使再交, 只需補回趕唔切交嘅證書即可...

小女上年都係第二輪收嘅...

ytpeople,
我都冇補交六年級成績表!

vespa ,
咁你係1st失敗再試而成功or是參加第二輪揀摔而成功呢?呀女係咪讀得很有樂趣及態度積極?

謝回覆!

如果你孩子的成績好過上次,你交左會對你有利d。(因我在交申請表時,職員叫我當有小六成績表,便要補交。)
原帖由 volley 於 09-1-19 16:59 發表
ytpeople,

vespa ,
咁你係1st失敗再試而成功or是參加第二輪揀摔而成功呢?呀女係咪讀得很有樂趣及態度積極?

謝回覆!

唉, 好失望啊!今晚收到信, 唔收阿仔 :.不過我都會再申請嘅, 希望今次得啦

努力,加油!
原帖由 MaMaTracy 於 09-1-19 23:24 發表
唉, 好失望啊!今晚收到信, 唔收阿仔 :.不過我都會再申請嘅, 希望今次得啦

亞女係第二輪再申請, 所以表格上有地方可以填返第一輪嘅編號, 以便學校可以搵返你份PORFORLIO.

亞女讀左一個學期, so far都幾開心, 測驗默書都好主動溫習, 好多時仲會預早溫定添, 感覺得到佢係進步緊, 我都老懷安慰...

原帖由 volley 於 09-1-19 16:59 發表
ytpeople,

vespa ,

謝回覆!

此學校出的中一申請結果:若在第一輪申請未獲接納的學生,可再度申請,但要再交$100報名費。

我個人覺得此校有"掠水"之嫌,因為福建收$20,保良局羅氏基金收$50,優才唔使收錢添!而播道就收左$100,拒絕你之後;如你想再申請又要比多$100。

我個人感覺商業化味道重的,人家啟思都只收50元,但佢要收100大元,比例上多50%添。

原帖由 ytpeople 於 09-1-20 12:49 發表
此學校出的中一申請結果:若在第一輪申請未獲接納的學生,可再度申請,但要再交$100報名費。

我個人覺得此校有"掠水"之嫌,因為福建收$20、保良局羅氏基金收$50、優才唔使收錢添。 ...