用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完St.Paul!
go

今日in完St.Paul!

點呀各位家長,有咩感受呀?我入到去覺得"點解間校舍同上網睇差咁遠嘅?"不過都係其次,大家都係buy佢校風好同較大機會升返上小學,in嘅process都比較簡單同快,睇嚟都係靠背景同luck嘞!
後話:有個家長真係唔駛擔心嘞,我同hb都相信一定收佢囡囡,佢咪係個頭紫色嘅名DJ囉,大家小咗個位啦,哈!

我都覺得需要多多運氣才能進入此校, 短短3-5分鐘時間可以看到什麼呢?? 又了解小朋友幾多呢??

原帖由 HebeMama630 於 09-1-17 12:37 發表
點呀各位家長,有咩感受呀?我入到去覺得"點解間校舍同上網睇差咁遠嘅?"不過都係其次,大家都係buy佢校風好同較大機會升返上小學,in嘅process都比較簡單同快,睇嚟都係靠背景同luck嘞!
後話:有個家長真係唔駛擔心嘞,我同 ...
怕你長得太快,不夠將你看仔細 怕你長得太慢,恨不得你快高長大!

In既過程真係好快, 都唔知有無2分鐘, 我地住沙田, 車程來回都要2個鐘, 但只係in左咁短時間, 感覺好似有d求其, 睇黎機會不大

人山人海!!
唔知一共有幾多人
面試, 又會收幾多人呢?

志在參與
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

係, 真係好快.....

豬分??????????
原帖由 HebeMama630 於 09-1-17 12:37 發表
後話:有個家長真係唔駛擔心嘞,我同 ...

面試時的感覺好差,你有2分鐘坐都幾長下
我諗我得半分鐘,莫說坐暖張椅,坐穩都未...真灰...
[http://www.snugglepie.com]

上教育局網頁睇過, 0708年有180人, 上午班90人, 下午班90人.  

面試時間大約5分鐘, 問題好一般性, 但最後有問我地覺得個女有咩長處時就引發咗個老師再深入問一啲問題, 但佢地要見咁多小朋友同家長, 其實都好難取捨, 可能印象分都好重要.

另外我感覺同我地面試果2個老師都好嚴肅.

原帖由 yaulinda 於 09-1-17 14:34 發表
人山人海!!
唔知一共有幾多人
面試, 又會收幾多人呢?

我哋早咗到,又唔使排隊就入課室in,老師全程笑容滿面,由入課室到出返嚟大概5分鐘.

3月18日後先有結果, 仲有2個月, 好漫長呀﹗

面試過程好快, 老師問左我以下幾個問題,
大約5mins左右就走得。
(1) 平日邊個照顧小朋友?
(2) 假日會帶小朋友去邊道玩?
(3) 點解揀spk?
(4) 對小朋友有咩期望?
(5) 小朋友而家有冇返學或者上親子班?

唔知老師問左小朋友咩問題, 玩左d咩呢?
我問個仔, 佢話同老師玩玩具,
問佢識唔識玩, 佢話識, 都唔知係唔係﹗

雖然知道取錄機會好渺茫,
不過今日面試感覺都幾開心,
一來唔洗點等, 準時見, 可惜在唔可以參觀校舍。
另一方面因為仔仔係0609細仔,
佢肯自己坐屏風後面同老師玩,
等我可以安心回答老師問題, 我同老公已經好滿意﹗

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我都感覺好似求其咗d, 5分鐘點知道個小朋友啱唔啱呢間學校

原帖由 周大嫂 於 09-1-17 16:49 發表
我都感覺好似求其咗d, 5分鐘點知道個小朋友啱唔啱呢間學校

求其...1 d 都唔求其...They have their candidate lists or offers already......old boys/girls, siblings,
領洗紙, referral letters from churchs, etc   All have been evaluated before. The interview only checks whether the children can partcipate their normal study.

因應你所講嘅野去收生都好合理,
教統局小一自行分配學位都係以呢幾項計分﹗
不過有好多現任或前任spk家長話
佢小朋友同大部份同學仔都唔係教友,
媽媽唔係old girl, 又冇兄弟姊妹讀緊or畢業...
或者除左以上條件, 仲有父母工作, 背景etc...要考慮啩!

以上咁多項我囝囝只符合教友一項,
baba唔係專業人士, mama係housewife,
所以話機會好渺茫呢﹗

原帖由 anthony010103 於 09-1-17 17:57 發表

求其...1 d 都唔求其...They have their candidate lists or offers already......old boys/girls, siblings,
領洗紙, referral letters from churchs, etc   All have been evaluated before. The interview only ...

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 BabyHilary 於 09-1-17 18:10 發表
因應你所講嘅野去收生都好合理,
教統局小一自行分配學位都係以呢幾項計分﹗
不過有好多現任或前任spk家長話
佢小朋友同大部份同學仔都唔係教友,
媽媽唔係old girl, 又冇兄弟姊妹讀緊or畢業...
或者除左以上條件, 仲有 ...

haha just wild guess only.....
Of coz FT mum is quite a good position ...ooops

又唔洗 !
即使有人會覺得full time mum係無貢獻嘅c9,
或者個別學校同老師鍾意父母都係專業人士,
但我個人絕對為呢份工作感到自豪!

雖然full time mum係份辛苦嘅工作,
1日24小時on call, 年中無休,
冇病假冇大假連產假都唔會有(住院幾日除外)!
不過我真係好鍾意呢份工!
冇錯, 有時大小老闆都會令人好激氣,
但能夠親自照顧同見證小朋友成長,
嗰份滿足感遠遠超越任何工作﹗

原帖由 anthony010103 於 09-1-17 18:23 發表

haha just wild guess only.....
Of coz FT mum is quite a good position ...ooops

原帖由 BabyHilary 於 09-1-17 18:40 發表
又唔洗 !
即使有人會覺得full time mum係無貢獻嘅c9,
或者個別學校同老師鍾意父母都係專業人士,
但我個人絕對為呢份工作感到自豪!

雖然full time mum係份辛苦嘅工作,
1日24小時on call, 年中無休,
冇病假冇大假 ...

全程唔駛3min.我哋已早到,氣都未順就叫我哋入房.問咗2條必出問題,我估考到機會很微,志在參與,0611BB都好難.

我同HB IN 完好想大哭一場... we're well prepared.  Though teacher just asked 4 questions, we believe that my HB and I have tried our best to answer her well.  The teacher was very patient and nice (my friend said hers is very serious).  Unfortunately, my girl who talked a lot all the time right before the IN suddenly turned silcence.  I did not hear any single word from her at my back.  I wanted to cry at that moment... but of course I hide my feeling in front of her.  I won't blame her!
One strange thing I want to share... I thought that no parent can be allowed to stay with the child during the interview.  But since we could look into the interview room, we noticed that one mommy was sitting with her girl to complete the interview, whereas the daddy alone answered all questions with another teacher.  Seems it is totally different from the rest of us?  Why?  Her girl never cried.  If I could stay with my girl, I believe that she could do much better.
BTW, my no. is 3xx and did the interview at 2pm.  About 4:30pm, I passed by SPC again, it's already closed.  Seems the applicants are not that many as we thought.

No, there was a lot, a lot applicants in the morning, very crowded!

原帖由 cecilia001 於 09-1-17 19:00 發表
全程唔駛3min.我哋已早到,氣都未順就叫我哋入房.問咗2條必出問題,我估考到機會很微,志在參與,0611BB都好難.

哈哈... 我地都有3~5分鐘的, 女女似乎都幾中意同老師玩, 臨走都拖住老師手實一實... 我地上樓3分鐘+課室門口等2分鐘+in 3~5分鐘+2分鐘離開... 全程係學校都唔超過12分鐘! 我女係12月尾的超細B, 我地直頭pe下pe下來in...

後來我問返女女同老師玩佐d咩, 女女講:"玩玩具, 玩杯..." 都唔知係埋? 不過唔緊要, 我地目的都係去學校參觀下!